Trafalgar Square je domovom sochy admirála Nelsona

2012-04-29 20:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Najväčšie Londýnske námestie, ktoré je považované za jeho srdce.



Trafalgarské námestie, po anglicky Trafalgar Square, sa nachádza v hlavnom meste Veľkej Británie, v Londýne. Je jedným z najnavštevovanejších miest mesta, kde sa ľudia radi zhromažďujú pri rôznych príležitostiach. Konajú sa tu štátne oslavy, ale aj protesty.

Prvý podnet na postavenie námestia prišiel od budúceho kráľa Juraja IV. v roku 1812. Plán vytvoril John Nash a pustil sa do práce. No zomrel a tak sa mu nepodarilo ani len začať s výstavbou. Druhý návrh pripravil v roku 1840 architekt Sir Charles Barry. Námestie bolo dokončené v roku 1845.

Námestie sa najprv volalo Charing a neskôr Charing Cross. Odtiaľto pochádza aj pomenovanie stanice metra, ktorá ústi na námestí, Charing Cross. Dnešný názov je odvodený od preslávenej bitky pri Trafalgare, ktorú vyhral admirál Horatio Nelson.

Uprostred námestia stojí Nelsonov stĺp, ktorý je vysoký 52 metrov. Postavený bol v roku 1842 podľa návrhu Williama Railtona, ktorý vyhral verejnú súťaž. Na vrchole stojí 5,5 metra vysoká socha admirála, ktorú vytvoril Edmund Hodges. V roku 1868 boli k stĺpu pridané sochy 4 levov. Na základni sú povesené 4 bronzové plakety, ktoré opisujú Nelsonove veľké víťazstvá.

Na námestí sa okrem stĺpu nachádzajú aj dve fontány a štyri podstavce, pričom na troch sú natrvalo sochy kráľov a štvrtý je určený pre vystavovanie dočasných sôch. Na okrajoch námestia stoja budovy ako Národná galéria (National Gallery), kostol St. Martin-in-the-Fields a Kanadský a Juhoafrický dom.  

Zdroj/ autor: aviewoncities.com, walklondon.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa