Vondelpark: oáza pokoja v Amsterdame

2013-02-04 11:30:00 |   |    | 

HOLANDSKO - Vondelpark sa nachádza v centre Amsterdamu v Holandsku. Je obľúbeným cieľom turistov, ale i domácich, ktorí tu radi trávia teplé slnečné dni. Je najväčším a najnavštevovanejším amsterdamským parkom a ročne sa v ňom premelie okolo 10 miliónov ľudí.



Na jeho založení sa v roku 1864 podieľali bohatí mešťania, ktorí zakúpili 8 hektárový pozemok a stavbou poverili architekta Jana Davida Zochera. Návrh bol vytvorený tak, aby pripomínal britské parky a vyzeral čo najprirodzenejšie.

Pôvodne sa park nazýval Nieuwe Park, v preklade Nový park, ale v roku 1867 ho premenovali a získal meno po holandskom básnikovi Joostovi van den Vondelovi. Sprístupnený bol pre chodcov, ale aj jazdcov. Už v roku 1877 bol tak známy, že ho rozšírili na 45 hektárov.  

Park stojí na bahnitom podklade a je nevyhnuté ho každých 30 rokov renovovať, keďže sa tunajšia zem posúva pod hladinu. Nachádza sa tu množstvo stromov, rastlín, ale aj zvierat, ako napríklad kačky. Návštevníci sa tu môžu prechádzať, bicyklovať alebo korčuľovať. Deti sa vyšantia na 6 ihriskách.

V parku stojí Filmové múzeum, ktoré vlastní zbierku 30 tisícov titulov, tie sa premietajú počas letných večerov. Na ostrovčeku, ktorý tu postavil ešte Zocher, stojí pódium, na ktorom sa počas leta odohrávajú hudobné, ale aj divadelné predstavenia. Predstavenia sú zadarmo, hoci niektoré z nich sú tak obľúbené, že je nevyhnutné si svoje miesto rezervovať vopred.

 

Zdroj/autor: amsterdam.info, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa