Kostol najsvätejšieho mena Ježišovho - kostol vhodný takého mena.

2012-05-01 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Kostol najsvätejšieho mena Ježišovho, po taliansky Chiesa del Santissimo Nome di Gesù, sa nachádza v centre Ríma, neďaleko Pomníka Viktora Emanuela II. Známy je aj pod skratkou Chiesa del Gesù, v preklade Kostol Ježiša.



Prvé snahy o postavenie nového kostola, ktorý by niesol Ježišovo meno sa objavili v roku 1540, keď do Ríma prišiel svätý Ignác z Loyoly. Zakladateľ nového rádu- Jezuitov, potreboval kostol, ktorý by vyhovoval tak dôležitému spolku. Začal zbierku, ktorá mala pokryť výdavky, no len získať všetky nutné povolenia mu trvalo 10 rokov. Po dvoch nevydarených pokusoch o postavenie, pričom boli vždy položené základy kostola, a 8 rokoch sa konečne začalo so stavbou. Kostol navrhol architekt Jacopo Barozzi, známy ako Vignola, a fasáda je postavená podľa návrhu architekta Giacoma della Portu, ktorý po Vigolovej smrti pracoval na stavbe. Il Gesù bol vysvätený v roku 1854 pápežom Gregorom XIII.

Barokový kostol má klasický pôdorys kríža a harmonickú fasádu. Nad miestom, kde sa kríž spája, je postavený dóm. Kostol má mnoho kaplniek a oltárov, ktoré sú plné fresiek. Najznámejšia je freska Giovanniho Battistu Gaulliho, známeho aj ako Baciccia, ktorá sa volá Víťazstvo svätého mena Ježišovho a je druhá najhonosnejšia v Ríme, hneď po freske v Sixtínskej kaplnke. Hrobka a oltár svätého Ignáca sa nachádzajú v ľavom krídle. Pod dozorom umelca Andrea Pozzoa na nej pracovalo viac ako 100 ľudí. Pomocou vzácnych kovov a nevšedných materiálov tu vytvorili skvost barokovej architektúry. Zaujímavý je aj mechanizmus, vytvorený Pozzom, ktorý každý deň o pol štvrtej začne hrať a odhalí svätcovu sochu.

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, chiesadelgesu.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa