Fundský záliv: legendami opradené miesto na pobreží Atlantického oceánu

2013-04-07 14:00:00 |   |    | 

KANADA - Na svete je mnoho zaujímavých miest, ale len niekoľko z nich sa môže popýšiť prívlastkom „naj“. Medzi ne patrí aj Fundský záliv, ktorý nájdeme na severoamerickom pobreží Atlantického oceánu, presnejšie v Kanade medzi provinciami Nový Brunswick a Nové Škótsko. Pre úplnosť ešte môžeme dodať, že jeho maličká časť sa nachádza aj v Spojených štátoch amerických v štáte Maine. Čím je však tento záliv taký výnimočný? Nuž, ničím iným, len tým, že má najväčší príliv a odliv na svete.



Predstavte si miesto, kde jednu časť dňa nie je práve najvyššia hladina, ba dokonca sucho, no odrazu sa všetko zmení a pribudne tu 16,2 metra vysoká vodná hladina. Presne takto to vyzerá vo Fundskom zálive. Denne sem priteká sto miliónov ton morskej vody, ktoré samozrejme odtiaľto v ten istý deň aj odtečú. Toto sa opakuje deň čo deň.

Je teda len logické, že takéto fascinujúce prírodné divadlo do týchto končín privádza veľké množstvo návštevníkov. Tí však neobdivujú len tieto extrémne úkazy, ktoré spôsobujú zvláštne prílivové efekty, ako napríklad vertikálne či horizontálne prúdy alebo vodné víry, ale aj nezvyčajné skalné útvary, ktorými je záliv posiaty.

Jedna zo starých legiend rozpráva o obrovskej veľrybe, ktorá tieto nebvyklé slapové javy spôsobuje svojím špliehaním sa vo vode. Hoci sa na podobné príbehy pozeráme s úsmevom, pravdou je, že v týchto končinách môžeme stretnúť mimoriadne vzácnu veľrybu pravú, pre ktorú Fundský záliv predstavuje dôležité útočisko. Nie je však taká veľká, aby spôsobovala extrémne prílivy, a tak vedecká obec prišla s racionálnejším vysvetlením - hlavným vinníkom je v tomto prípade údajne prílivová rezonancia. Pravdu povediac, ten príbeh s veľrybou znie oveľa príťažlivejšie, čo myslíte?

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa