Registan- prečo sa oplatí cestovať do Uzbekistanu

2012-04-06 11:00:00 |   |    | 

UZBEKISTAN- Na Registane sa nachádzalo centrum vzdelanosti, ktoré navštevovali učenci zo širokého okolia.



Registan je hlavné námestie v meste Samarkand v Uzbekistane. Je to miesto, kde sa odohrávajú oslavy, nedeľné trhy aj promenády. Názov Registan pochádza z perzského jazyka a v preklade znamená piesočné miesto. Pomenovanie je odvodené od množstva piesku, ktorý sa tu nachádzal potom, čo vyschla rieka, ktorá tadiaľto tiekla. V 14. storočí bol Samarkand centrom moslimského sveta a viedla ním aj Hodvábna cesta. Námestie sa začalo budovať v 15. storočí s postavením prvej medrasy, čo je islamská vysoká škola.

Námestie Registran je obkolesené dvomi medrasami a jednou mešitou, ktoré postavili členovia dynastie Timuridovcov. Prvá medrasa, Ulugbek Madrrasah, bola postavená v roku 1420. V škole sa nachádzali izby pre 100 študentov, ktorí tu študovali niekedy až 20 rokov. Hlavná fasáda je vyzdobená mozaikami a v 4 rohoch stáli 4 minarety (dva z nich počas zemetrasení spadli).

V roku 1636 bola oproti medrase Ulugbek postavená druhá medrasa, She- Dor Madrrasah. Je takmer presnou kópiou prvej medrasy, až na to, že k novej boli pristavané ďalšie krídla pre študentov. V polovici 17. storočia bola na námestie pristavaná aj posledná budova, mešita Tillya-Kari Madrrasah. Slúžila študentom, ale aj širokej verejnosti, ako miesto na piatkové modlitby. Veľkolepá mešita je prekrásne vyzdobená. Má modrý dóm, veľkolepú vstupnú bránu a jedinečný interiér plný zlata. Aj názov Tillya- Kari je odvodený od interiéru, keďže Tillya- Kari znamená pozlátený.

Zdroj/ autor: east-site.com, sairamtour.com, visituzbekistan.travel, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa