Tip na výlet: Harmanecká jaskyňa

2017-08-28 12:00:00 |   |    | 

Harmanecká jaskyňa sa nachádza pri obci Dolný Harmanec neďaleko Banskej Bystrice. Návštevníka očarí bohatou snehobielou kvapľovou výzdobou, rozsiahlymi dómami, mohutnými nástennými vodopádmi a jazierkami.



 

Slovenskú Harmaneckú jaskyňu, nachádzajúcu sa pri obci Dolný Harmanec neďaleko Banskej Bystrice, objavil pred 85 rokmi dňa 22. júna 1932 vtedy ani nie 18-ročný rodák z Rožňavy Michal Bacúrik. V roku 1924 sa prisťahoval s rodičmi do Dolného Harmanca. Okolitá príroda mu učarovala. Kroky ho doviedli aj k tajomnému otvoru v krase masívu Kotolnice, cez ktorý vial prievan a lietali netopiere. Tento priestor bol tamojším obyvateľom známy od nepamäti. Využívali ho drevorubači a lesní robotníci ako úkryt v nepriaznivom počasí. Bacúrik si zaumienil, že ho preskúma a počas mnohých dní a večerov, zväčša sám, odstraňoval prekážky, úžiny a balvany, aby sa 22. júna 1932 v sprievode ďalších piatich nadšencov prekopal do snehobielej siene nazvanej Dóm objaviteľa.

Tak došlo k objavu Harmaneckej jaskyne, dodnes jedinej sprístupnenej jaskyne vo Veľkej Fatre. Pozoruhodné je, že Bacúrik dostal za objavenie jaskyne pokutu, pretože vnikol neoprávnene bez povolenia na pozemok mestských lesov. Mestská rada v Banskej Bystrici jaskyňu uzavrela v roku 1933 z dôvodu ochrany sintrovej výplne (sinter je porézna hornina vznikajúca vyzrážaním z roztokov).

Michal Bacúrik sa v rokoch 1949-1950 zúčastnil na organizovaní a zabezpečovaní prác na sprístupnení jaskyne, ktorú otvorili v roku 1950. V rokoch 1950-1958 pracoval ako jej správca a v roku 1956 objavil jej ďalšie nové časti. Po roku 1970 sa podieľal na prieskume krasových javov aj v iných častiach harmaneckého krasu.

Jaskyňa bola vytvorená činnosťou vody v tmavosivých gutensteinských vápencoch. Dĺžka preskúmaných priestorov je v súčasnosti 2763 metrov, z nich sprístupnených 720 metrov. Návštevníci však prechádzajú po niektorých miestach dvakrát, čím sa prehliadková trasa predĺžila na vyše 1020 metrov. V jaskyni sa nachádza 1043 schodov, výškový rozdiel medzi najnižšou a najvyššou časťou prehliadkovej trasy je vyše 30 metrov. Medzi zaujímavosti patrí aj to, že v jaskyni žije deväť druhov netopierov, bystruškovitý jaskynný chrobák Duvalius microphthalmus tatricus a vodný jaskynný kôrovec hlbinovka slepá a riasy.

Do jaskyne sa v súčasnosti návštevníci dostanú chodníkom dlhým približne 1,5 kilometra s výškovým prevýšením asi 260 metrov. Prístup do jaskyne je považovaný za najnáročnejší spomedzi všetkých jaskýň na Slovensku.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa