Park Bojové polia- kanadský Central park

2012-05-01 17:00:00 |   |    | 

KANADA- Najkrajší mestský park v krajine. Park Bojové polia, po francúzsky Parc des Champs de Bataille a po anglicky Battlefields Park, sa nachádza v centre mesta Quebec v kanadskej provincii Quebec. Pre obyvateľov mesta znamená asi to, čo Hyde Park pre Londýnčanov a Central Park pre Newyorčanov. Je miestom, kde sa odohrali bitky, ktoré zmenili chod dejín.



Park je otvorený na mieste, kde sa odohrala slávna bitka medzi dvoma zakladateľskými národmi Kanady- medzi Francúzskom a Anglickom. Miesto je známe aj ako Ambrahámove pláne. V roku 1759 priplávali k mestu britské lode, ktoré mali dobyť mesto. Oproti nim stáli v meste ukrytí francúzski vojaci. Bitka sa odohrala na vtedy vzdialenom konci mesta pri útesoch, kde sa Briti vylodili. Tí bitku vyhrali a ovládli tak najdôležitejšie mesto Nového Francúzska.

Od tých dôb toho park zažil skutočne veľa. Bol miestom popráv a po mnohé roky sa tu zhromažďovali prostitútky a vyvrheli. Dnešný park založila spoločnosť Sv. Jána Krstiteľa v roku 1908 pri príležitosti osláv 300 rokov od založenia mesta. Postavené tu bolo observatórium, väzenie, klzisko, továrne aj vodný rezervoár. Dnes tu stojí skleník, ktorý má vyše 50 tisíc rastlín, pódium Edwina-Bélangera a mnohé iné budovy. Zelený kus Quebecu hostí mnohé kultúrne aj umelecké podujatia a poskytuje priestor aj pre športy.

Zdroj/ autor: ccbn-nbc.gc.ca, canadahistory.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa