Pula

2016-08-10 00:00:01 |   |    | 

Istria je najväčším polostrovom v Jadranskom mori. I keď administratívne patrí k Chorvátsku, prináša so sebou skôr typickú vôňuTalianska. Môžete sa tešiť na antické pamiatky, skvelú prímorskú gastronómiu a za ničím nezaostáva ani okolitá príroda. Jedným z obľúbených turistických centier je mesto Pula. Odtiaľ máte výbornú možnosť aj na výlety po celom regióne a spoznávanie okolitých miest a dediniek.



 

Mesto ovplyvnené Rimanmi

Dejiny Puly sa začali písať približne sto rokov pred Kristom. V tých časoch objavili Rimania novú prímorskú oblasť, v ktorej začali budovať prvé pôvodné stavby. Našťastie sa z tejto éry zachovalo viacero pamiatok, ktoré patria medzi hlavné atrakcie polostrova. Slovania sa dostali do Puly až okolo 8. storočia. Odvtedy sa tam natrvalo zabývali a postupne prešli spod správy bývalého Rakúsko-Uhorska až k samostatnosti. Každá z národností na Istrii zanechala svoju pečať, a tak sú tu všetky mestá kultúrne pestré a stále sa trošku vymykajú zo stereotypu ostatných chorvátskych lokalít.

 

Šiesta najväčšia rímska aréna

Jednou z prvých stavieb v meste bol starý amfiteáter v rímskom štýle, pôvodne využívaný na gladiátorské a rytierske súboje. Kapacitu vtedajšieho amfiteátra by závidel nejeden súčasný štadión - v čase najväčšej slávy sa tam vošlo 23 000 divákov. Po skočení týchto tradícií začala stavba chátrať. V poslednej chvíli sa ju podarilo zachrániť a napraviť niektoré problematické časti. Amfiteáter v Pule má oproti rímskemu malú výhodu v polohe. Postavili ho blízko prístavu a vďaka tomu sa vám naskytne úžasný výhľad na more. V súčasnosti sa tam organizujú rôzne moderné i historicky ladené podujatia.

 

Triumfálny oblúk Sergijevcov

Bývalé hradby mesta boli v 19. storočí zničené. Ako jedinú súčasť sa podarilo uchovať iba triumfálny oblúk, ktorý plnil kedysi úlohu vstupnej brány do Puly. Stavba bola postavená v korintskom štýle. Oblúk dala vybudovať rodina Sergijovcov. Tí plnili v dejinách mesta významnú úlohu, pretože boli správcami majetku a postupne pracovali na jeho zveľaďovaní.

 

Katedrála s relikviami svätých

Pulská katedrála bola postavená v 4. storočí, no posledné práce boli dokončené až v 5. storočí. Keďže v tom čase bolo mesto ešte pod nadvládou Rimanov, badať na nej najmä prvky tejto kultúry. Zaujímavosťou sú relikvie prvých svätcov. Ich pozostatky sa nachádzali pod súčasným oltárom a objavili ich až pri rekonštrukčných prácach. Najvzácnejšou súčasťou katedrály je mozaika Panny Márie, ktorej vytvorenie financoval manželský pár, ktorý si to dal ako jeden z manželských sľubov.

 

Zaujímavosti v okolí

Premantura – 15 minút od Puly nájdete malé mestečko Premantura. Má príjemný prímorský charakter a ponúka najmä atmosféru malých kaviarničiek a rodinných podnikov. Tunajšie domy majú veľmi podobnú architektúru a vytvárajú tak jednoliaty kolorit podobný talianskym dedinkám. V blízkosti mesta nájdete aj pekné pobrežie s nízkymi bielymi útesmi.

Národný park Brijuni – luxus, ale i nedotknutá príroda. To všetko nájdete v Brijuni, ktoré sa netradične nachádza na súbore menších ostrovov v blízkosti Puly. Golfové strediská, krásne pobrežie, cyklistické trasy, možnosti na plávanie a k tomu všetkému kontakt s najstaršími dejinami. Pri prvom osídľovaní tam totiž našli stopy dinosaurov.

Rovinj – za menej než hodinu jazdy sa dostanete do ďalšieho obľúbeného dovolenkového strediska Rovinj. Okrem kostola svätého Euphemia a príjemnej promenády sa v blízkom okolí nachádza viacero viníc s kvalitným chorvátskym vínom.

 

Tipy a triky:

Doprava: Z Bratislavy máte dve možnosti na cestu do Puly. Prvá vedie cez Rakúsko a Slovinsko. Je o 40 minút kratšia, no zaplatíte za ňu o trochu vyššie cestné poplatky. Druhá cesta vedie cez Maďarsko a potom sa prepravíte cez vnútrozemie Chorvátska. Presun zo Slovenska v tomto prípade trvá asi 7 hodín.

Ubytovanie: Ceny hotelov sa pohybujú od 20 eur na osobu bez raňajok. V tejto sume nájdete jednoduchšie ubytovanie s menej hviezdičkami. Za podobnú cenu môžete nájsť i nocľah v súkromí alebo v rodinných penziónoch, kde si však užijete domácku atmosféru.

Zľavová karta: Ak plánujete navštíviť v Pule historické pamiatky, zaobstarajte si Pula Card. Vďaka nej získate zľavu do šiestich hlavných atrakcií. Jej cena je v prepočte 12 eur a tento rok je s ňou navyše spojená súťaž o víkendový pobyt v jednom z miestnych hotelov.

Gastronómia: Istrijská kuchyňa je veľmi podobná talianskej. Jej základ tvoria cestoviny, ktoré pripravujú s rôznymi druhmi mäsa, lesnými hríbami a do omáčok pridávajú tiež domáce vína. Veľa jedál varia so špargľou, ktorú pestujú celoročne. Na stole nikdy nechýba pršut, mäso pečené na grile a zeleninové teplé pokrmy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa