Piccadilli Circus: európsky Times Square

2012-11-05 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Zmenšený európsky Times Square. Piccadilli Circus je známe námestie, ktoré sa nachádza v západnej časti Londýna.



Žiarivé reklamy, ktoré ho preslávili, dnes svietia už len na jednej budove, no i tak námestie zostalo obľúbeným miestom na stretnutia a bodom, odkiaľ sa vyráža na nákupy.

Námestie vytvoril v 20-tych rokoch 19. storočia John Nash, ktorý na príkaz kráľa Juraja IV. spojil Carlton House s parkom Regent’s Park, a tým vytvoril námestie. V roku 1885 k nemu bola pristavená ulica Shaftesbury Avenue a Piccadilli Circus sa stal významným dopravným uzlom.

Jeho reklamný potenciál si obchodníci uvedomili v roku 1895, keď tu bol postavený prvý billboard. Vtedy námestie zaplavili reklamy a tabule, z ktorých sa dodnes zachovala len jedna na rohovej budove. Námestie je pomenované po ulici Piccadilli Street, ktorej názov je odvodený od slova piccadil - volánikového goliera, ktorý sa nosil v 17. storočí.

Uprostred námestia stojí fontána Shaftesbury Memorial Fountain. Postavili ju v roku 1893 ako poctu pre Lorda Shaftesburyho, známeho filantropa. Na jej vrchole sa nachádza socha Anjela kresťanskej charity, ktorého si ľudia premenovali na gréckeho boha lásky Erosa.

 

Zdroj/autor: aviewoncities.com, topsightseeing.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa