Tournai - nezlomná perla Valónska

2022-06-11 12:00:00 |   |    | 

Ak patríte k milovníkom malebných mestečiek, mali by ste spoznať Tournai na hranici Belgicka a Francúzska. Najťažšiu éru zažilo počas 2. svetovej vojny, keď bomby zničili jeho veľkú časť. To najvzácnejšie však, našťastie, zostalo zachované.



 

Katedrála Notre Dame de Tournai

Dominantnou pamiatkou historického centra je katedrála Notre Dame de Tornai, ktorá sa stala cenným klenotom stredovekej sakrálnej architektúry v krajine. Postavená bola v niekoľkých etapách, prvá začala už v 12. storočí. Na zoznam UNESCO sa dostala vďaka piatim zvoniciam, unikátom sú však tiež kupoly, ktoré sa nachádzajú nad centrálnymi stĺpmi. Zdobené sú detailnými botanickými ornamentami. Každá z nich je úplne iná a patrí medzi najzaujímavejšie diela v krajine. V interiéri nájdete ďalšie zaujímavé umelecké skvosty. Dominantné sú najmä Rubensove diela.

 

Zvonica

Dôležitou súčasťou mesta je aj zvonica. Pôvodne na tomto mieste stála jej predchodkyňa, ktorá pochádzala z roku 1218. Žiaľ, pri požiari úplne vyhorela, preto ju v 15. storočí nahradili novšou stavbou. Vo Valónskom regióne sa nachádza sedem takýchto zvoníc, ale tá z Tournai je najstaršia. Zároveň je jediná, ktorá má vonkajšiu vyhliadkovú plošinu. Vstup je povolený aj na druhý balkón, ktorý je vo výške 72 metrov. Aby ste sa tam dostali, musíte najprv zdolať 257 schodov. Napriek tomu vám to istotne bude stáť za tak veľkú námahu. Z vrcholu máte totiž nádherný výhľad na celé okolie. Súčasťou zvonice je aj najstarší zvon v krajine, ktorý pochádza z ešte predošlej starej budovy a vytvorili ho v roku 1392.

 

Most Pont des Trous

V minulosti mali v okolí Tournai dômyselný obranný systém. Ten bol rozdelený do dvoch fáz, pričom tú druhú tvorili také mosty ako Pont des Trous. V skutočnosti totiž mali viacnásobné využitie. Používali sa ako klasický most na prechod z jedného brehu na druhý, taktiež však slúžil ako vodná brána, takže vďaka tomu dokázali kontrolovať to, kto prichádzal po rieke. Vnútorná časť vo vežičkách bola z časti obývateľná. Aj Pont des Trous patrí medzi historické cennosti, ktoré zničili v roku 1940. No našťastie sa ho podarilo kompletne zrenovovať, upravili ho však do trochu inej podoby.

 

Grand Place

Hlavným námestím v Tournai je Grand Place, ktoré patrí medzi najstaršie časti mesta, pretože podľa historických odhadov bolo zrejme už pred 2000 rokmi obkolesené múrmi a vytvorilo tak malé mestečko. Pôvodne sa dokonca v týchto miestach mal nachádzať dobový cintorín, ktorý sa neskôr zmenil na veľké trhovisko. Nachádzajú sa tam viaceré významné budovy a taktiež zaujímavé turistické atrakcie. Rovnako je skvelým orientačným bodom, pretože odtiaľ vedú viaceré hlavné ulice. Aj táto časť mesta bola bombardovaná, preto ju museli takmer kompletne prerobiť.

 

La Maison Tournaisienne

Jednou z pôvodných zachovaných budov je dom zo 17. storočia neďaleko námestia Grand Place, do ktorého situovali do neho múzeum. Môžete si v ňom pozrieť, ako kedysi žili obyvatelia Tournaiu a zaujímavosťou je, že vám ukážu nielen ako bývala šľachta, ale uvidíte prierez všetkými vrstvami, vrátane chudobných detí zo sirotincov. K dispozícii je 23 miestností, v ktorých sa dozviete viac o remeslách, ktorým sa venovali tunajší obyvatelia, čo si obliekali, ako sa liečili a vzdelávali. Súčasťou výstavy je tiež niekoľko vzácnych predmetov, ktoré sa podarilo nájsť počas archeologických prác.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa