Údolie rieky Hudson v Spojených štátoch je posiate históriou

2012-11-09 13:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Povodie pokojnej rieky, ktorá ústi v tom najrušnejšom meste sveta. Údolie rieky Hudson, po anglicky Hudson River Valley, sa vinie okolo rieky Hudson, v Spojených štátoch. Tá vyteká z Hendersonovho jazera v štáte New York a tečie naprieč týmto štátom smerom na juh, kde sa v meste New York vylieva do Horného newyorského zálivu.



Táto oblasť je obľúbeným miestom pre oddych a načerpanie nových síl v prírode a malých historických mestečkách.

Rieka Hudson je dlhá 507 kilometrov a je pomenovaná  po jej objaviteľovi Henrym Hudsonovi. V roku 1996 bolo územie okolo tejto rieky vyhlásené za Národnú pamiatku. Pre bohatosť zdrojov v okolí Hudsonu je toto územie posiate historickými budovami a prístavmi, ktoré profitovali z rieky. Usídlili sa tu prevažne dánske a holandské rodiny, ktoré sem priniesli kúsok starej Európy.

Okolie sa dá preskúmať mnohými spôsobmi, ako napríklad vlakom, ktorý začína svoju púť v New Yorku na stanici Pennsylvania a končí ju v stanici Albany-Rensselaer. Trať prechádza cez územie, ktoré je veľké vyše 16 tisíc kilometrov štvorcových a zachycuje historický vývoj Spojených štátov. Mestečká sú plné víl a sídiel, ktoré si tu postavili bohaté rodiny ako Livingstonovci, Rooseveltovci alebo Rockefellerovci.

Návštevníci však môžu aj sami objavovať tento kraj. V každom mestečku bývajú tradičné trhy a festivaly a pre tých, ktorí majú radi históriu, ponúkajú rôzne múzeá a prehliadky. Veľmi zaujímavé sú majáky, ktoré stoja uprostred rieky.

 

Zdroj/autor: Windows on History: Hudson River ValleyNational Heritage Area, hudsonrivervalley.org, hudsonrivervalley.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa