Slovinský Maribor - turistické lákadlo v každom ročnom období

2022-11-06 13:00:00 |   |    | 

Po Ľubľane je Maribor medzi turistami druhým najobľúbenejším mestom v Slovinsku. Ideálny čas na jeho návštevu je pritom počas celého roka. Jar a jeseň sa nesú v znamení spoznávania pamiatok a jeho živej atmosféry, za čo vďačí aj univerzitným študentom. V lete si tam môžete urobiť zastávku počas cesty do Chorvátska. No a v zime zas môžete prísť na lyžovačku do blízkeho lyžiarskeho strediska.



 

Mariborský hrad

Hlavnou dominantou mesta je hrad, ktorý postavili v 15. storočí, keď sa stal súčasťou mestského opevnenia. Žili v ňom šľachtici a dlho patril medzi najkrajšie panské sídla v okolí. V súčasnosti sa ho nepodarilo uchovať v úplne pôvodnom stave, ale stále si môžete pozrieť jeho hlavnú časť. Nachádza sa v nej vlastivedné múzeum a dozviete sa tam informácie o histórii mesta.

Počas celých dejín patril medzi hlavné dejiská udalostí. Pravidelne ho počas návštev využívali panovníci z celej Európy a zavítala tam tiež Mária Terézia. Maribor bol v minulosti známy aj vďaka šikovným farmaceutom, ktorí tam pôsobili už od stredoveku. Tunajšie dobové lekárne boli vychýrené v celom regióne a ľudia tam často prichádzali po liečivá z ďalekých miest. Z toho dôvodu nájdete v múzeu jednu časť, ktorá sa venuje rozvoju lekárnictva v Maribore.

 

Dom Starej vinnej révy

V centre mesta sa nachádza jeden vzácny unikát. Na fasáde domu zo 16. storočia rastie pôvodná rastlina vinnej révy. Podľa odborníkov má mať viac ako 400 rokov a je najstarším zachovaným viničom na svete. Rastie ovinutý okolo železnej konštrukcie a jeho koreň chráni plot, aby sa k nemu nedostali nejakí vandali. Podarilo sa mu už prežiť vojenské útoky počas oboch svetových vojen, preto sa jeho zachovanie tak veľmi cení a v roku 2004 ju zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. Rastlina dokonca ešte stále pravidelne rodí chutné hrozno, z ktorého vyrábajú originálne víno. Ročne sa im podarí vyprodukovať 25 litrov, ktoré plnia do malých fľašiek. Tie potom dávajú ako dar najvzácnejším návštevám v Maribore. Zaujímavá je aj samotná budova, ktorá patrí medzi najstaršie v meste.

 

Námestia

V meste sa nachádza viacero námestí, ktoré sú považované za najživšie lokality s množstvom zaujímavých podnikov a zabávajúcich sa ľudí. Glavni Trg (Hlavné námestie) je druhé najväčšie námestie v Slovinsku. V jeho strede sa nachádza zdobený morový stĺp a je tam situovaná aj pôvodná radnica, ktorá je postavená v gotickom štýle a neskôr ju vynovili s niekoľkými renesančnými prvkami.

Obľúbené je tiež Námestie slobody neďaleko známeho františkánskeho kostola. Dominuje mu pamätník slobody z roku 1975, ktorý domáci niekedy prezývajú „plešatá hlava“.

 

Vodná veža

Cez Maribor preteká rieka Dráva a na jej brehu nájdete tiež jednu vzácnu stavbu. Ide o vodnú vežu, ktorá pochádza zo 16. storočia. V minulosti bola súčasťou pôvodného obranného systému mesta. Jeho obyvatelia sa museli ochrániť pred nájazdmi Turkov, ktorí ich napádali aj po vode. Neskôr už mesto nečelilo takýmto útokom, tak pre veže hľadali nové využitie. Najlepšie sa ujal nápad, že ich prerobia na vínne pivnice. Dodnes sa však zachovala už len jediná veža.

 

Lent

Najstaršou časťou Mariboru je Lent, ktorá sa rozprestiera v blízkosti brehu rieky Dráva. Naplánujte si prechádzku jej starobylými uličkami, ktoré lemuje niekoľko cenných historických budov (vrátane domu s najstaršou vínnou révou) a sídli tam tiež synagóga. V Lente sa pravidelne koná trh s lokálnymi potravinami ako aj najväčší outdoorový festival v krajine. Organizujú počas neho napríklad jazzové koncerty alebo divadelné predstavenia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa