Dobšinská ľadová jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Dobšinská ľadová jaskyňa



 

Svojou dĺžkou a hĺbkou patrí Dobšinská ľadová jaskyňa k najväčším ľadovým jaskyniam v Európe. Navyše, nikde inde mimo alpskej oblasti sa na starom kontinente nenachádza toľko ľadu s hrúbkou miestami väčšou ako 25 metrov. V roku 2000 bola zaradená do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO ako jedinečný prírodný unikát.

Dobšinská ľadová jaskyňa je jedinečná množstvom úzkych chodbičiek s pozoruhodnými ľadovými stĺpmi, ľadovými stalagmitmi a vodopádmi. Patrí tiež medzi najvýznamnejšie zimoviská netopierov nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Doteraz sa v nej zistil výskyt dvanástich druhov netopierov.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 515 m

Doba trvania: 30 min.

Priemerná teplota: -3,9 až -0,2 °C

Relatívna vlhkosť: 75 až 90 %

 

Objavenie

Objaviteľom Dobšinskej ľadovej jaskyne je rodák z Dobšinej, mladý inžinier a kráľovský banský radca Eugen Ruffínyi, ktorý sa už ako poslucháč Banskej akadémie v Banskej Štiavnici rád potuloval po okolitých lesoch, a tak ani jeho pozornosti neunikli informácie o tajomnej ľadovej diere pod vrchom Duča. Do spodných častí jaskyne prenikol 15. júna 1870.

Už rok po objavení bola Dobšinská ľadová jaskyňa sprístupnená verejnosti a od roku 1882 ju osvetľovali Bunsenove horáky. Riadne elektrické osvetlenie sa zaviedlo v roku 1887, čím sa zaradila medzi prvé elektricky osvetlené jaskyne na svete.

 

Ako sa tam dostať

K jaskyni je prístup z osady Dobšinská ľadová jaskyňa v Slovenskom raji medzi Popradom a Rožňavou. Na výstupovej trase, ktorej dĺžka je asi 1 km, sú umiestnené tabule náučného chodníka.  Náučný chodník je dlhý takmer 500 metrov. Na jeho informačných paneloch sa návštevníci dozvedia podrobnosti o zvyškoch pralesov v Národnej prírodnej rezervácii Stratená, o Slovenskom raji a živočíchoch, ktoré v ňom majú svoj domov. Medzi parkoviskom v osade a vchodom do jaskyne je potrebné prekonať výškový rozdiel 130 m. Výstup k jaskyni trvá asi 25 min.

 

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Stratená, Dobšinská ľadová jaskyňa (bus), Dobšinská ľadová jaskyňa (vlak)

 

Prehliadka

Vchod do jaskyne je v severnom úbočí vrchu Duča vo výške 969,5 m, dĺžka jaskyne dosahuje 1483 m. Dĺžka prehliadky: 515 m. Priestory jaskyne od vstupného otvoru postupne klesajú, čo spolu so severnou orientáciou umožňuje v zimnom období klesanie studeného vzduchu a celkové podchladenie priestorov. Jaskyňa má niekoľko úchvatných častí, medzi ktoré patria zaľadnená Veľká a Malá sieň, Ruffínyho koridor a Zrútený dóm. Nezaľadnené časti sa nazývajú Kvapľova a Biela sieň, Suchý dom, Kvapľova pivnica, a Peklo.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke Správy slovenských jaskýň. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 9.00, posledný o 16.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 8,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 4,00 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 7,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 10,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa