Zabudnite na Paríž a Riviéru: Toto je 5 skrytých perál Francúzska

2023-01-18 12:00:00 |   |    | 

Keby ste sa vybrali na dovolenku do Francúzska, kam by to bolo? Radšej by ste navštívili vychytené turistické lokality, alebo by ste chceli objavovať aj málo známe mestečká a dedinky, kde si užijete tú pravú atmosféru tejto očarujúcej krajinky? Ak vás zaujala druhá alternatíva, máme pre vás zopár zaujímavých tipov.



 

La Rochelle

Pri pobreží sa nachádza veľa nádherných mestečiek, ktoré ponúkajú kombináciu dovolenky pri mori so spoznávaním francúzskej histórie a kultúry. Jedným z klenotov je bývalá rybárska dedinka La Rochelle, ktorá sa postupne rozrastala a vďaka predaju úlovkov vypracovala na prosperujúce mestečko. V súčasnosti je tam už veľmi známy dovolenkový rezort v elegantnom retro štýle. Podarilo sa uchovať aj prístav, ktorý dnes využívajú najmä boháči na kotvenie ich veľkých jácht. Práve na ne sa tam prichádza pozrieť veľa dovolenkárov. Od prístavu sa prejdite po promenáde a zájdite do starobylých uličiek. Mesto má veľkú charizmu a jeho panoráme dominujú stredoveké vežičky. Nevynechajte ani návštevu niektorej z reštaurácii s ich fantastickou kuchyňou.

 

Honfleur

Už samotnou polohou je Honfleur veľmi zaujímavou lokalitou. Leží totiž na mieste, kde sa rieka Seina stretáva s Lamanšským prielivom. Aj toto malé mestečko si vás rýchlo podmaní svojou atmosférou, v minulosti zapôsobilo aj na umeleckých velikánov Claudea Moneta a Eugena Boudina. Turisti začínajú svoje prehliadky väčšinou v prístave, kde kotvia staršie malé loďky rybárov, ale i moderné luxusnejšie, ktoré patria dovolenkárom. Potom sa už vyberte do kostolíka, ktorého patrónkou je svätá Katarína. Je to najväčší drevený svätostánok vo Francúzsku a pochádza z 15. storočia, kedy nahradil pôvodnú zbúranú kamennú katedrálu. Neďaleko sa aj nachádza nádherná kaplnka a taktiež nezabudnite na ochutnávku calvadosu, ktorý pochádza práve z tohto regiónu.

 

Dijon

Mnohí z vás si doma istotne pochutnávajú na obľúbenej dijonskej horčici. Napadlo vám však niekedy, že vo Francúzsku skutočne existuje mesto, podľa ktorého dostala svoje pomenovanie? Nájdete ho v Burgundsku a ochutnať tam môžete aj ich slávnu horčicu. Najkrajšie je hlavné námestie, kde nájdete rôzne obchody a reštaurácie. Potom sa už vyberte na obhliadku krásneho kostola a taktiež tam uvidíte palác, ktorý využívali burgundskí vojvodovia. Okrem hlavného chrámu v meste nájdete tiež viacero menších svätostánkov, preto Dijon prezývajú aj mestom kostolov. Každý z nich bol postavený v inom architektonickom štýle. Vychutnať si môžete dobré víno, ktorým je preslávený celý región. V okolí mesta sa nachádza až 40 rôznych vinárskych dediniek.

 

Antibes

Obľúbenou zastávkou dovolenkárov je Francúzska riviéra. Okrem známych lokalít si tu môžete pozrieť aj malé mestečko Antibes. Ak máte radi staré uličky s kamennou dlažbou, historickými domčekmi a množstvom zelene, ste na tom správnom mieste. Stačí vám túlať sa a skúmať obchodíky a iné zaujímavosti a ani sa nenazdáte, už bude za vami celý deň. Antibes má aj živú kultúrnu scénu. V minulosti ho miloval Pablo Picasso a nachádza sa tam dokonca múzeum, ktoré je venované tomuto maliarovi. Podvečer sa vyberte do prístavu s nádherným západom slnka. Na druhý deň potom choďte na prechádzku nádherným pobrežím a zájdite až k jednému z najkrajších mysov v krajine.

 

Besancon

Napriek tomu, že má toto mestečko viacerých slávnych rodákov, veľa turistov ho nepozná. V Besancone sa narodil Victor Hugo i bratia Lumiérovci. Upúta vás už pri príchode, keďže doň vstúpite cez krásnu stredovekú bránu. Mestečko má zachovalé historické centrum s viacerými zaujímavými budovami. Dostanete sa aj do pevnosti Vauban, ktorá bola v minulosti strategickou obrannou budovou. Besancon je vo Francúzsku známe tiež ako najzelenšie mesto regiónu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa