Manchester - metropola kultúry a vzdelania

2010-10-28 16:10:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Manchester bol kedysi kolískou priemyselnej revolúcie. Po druhej svetovej vojne, keď poklesol záujem o manchesterskú bavlnu, začal upadať. Až kým nenašiel novú podobu – tvár metropoly kultúry a vzdelania.



 

Severne od centra mesta sa nachádzajú dôkladne zrenovované kanály, sklady a továrne, dnes známe pod názvom Castlefield Urban Heritage Park. Tie poslúžili Karlovi Marxovi ako základ pre výskum, ktorého výsledky neskôr rozpracoval vo svojom „bestselleri“ Kapitál. Dá sa tu stráviť celé popoludnie, ale rozhodne by ste nemali vynechať Múzeum vedy a techniky.

Kurátori výstavy vymysleli interaktívny projekt, ktorý počíta s tým, že sa budete dotýkať exponátov. Nájdete tu množstvo podnetov, ktoré inšpirujú deti i netechnické typy. Ak uprednostňujete umelecký pohľad na naše vedecko-technické dedičstvo, nasadnite na električku na nábrežie k Lowry Concert Hall, ktorá je venovaná najväčšiemu umelcovi z Manchestru, L.S. Lowrymu.

Na futuristov nepochybne zapôsobí Urbis, impozantné múzeum „zasvätené mestám a spôsobom, akými na ne ľudia reagujú“. Ak aj nemáte čas či náladu na samotné múzeum, sklený výťah a futuristické záchody rozhodne stoja za pohľad!

Zohnať lístok na futbalový zápas Manchester United na štadióne Old Trafford, je takmer nemožné, ale v dňoch, keď hrajú, sa môžete aspoň pridať k desiatkam ich fanúšikov v tých najrôznejších baroch. A netrápte sa, že ste sa nedostali na zápas! Davom hlučných priaznivcov sa aj tak nevyhnete.

Zabudnite na to, čo ste počuli o násilných futbalových fanúšikoch – tu v Manchestri je „krásna hra“ ešte stále rodinnou udalosťou, hlučnou, vášnivou, ale dobre mienenou. Pre istotu však nechajte doma vlajku svojho domáceho tímu!

Manželky a priateľky slávnych futbalistov z Manchestru trávia sobotné popoludnia v značkových obchodoch vo West Ende a na námestí St Anne´s Square. Ich matky majú radšej klasiku – neďaleký obchodný dom Marks and Spencers, ktorého manchesterská verzia je najväčšia v celej krajine. Ak vám viac vyhovuje alternatívny štýl alebo nemáte zlatú kreditku, skúste second handy a excentrické obchodíky a stánky v Northern Quarter.

Za hudbou sa chodieva na Oldham Street: nájdete tu uznávanú klasiku, modernu a vôbec každý predstaviteľný žáner. Na Queen Street objavíte kníhkupectvá, obchody so športovými potrebami a turistickou výbavou i niekoľko cestovných agentúr, ktoré sa špecializujú na lacné letenky do celého sveta.

Do Británie síce nikto nechodí za tradičnou anglickou kuchyňou, ale pozícia Manchestru v srdci bývalého impéria naznačuje, že sa tu pravdepodobne najete lepšie ako kdekoľvek inde v krajine, a nepochybne lacnejšie ako v Londýne.

V centre situovaná štvrť Chinatown je síce známa, ale nemôže konkurovať predmestskému tajomstvu Manchestru – lokalite Rusholme, kde o svoje miesto na slnku bojuje viac ako 50 indických a pakistanských reštaurácií na tzv. Curry Mile alebo „Karí míli“ na Wilmslow Road. K najväčším reštauráciám patrí Shere Khan, lenže konkurencia je tu tvrdá a každý Manchestran má svoj obľúbený podnik.

Po jedle vám síce už asi nezostane miesto na supersýte ázijské sladkosti, ale personál vám rád zabalí rôznofarebné barfi (maškrta podobná karamelu) alebo kelímok mangovej či pistáciovej kulfi (zmrzliny). Pred príchodom Indov tu žili Íri, a tak si aj miestne krčmičky rozhodne zaslúžia návštevu – či už pred jedlom, alebo po večeri, aby ste si schladili hrdlo po dávke korenistého karí.

Po večeri je čas ponoriť sa do víru manchesterských zvukov. Študentské bary a kluby tohto mesta odchovali The Smiths, Oasis, New Order a mnohé iné špičkové britské skupiny z 80. a 90. rokov minulého storočia. V podnikoch ako Band on the Wall alebo South si v ktorúkoľvek noc môžete vybrať medzi slávnymi alebo debutujúcimi kapelami a sólistami.

Manchester je známy i kvalitnou klasickou hudbou (miestny Halle Orchestra hrá v Bridgewater Hall) a divadlom. Časopis City Lights vás s prehľadom zorientuje v kultúrnych programoch a nájdete v ňom i recenzie na filmové predstavenia, nové hudobné albumy a knihy.

Ani po tom všetkom však ešte nemyslite na spánok!

Najvychytenejšie bary a najlepšie diskotéky sú totiž na Canal Street a v jej okolí. Nachádza sa tu jedna z najväčších gay komunít v Európe a augustová „Pride parade“ prechádza centrom mesta počas celého víkendu.

Po zvyšok roka láka Canal Street každého, kto rád tancuje či sa chce iba predviesť. Väčšina barov je otvorená do druhej ráno a na rozdiel od Londýna nemusíte platiť vstupné, a tak môžete korzovať, až kým neobjavíte to pravé miesto. Cruz 101, Essential a Poptastic sú ideálne na tanec a v Hollywood Showbare je zase kabaret, travesty šou, speváci a piano bar.

Rembrant je tradičný bar, v ktorom muži hľadajú mužských partnerov, zatiaľ čo Vanilla organizuje lesbické party a ponúka veľmi dobré jedlá. Najdôležitejšie však je, že vo všetkých baroch vládne priateľská atmosféra a vítaný je každý hosť, takže neurobte chybu a nevynechajte túto jedinečnú nočnú scénu – určite neoľutujete!

Nakoniec len posledná rada – nezabudnite na peniaze na taxík a nezmeškajte lietadlo domov!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa