Turistické i gurmánske zážitky v talianskom Terlane

2013-04-11 16:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Štvortisícová severotalianska dedinka Terlano je vychýreným centrom dobrého vína, špargle a jabĺk. Najkrajšia je na jar - zaliata slnkom, s kvitnúcimi jabloňami v sadoch, zelenajúcimi sa vinicami a tradičným podujatím - špargľovými týždňami. To všetko v sprievode čerstvého vzduchu a dúška kvalitného miestneho vína.



A nielen to. Sever Talianska, oblasť Južné Tirolsko alebo v taliančine Alto Adige v blízkosti hlavného mesta Bolzana je kraj zaujímavý svojou rozmanitosťou - kým v dolinách svieti slniečko a kvitnú kvety a stromy, v okolitých horách vás osvieži chladný vzduch a očarí lesná zeleň, čakajú na vás upravené turistické chodníky a stovky cieľových bodov v podobe vysokohorských chatiek - „gasthausov“ alebo prírodných zázrakov uprostred skál a zelenajúcich sa lúk s pasúcim sa voľne vypusteným dobytkom.

Práve vinárska dedinka Terlano je jedným z ideálnych východiskových bodov na skvelú turistiku. Do okolitých pohorí sa môžete vyviezť lanovkou a ďalej kráčať peši alebo použiť auto či bicykel a vo všetkých prípadoch si užívať dokonalý výhľad na údolia a hory.

V Terlane je hlavnou gurmánskou atrakciou jari špargľa, ktorej sa v tomto kraji nesmierne darí. Desať reštaurácií v Terlane očakáva svojich návštevníkov s nápaditými viacchodovými špecialitami plnými špargle. Gurmáni oceňujú najmä jej spojenie s domácim bielym sauvignonom. Pre vinice sú totiž pôdy na úpätí hôr taktiež ideálne pre pestovanie kvalitného hrozna.

A ak je cieľom vašej návštevy hlavne víno, potom príďte v auguste. Konajú sa tu pravidelné Terlanské vínne cesty, počas ktorých spojíte príjemné s užitočným a prejdete si turistickými trasami krížom vinicami a sadmi. Spolu s odborníkmi, ktorí vás oboznámia s postupom výroby kvalitného vína, a samozrejme, chýbať nebudú ochutnávky. Kto má chuť na vínne podujatie väčšieho charakteru, začiatkom mája sa spúšťa projekt Vino in festa, ktorého sa zúčastňuje 15 vinárskych miest Južného Tirolska, vrátane Terlana.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa