Sevilla, kráľovná španielskej Andalúzie

2012-09-19 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Dá sa vojsť do zmrzlinárne a nedať si aspoň jeden studený kopček? Nedá. Presne tak isto sa nedá ísť do Andalúzie a nenavštíviť Sevillu. Hoci sa tam, najmä v letných mesiacoch budete chcieť od tepla vyzliecť z kože, prepotené tričko za prechádzku týmto čarovným mestom určite stojí.



Iný pán, iný chrám

Príbeh Sevilly je podobný väčšine andalúzskych miest, najprv Feníčania, potom Rimania, Vizigóti, až prišli Arabi a zo Sevilly vytvorili jedno zo svojich dôležitých kultúrnych centier. V tom čase pribudli v meste stavby, ktoré ho zdobia dodnes. Z nich najzaujímavejší je azda minaret niekdajšej hlavnej sevillskej mešity. Tá svojmu účelu slúžila už od začiatku 12. storočia a v roku 1248, po dobytí mesta kresťanmi, sa z nej stáva katedrála, ktorá má dnes titul najväčšej gotickej katedrály sveta. Tu je hlavný argument, rozmery stavby: dĺžka 126 m a šírka 83 m.

 

Perličky mesta

Sevillská katedrála má ešte jeden zaujímavý titul: stavba zo zoznamu svetového dedičstva Unesco. Od roku 1987 je na ňom zapísaná spolu s Alcázarom, bývalým arabským sídlom, ktorý sa pýši krásnymi ukážkami mudejarskej architektúry a ešte krajšími záhradami. Treťou sevillskou perličkou je hlavný archív, el Archivo General de Indias, kde sa od konca 18. storočia zhromažďovali všetky dôležité dokumenty o španielskych kolóniach. V súčasnosti je prístupný ako múzeum.

 

Najšpanielskejšie španielske námestie

Novšiu históriu mesta priblíži jedno z najkrajších španielskych námestí, Plaza de España. Dominuje areálu, ktorý vznikol pri príležitosti Iberoamerickej výstavy v Seville v roku 1929 a slúžil ako hlavné sídlo španielskej expozície na výstave. Preto sú na jeho dekoráciu použité typicky španielske maľované kachličky azulejos. Kto sa rozhodne túlať nielen námestím, ale aj okolitým parkom Márie Luisy, neobanuje.

Určite natrafí na ďalšie zaujímavé budovy, v ktorých mali počas výstavy svoj hlavný stan jednotlivé juhoamerické krajiny. Viaceré dnes slúžia ako konzuláty, v iných sú kultúrne centrá či fakulty sevillskej univerzity. Mimochodom, vedeli ste, že slávna Carmen bola  robotníčkou v tabakovej fabrike, ktorá kedysi fungovala v budove dnešnej univerzity?

 

Pohladenie pre všetky zmysly

O hlavnom meste Andalúzie sa zvykne hovoriť, že kto nevidel Sevillu, nevie, čo je zázrak. Treba dodať, že aby bol onen zázrak kompletný, treba si mesto vychutnať hneď niekoľkými zmyslami. Chuťové bunky určite potešíte v ktoromkoľvek z typických tapas barov v malebnej bývalej židovskej štvrti Santa Cruz neďaleko katedrály. A kto chce počuť a vidieť ozajstnú Andalúziu, mal by sa vybrať cez rieku Guadalquivir, do štvrte Triana. V nej sa vraj zrodilo slávne španielske flamenco a ak budete z niektorého dvora počuť kastanety, vedzte, že ste na správnom mieste. Olé!

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa