Glendalough: zadumaný krásavec v náručí írskych hôr

2013-10-31 14:00:00 |   |    | 

ÍRSKO - Atmosféra írskej metropoly je skutočne lákavá. Dublinské uličky plné umelcov, veselých ľudí, barov, desiatok druhov piva, zo všadiaľ znejúce írske pesničky a stále dobrá nálada vás vtiahnu natoľko, že sa vám odtiaľ nebude chcieť odísť. Túto maličkú chybu pravidelne robí mnoho turistov. Je to však veľká škoda, pretože zvyšok zeleného ostrova vás dokáže chytiť za srdce s rovnakou intenzitou.



Neváhajte preto ani chvíľku a využite možnosť spoznávania tunajšieho vidieka. Keď sa vám nechce ísť ďaleko a predsa chcete spoznať to staré dobré Írsko, vyberte sa do Wicklow Mountains. I keď to nebude tá úplná klasika, ktorú nájdete na západe krajiny, predsa len vám ponúkne oddych od rušného života v Dubline.

 

Glendalough

Do írskych hôr sa môžete vybrať s jednou z mnohých tour, ktoré ponúkajú spoločnosti priamo z Dublinu. Hlavné zastávky sú často rovnaké, odlišujú sa len tými doplnkovými, takže si vyberte to, čo by ste chceli popri Glendalough a Wicklow Mountains vidieť. Ak ste však na dovolenke štyria a nerobí vám problém preladiť sa na šoférovanie na druhej strane, požičajte si auto, pri ktorom vás to vyjde o niečo lacnejšie a budete pánmi svojho času.

Miesto, ktoré jednoznačne nemôžete vynechať, je historický Glendalough, s ktorým sa spájajú najmä legendy o mníchovi Kevinovi. Ten opustil svetský život a rozhodol sa pre pobyt v samote. Časom sa k nemu pridalo i zopár ďalších mníchov, ktorí postupne v údolí pri dvoch jazerách vytvorili sídlo svojho rádu. Podmanivý krásavec má v obklopení hôr úžasnú atmosféru. Keď vstúpite na územie tohto svätca, budete fascinovaní kamennými stavbami, ktoré si istotne vyžiadali veľkú zručnosť mníchov. Popri nich sa nachádzajú viaceré hroby, z ktorých niektoré majú stovky rokov.

Ak sa tam vyberiete samostatne, istotne si urobte prechádzku k malému a veľkému jazeru, pri ktorých je úžasný výhľad na okolie. Pokračujte ďalej a dostanete sa až k nádherným vodopádom. I keď bol Kevin trošku kontroverznou osobou, pretože podľa legiend zhodil jednu mníšku zo skál v domnení, že je to posol diabla a druhú vraj vyšľahal žihľavou, lebo ho pokúšala, musíme uznať, že pre súčasné generácie zanechal úžasné magické miesto, ktoré je trvalou spomienkou i pre mnohých pútnikov.

 

Wicklow Mountains

Oproti našim pomerom sú írske hory podstatne miernejšie. Pokojne si môžete teda požičať bicykel a vybrať sa na ňom preskúmať ich. Ideálne vám ako základný tábor poslúži práve Glendalough, kde nájdete viacero možností na ubytovanie. Hneď v jeho blízkosti sa nachádza miesto, kde sa natáčal film Statočné srdce. Ak budete mať auto, zájdite ďalej a dostanete sa i k slávnemu bodu stretávky vo filme P. S. Milujem ťa.

Romantická príroda, tiché prostredie, desiatky ovečiek, divočina ako na požiadanie. Urobte si prestávku, kdekoľvek chcete a spoznávajte írsky vidiek. Môžete sa vybrať i na kratšie túry a odhaliť krásy tunajších hôr. Zájdite ďalej po Wicklow GAP a dostanete sa až do dedinky Hollywood. Nie, nemýlite sa a čítate správne. Tento Hollywood však vznikol skôr ako americký kolega, no nápad s legendárnym nápisom mu neskôr ukradol. Vysoké biele písmenká v obklopení pasúcich sa ovečiek však pôsobia oveľa exotickejšie a povedzme si, že i zaujímavejšie.

 

Kilkenny

Najvýznamnejším mestom tohto regiónu sú nepochybne Kilkenny. Pokojným duchom žijúca oblasť, kde vás budú na ulici zdraviť cudzí ľudia a prihovoria sa vám len tak, aby ste sa cítili príjemnejšie a ako medzi svojimi. Jeho turistickou dominantou je hrad v centre. Najprv si prezrite k nemu patriaci rozsiahly park a fontánu, ktorá zdobí ďalšie nádvorie. Potom sa vyberte na prehliadku, ktorá stojí pre dospelých 6 €. Nádherne zrekonštruované miestnosti s bohatou výzdobou vás prekvapia svojou honosnosťou. Chvíľkami budete mať pocit, že si panstvo len odskočilo a po vytratení sa otravných návštev sa vrátia rýchlo späť. Záverečnou miestnosťou je obrovská obrazáreň, kde v minulosti prijali i kráľovskú návštevu z Anglicka.

Oproti hradu sa nachádza nákupné centrum s domácimi výrobkami a produktami. Pokračujte ďalej hlavnou ulicou a zájdite na chutný obed do niektorej z krčmičiek. Následne si prezrite budovu radnice a pokračujte až ku kostolu, ktorý uvidíte už zďaleka. Keď zavítate do Kilkenny na jar 2014, určite zájdite i na prehliadku pivovaru Smithwick`s, ktorý sa v zimných mesiacoch rekonštruuje. Oproti Guinnessu vás privíta priateľskejšou atmosférou a vtiahne vás viac do sveta pivovarníctva.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa