Symbol New Yorku týčiaci sa do neba - Chrysler Building

2013-01-08 10:35:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Symbolom New Yorku je aj do neba týčiaci sa mrakodrap, ktorý v sebe spája klasické architektonické prvky s rafinovanosťou výrobcov áut.



Chrysler Building je mrakodrap, ktorý sa nachádza v meste New York, v Spojených štátoch. Táto budova sa stala symbolom výškových budov a snahy dostať sa čo najvyššie. Chrysler Building bol prvou budovou, ktorá prekonala dovtedy najvyššiu stavbu sveta, Eiffelovu vežu. Postaviť ju dal výrobca áut Walter P. Chrysler v roku 1928. Hlavným architektom bol William van Alen, ktorý stavbu dokončil v roku 1930.

Budova Chrysler Building meria 318 metrov, má 77 poschodí a je postavená v štýle Art Deco. Počas stavby bol majiteľ odhodlaný postaviť najvyššiu budovu sveta, a tak bojoval s budovou Manhattanskej banky, ktorá bola nakoniec nižšia ako Chrysler Building.

Najvyššou budovou sveta však nezostala pridlho, rok po dokončení stavebných prác bola postavená budova Empire State Building, ktorá si titul najvyššej stavby sveta ukradla. Na podnet W. Chryslera dostala budova svoje tradičné prvky, ktoré architekt odkopíroval z dizajnu áut. Na 31. poschodí sa nachádza závodné auto a chrliče pripomínajú ornamenty z kapoty auta Plymouth. V interiéri sa nachádzajú klasické výťahy a jedinečná výzdoba v štýle Art Deco.

 

Zdroj/autor: aviewoncities.com, gonyc.about.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa