Ankara: turecké mesto kúpeľov a voňavej kuchyne

2013-03-05 16:40:00 |   |    | 

TURECKO - Uprostred Turecka, v centre Anatólie, sa nachádza hlavné mesto tohto štátu, ktorým je už od roku 1923 Ankara. Hneď po Istanbule je druhým najväčším mestom Turecka, ktoré je významným komerčným, priemyselným centrom a svojím strategickým umiestnením slúži aj ako marketingové centrum pre okolité poľnohospodárske oblasti. Pri návšteve mesta budete svedkom jedinečnej atmosféry, ktorú vo vás vyvolá prelínanie starých a nových tradícií, ktoré sa odzrkadľujú aj na architektúre Ankary.



Historickí nadšenci sú na správnom mieste

Dejiny Ankary sú natoľko bohaté, že mesto je domovom mnohých architektonických a historických nálezov, z ktorých sa niektoré nachádzajú aj v múzeách. Na tomto mieste sú zachovalé pozostatky helenskej, rímskej a byzantskej architektúry, pozoruhodným objektom je Chrám Augustov a Ríma, ktorý je známy aj ako tzv. Monumentum Ancyranum. Atatürkovo mauzóleum a múzeum sa nachádza na impozantnom kopci na Anittepe.

Ide o pôsobivé miesto starovekých a moderných architektonických nápadov, kde nájdete modernú tureckú architektúru. Ďalšími zaujímavými miestami, ktoré stoja za návštevu, sú Etnografické múzeum, kde nájdete kolekciu folklórnych artefaktov, Múzeum anatolianskej civilizácie, Atatürkov dom a neobíďte ani Mešitu Kocatepe. Ide o novopostavenú mešitu veľkých rozmerov, ktorá má klasický dizajn so štyrmi minaretmi.

 

Oddýchnite si v termálnych kúpeľoch

Termálne kúpele sú v Ankare a celom Turecku veľmi obľúbeným relaxom, ktorý má zároveň aj liečebné účinky. V Ankare a jej blízkom okolí sa nachádza viacero centier pramenitých vôd a jedným z takých termálnych kúpeľov je aj Ayaş İçmesi ve Kaplıcası od mesta vzdialený 80 kilometrov. Nachádza sa v strede údolia pramenitej vody, disponuje obrovskou  kapacitou pre návštevníkov a toto zariadenie využívajú domáci aj ako liečebné kúpele.

Turecký kúpeľ nazývaný Hammam je na Strednom Východe istým variantom parného kúpeľa. Zvyčajne sa nachádzajú pri horúcich prameňoch a tradičný turecký kúpeľ je buď pre mužov alebo pre ženy. Bahçelievler Hamamı, ponúkajú turecký kúpeľ každý deň, no s oddeleným prístupom pre mužov a pre ženy, takže, ak sa rozhodnete vyskúšať takýto typ relaxu, informujte sa o podmienkach vstupu.

 

Fúzia niekoľkých kuchýň

Turecká kuchyňa má tiež svoje historické dedičstvo, ktoré siaha až do Osmanskej ríše. Hovoríme o fúzii a zdokonaľovaní tureckej, arabskej, gréckej, arménskej a perzskej kuchyne. Vo všeobecnosti nie je turecká kuchyňa jednotvárna. Okrem bežných tureckých špecialít, ktoré nájdete v celej krajine, sú tu isté regióny so špecifickými špecialitami. Oblasť Čierneho mora je charakteristická kuchyňou bohatou na kukuricu a ančovičky, juhovýchod krajiny je známy svojím kebabom a v západnej časti Turecka sú hojne pestované olivovníky, takže olivový olej patrí k hlavnej prísade na varenie.

Pri potulkách Ankarou nezabudnite na kávu, populárny nápoj, ktorého tradícia bola známa už pred 200 rokmi. Kaviarne, v turečtine Kahve, sú tradičným miestom, kde sa ľudia stretnú, trávia čas a diskutujú o politike a futbale. Moderné kaviarne ponúkajú širokú škálu týchto nápojov, rovnako ako aj tradičné nealkoholické nápoje. Ak budete mať možnosť dostať sa do kaviarne, popíjanie tureckej kávy môže byť pre vás skvelým zážitkom. Keď vojdete, stačí povedať ahoj (v turečtine merhaba) a privítajú vás vrelým úsmevom a príjemnou obsluhou.

 

Zdroj/autor: ankara.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa