Perličky severného Portugalska

2013-03-31 14:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Benátky, Rím alebo európske mesto kultúry. To všetko sa dá spojiť do spoločného výletu bez toho, aby ste opustili územie jedného štátu. Stačí zamieriť do Portugalska.



Gondolou nielen v Taliansku

Označenie „Portugalské Benátky“ dostalo mesto Aveiro vďaka širokej sieti kanálov, ktorými je jeho centrum popretkávané. Ponúkajú atraktívne plavby uličkami starých domov, kde vzduch vonia soľou a kachličkami vyzdobené fasády budov rozprávajú zabudnuté príbehy. Vodné kanály, ktoré robia mesto Aveiro také výnimočné, pokrývajú plochu asi jedenásť tisíc hektárov, na šírku majú jedenásť kilometrov a vznikli ústupom oceánu v 16. storočí, čím vytvorili lagúnu, ktorá je dodnes spoľahlivým zdrojom soli.

Návštevu v meste Aveiro však cítiť nielen soľou, dokáže byť aj príjemne sladká. Stačí sa zastaviť v ktorejkoľvek miestnej cukrárni a okúsiť tamojšiu špecialitu, ovos moles. Sú to formy vytvorené z oplátkového cesta naplnené vaječným bielkom vyšľahaným s cukrom. Traduje sa, že podobne ako veľa portugalských sladkostí, aj tieto majú na svedomí maškrtné mníšky.

 

Všetky cesty vedú do Bragy?

Severoportugalské mesto Braga založili ešte Rimania a už od dvanásteho storočia bolo kresťanským centrom krajiny. Vznikla tu prvá portugalská katedrála a na jedného obyvateľa mesta pripadá dodnes najväčší počet kostolov v Portugalsku. To je vysvetlenie, ako sa Braga dostala k prívlastku „Portugalský Rím“. A tak ako do Ríma, aj do Bragy vedie množstvo ciest, najmä v máji. Vtedy sa totiž v meste koná stredoveký festival. Obyvatelia chodia odetí v dobových kostýmoch, ulice lemujú stánky s tradičnými pochúťkami a mestom znejú dávne melódie trubadúrov.

 

Kráľovské rodisko

Ďalšie mesto, ktorého najslávnejšie obdobie spadá do stredoveku, je kolíska Portugalska, dnes nenápadný Guimarães. „Tu sa narodilo Portugalsko“, tak hlási nápis pri hradbách stredovekého hradu v srdci mesta, pretože práve tu prišiel na svet prvý portugalský kráľ Alfons Henriqués a vďaka nemu sa stal Guimarães prvým centrom nezávislého Portugalska. Neďaleko hradu, ktorý je často dejiskom divadelných predstavení, stojí socha prvého kráľa krajiny a Kaplnka svätého Michala, kde bol podľa legendy pokrstený.

Afons Henrigués založil prvú kráľovskú dynastiu portugalských kráľov, dynastiu z Bragancy. Patrili jej viaceré stavby, čo dnes zdobia centrum mesta. Najkrajšou je určite bývalé kráľovské sídlo rodiny, Paço de Duques de Bragança, stavba z 15. storočia, ktorá je dnes prístupná verejnosti ako múzeum. Návštevníkov mieri do mesta stále viac a viac. Láka ich množstvo podujatí, ktoré obohacujú  kalendár mesta od roku 2012, kedy bol Guimarães jedným z európskych miest kultúry.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa