Malý Trianon - hniezdo lásky Ľudovíta XV.

2013-07-23 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Zámoček na území Versailles bol navrhnutý ako sídlo pre kráľa a jeho milenku Madame de Pompadour. Tá sa ale jeho dostavby v roku 1768 nedožila. Po jej smrti prešiel zámok na jej nástupkyňu Madame du Barry.



Neskôr, po nástupe dvadsaťročného Ľudovíta XVI. na trón, získala tento zámok devätnásťročná kráľovná Mária Antoinetta pre svoju zábavu. Zámok je známym príkladom prechodu rokokového štýlu z prvej polovice 18. storočia do striedmejšieho neoklasického štýlu v druhej polovici 18. storočia. Navrhnutý je jednoducho, presne a elegantne.

Kráľovná Mária Antoinetta doslova utiekla do zámku Malý Trianon pred formálnosťou francúzskeho kráľovského dvora, na ktorú nebola zvyknutá. Zároveň sa tak zbavovala svojej zodpovednosti na dvore. Do Malého Trianonu nesmel nik vstúpiť bez jej výslovného povolenia - jedinými výnimkami boli jej obľúbenkyne Mária Lujza Savojská a Gabriela de Polastron.

V interiéri zámku sa dá pozorovať usporiadanie priestorov tak, aby čo najväčšmi uľahčovali komunikáciu medzi hosťami a sluhami. Kráľovná si potrpela na súkromie, ktoré sa dá pozorovať na celom zariadení jej spálne.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa