Park Güell- mestský park plný avantgardy.

2012-05-02 14:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO- Park Güell sa nachádza na kopci nad Barcelonou v Španielsku. Je to verejný park, ktorý ss zaraďuje medzi tie najkrajšie a najzaujímavejšie na celom svete. Vytvorený bol katalánskym umelcom Antóniom Gaudím.



17 hektárov veľký park je pomenovaný po jeho zakladateľovi Eustebiovi Güellovi, ktorý v roku 1900 požiadal Gaudího, aby na jeho pozemku postavil luxusnú štvrť pre aristokratov. Gaudí plánoval postaviť do roku 1914 obytnú oblasť pre približne 60 rodín, no jeho plán zlyhal a v roku 1923 sa park stal majetkom mesta.

Všetky stavby a detaily nesú Gaudího rukopis. Tvary sú organické a hladké, farby sú veselé a pritom pripomínajú tie prírodné. V parku sa opäť nenachádzajú skoro žiadne ostré línie a všetko je zaguľatené. Je plný stĺporadí, vymyslených tvorov a okrasných prvkov. Dlaždice a geometrické vzory tvoria základné prvky parku. Zaujímavá je aj práca so železom, ktoré je vykrútené do netradičných tvarov a samo pripomína živé bytosti.

Medzi obľúbené ciele patrí aj terasa, z ktorej je výhľad na mesto a je na nej aj jedna z najdlhších lavičiek sveta. Skrášlená je mozaikou z porozbíjaných dlaždíc. Taktiež je anatomicky tvarovaná, aby aj napriek tomu, že je z kameňa bola veľmi príjemná. Schodisko stráži keramický plaz, cez ktorého preteká potôčik. Ďalšou častou zastávkou turistov je „perníkový“ domček, ktorý bol postavený v prvej fáze výstavby a býval v ňom aj sám Gaudí.

Zdroj/ autor: parkguell.es, parkguell.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa