Florencia ako mekka umenia

2012-10-09 12:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Florencia bola, je a zrejme vždy bude spájaná s architektúrou a umením. Toto hlavné mesto Toskánska, zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, musí každoročne zvládnuť nápor miliónov návštevníkov.



Mesto sa spája s mnohými prívlastkami ako renesančné, umelecké, kráľovské či s menami ako Alighieri, Donatello, Michelangelo, da Vinci či s mocným klanom Mediciovcov.

Návšteva mesta sa dá prirovnať k akejsi ceste po stopách tohto rodu. Práve oni majú významný podiel na vzhľade a dobrej povesti celého mesta i okolia. Zanechali po sebe stopy v podobe historických pamiatok, umeleckých diel, víl, pevností, pomníkov či palácov.

Dominantou a symbolom celého mesta je rozhodne florentský dóm, ktorého kopulu zahliadnete už od niekoľkých kilometrov. Táto veľkolepá katedrála sa stala štvrtou najväčšou kresťanskou katedrálou na svete. Postavená bola miestnym rodákom Filipom Bruneleschom, podobne ako mnoho iných pamiatok vo Florencii. K celému komplexu patrí i baptistérium so slávnymi bronzovými dverami od Ghibertiho a 85-metrová zvonica Campanilla z ružového toskánskeho mramoru.

Námestie Piazza della Signoria slúži už úctyhodných 700 rokov ako centrum diania v meste. Toto námestie zdobí množstvo svetoznámych sôch ako socha Michelangelovho  Dávida,  Bandinelliho Herakles, Donatellov lev Marzocco či Neptúnova fontána, pričom všetky originály nájdete v múzeu Galleria dell’ Accademia a v paláci Vecchio. Všetky sochy majú pripomínať významné udalosti v dejinách mesta.

Galéria Degli Uffizi je najväčšia v celom Taliansku. V rozsiahlom komplexe je umiestnená jedna z najvýznamnejších svetových zbierok výtvarného umenia, ktorá nemá obdobu. Nájdete tu tie najlepšie diela európskeho maliarstva v rozmedzí od 13. do 18. storočia. Keďže sa pred vstupom do galérie  tvorí nekonečná rada ľudí, najlepšie urobíte, ak si lístok zakúpite v predstihu cez internet a vyhnete sa tak niekoľkohodinovému čakaniu pred galériou.

Pár metrov od galérie natrafíte na najstarší florentský a najznámejší taliansky most, Ponte Vecchio. Premosťuje rieku Arno a spája šľachtické paláce Palazzo Vecchio a Palazzo Pitti. V 14. storočí sa na ňom usídlili obchodníci s mäsom, zeleninou, rybami a tiež kováči i farbiari, ktorým rieka slúžila ako výborné smetisko. Vyhadzovali do nej všetok odpad z výroby až do doby, kým Ferdinando I. z mostu vykázal všetkých spomínaných obchodníkov a nahradil ich zlatníkmi a šperkármi.

Vďaka týmto obchodíkom si most získal svoj osobitý ráz. Za zmienku tiež stojí vyvýšená chodba Corridorio alebo tzv. Vasariova chodba, postavená na žiadosť Cosima I., ktorá slúžila rodine Mediciovcov, aby sa mohli bezpečne prepravovať medzi svojimi palácmi. Tento most  ako jediný spomedzi všetkých florenských mostov unikol devastovaniu počas 2. svetovej vojny.

Mesto Florencia prekypuje na každom kroku veľkolepou históriou či umením a jeden deň vám na návštevu stačiť určite nebude.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa