To najlepšie zo Stovežatej: TOP 10 atrakcií v Prahe

2021-12-02 12:00:00 |   |    | 

K českej metropole máme ešte aj niekoľko rokov po rozdelení krajín veľmi blízky vzťah. Praha má v našich srdciach špeciálne miesto, preto sa tam radi vraciame. Milujeme jej kultúru, architektúru a tradičnú českú pohostinnosť. Toto je desať pamiatok, ktoré by ste mali rozhodne navštíviť.



 

 

1. Pražský hrad

Dejiny Pražského hradu sa začali písať v 9. storočí. Knieža Bořivoj tam v tom čase postavil prvé budovy, ktoré sa časom začali rozrastať. Odvtedy sa stal sídlom kráľov, ktorých už v súčasnosti vystriedali prezidenti. V jeho priestoroch sú vystavené vzácne korunovačné klenoty. Hrad tvorí väčší komplex, ktorý pozostáva z niekoľkých budov. Môžete tam navštíviť starý palác, kaplnky, kostoly, letohrádok, veľkú záhradu a za jeho súčasť sa pokladá aj Zlatá ulička. Vďaka svojej rozlohe sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčší starobylý hrad na svete.

 

2. Karlův most

Hradnú časť so starým mestom spája veľmi obľúbený Karlův most. Ten postavili v 14. storočí, keďže potrebovali nahradiť pôvodný most, ktorý strhli veľké kusy plaviaceho sa ľadu. V súčasnosti je obľúbeným miestom umelcov. Tí tam chodia hrávať, maľovať alebo vás zaujmú svojimi komickými kúskami. Mostom sa môžete pokochať aj počas plavby po Vltave, ktorá vám postupne odhalí krásy starého mesta.

 

3. Orloj

Pražský orloj postavili v prvej polovici 15. storočia. Na stene starej radnice chceli vytvoriť priestor na špeciálne hodiny, ktoré by sa stali poctou umeniu a vede. K budove urobili kamenný prístavok, do ktorého ukryli náročný mechanizmus. Ten obhospodaruje nielen astronomické a kalendárne hodiny, ale aj samotný orloj. Už od jeho vzniku sa v každú celú hodinu rozohrá divadlo, počas ktorého z orloja postupne vychádzajú postavičky, ktoré pohybujú vrchnou časťou tela. Ide o podobizne dvanástich apoštolov, ktoré sú prepojené s ďalšími sochami na priečelí tejto atrakcie.

 

4. Národná knižnica

Budova Klementinum patrila v minulosti jezuitskému rádu. Časť z nej bola kláštorom, v ktorom mnísi žili a vyznávali svoju vieru a časť miestností slúžila ako škola. V tom období vznikla aj nádherná Národná knižnica, ktorá patrí k najkrajším na svete. Tejto miestnosti dominuje freskami pokrytý strop, ktorý dopĺňa nádherná výzdoba so zlatými detailmi. V jej interiéri sa nachádza vyše 200 000 kníh. Mnoho z nich zastupuje kresťanskú literatúru. Keďže ide o vzácne historické kúsky, neustále pracujú na ich digitalizácii, aby ich takto sprístupnili verejnosti.

 

5. Petřín

V minulosti sa na kopci nad Prahou nachádzalo popravisko. Odsúdenci tak ešte krátko pred smrťou dostali posledný darček v podobe nádherného výhľadu na ich milované mesto. Teraz sa tam už rozprestiera mestský park, ktorý je ako stvorený pre romantické prechádzky. Na jeho ploche je rozmiestnených niekoľko sôch známych českých rodákov. Medzi ne sa dostala aj podobizeň Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa výrazne podieľal na politike vtedajšieho Československa. Na Petřín sa dostanete pomocou pozemnej lanovky. V najvyššom bode je situovaná rozhľadňa, z ktorej máte najlepší výhľad na starú aj novú časť Prahy.

 

6. Katedrála svätého Víta

Významnou súčasťou Pražského hradu je Katedrála svätého Víta. Jej vznik sa datuje do 10. storočia, keď na tomto mieste stála jednoduchá rotunda, ktorú niekoľkokrát rekonštruovali a vylepšili na tento veľkolepý chrám. V jeho priestoroch sa odohralo niekoľko korunovácii českých kráľov a v súčasnosti sa práve tam nachádzajú korunovačné klenoty. Najkrajšou časťou je kaplnka sv. Václava, ktorá je celá zdobená vzácnymi kameňmi.

 

7. Španielska synagóga

Jedna z najkrajších synagóg v Európe bola inšpirovaná španielskou Alhamborou. Vďaka tomu sú jej steny husto zdobené zlatými ornamentmi, ktoré sú štylizované do maurského štýlu. I keď vyzerá staro, pochádza z konca 19. storočia. Na tomto mieste predtým stálo židovské geto spolu s dôležitou modlitebňou z 12. storočia, ktorá už však nevyhovovala potrebám veriacich, preto museli postaviť novú honosnejšiu budovu.

 

8. Obecný dom

Praha je známym mestom aj na mape secesných pamiatok. Tou najdôležitejšou je Obecný dom, ktorý slúžil ako verejné priestranstvo na spoločenské stretávanie sa ľudí. Nachádza sa tam koncertná sála, banketová miestnosť a niekoľko reštaurácií. Jednotlivé priestory zdobia maľby secesných velikánov, medzi ktorými vyniká práca Alfonsa Muchu.

 

9. Zlatá ulička

Súčasťou hradného areálu je Zlatá ulička, ktorá vznikla v 16. storočí. Pôvodne boli na tomto mieste výklenky s oblúkmi, ktoré zamurovali a prestavali ich na malé domčeky. Najprv tam bývali zamestnanci hradu, neskôr sa tam presťahovali aj remeselníci. Poslední obyvatelia odtiaľ odišli v období 2. svetovej vojny. V tom čase budovy od pôvodných majiteľov odkúpil štát a kompletne ich prerobili. Potom sa tam nasťahovali obchodníci a v súčasnosti tam sídlia aj malé múzeá.

 

10. Tancujúci dom

Praha nie je iba o starobylej klasickej architektúre. Nachádzajú sa tam aj moderné skvosty, medzi ktoré patrí Tancujúci dom. Jeho autormi sú architekti Vlado Milunić a Frank Gehry. Stavba spája dve budovy. Jedna je vytvorená zo skla a železa, druhá je betónová. Tie majú symbolizovať tanečný pár, preto majú špecifický vzhľad, ktorý pripomína vlnenie ich tiel.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa