Po stopách grófa Mórica Beňovského

2012-02-10 10:00:00 |   |    | 

V našich dejinách snáď ani niet podobnej osobnosti, akou bol gróf Móric Beňovský. Jeho osud bol taký spletitý, že by to lepšie nemohol vymyslieť ani spisovateľ s tou najväčšou fantáziou. Vydajme sa teda po jeho stopách a pozrime sa na miesta, ktoré tento dobrodruh, vojak, šľachtic, vedec, spisovateľ, ba dokonca kráľ za svoj pomerne krátky život navštívil.



Z Vrbového do sveta

Móric Beňovský sa narodil v roku 1746 v mestečku Vrbové, ktoré sa dnes nachádza v piešťanskom okrese a známe je aj vďaka najšikmejšej veži na Slovensku. Prípadný návštevník tu síce nájde takzvanú „Kúriu Beňovských“, ktorá mala byť miestom, kde sa Móric narodil, fakt je však ten, že v skutočnosti sa narodil v úplne inom dome, ktorý dnes už bohužiaľ nestojí.

Vrbové pre mladého šľachtica očividne bolo primalé a tak, ako sa vtedy na urodzeného mladíka patrilo, vyskúšal svoje šťastie v armáde. Tu sa vlastne začína aj jeho cestovateľská kariéra, ak to tak môžeme nazvať. Kvôli svojim názorom, ktoré sa nepáčili predstaviteľom habsburskej monarchie, musel opustiť územie Rakúsko - Uhorska. Pridal sa k poľskému hnutiu, ktoré chcelo vybojovať nezávislosť od cárskeho Ruska, padol však do ruského zajatia a skončil vo vyhnanstve na Kamčatke.

 

Z vojaka kráľom

Tu by sa náš príbeh mohol končiť, pokiaľ by však nešlo o Mórica Beňovského. Ani ľadové kamčatské väzenie ho nezadržalo a cez severný Tichý oceán loďou uniká a na istú dobu zakotví v Paríži. Hodno povedať, že Beňovský bol vôbec prvý Európan plaviaci sa v severnom Pacifiku. V hlavnom meste Francúzska mu prialo šťastie, pretože vďaka svojej obľube u kráľa Ľudovíta XV. sa mu podarilo získať „angažmán“ miestodržiteľa na ostrove Madagaskar, na ktorý si Francúzi robili nárok.

Ak niekto tvrdí, že Slováci nikdy nemali kráľa, veľmi sa mýli, pretože práve Móric Beňovský sa kráľom stal, hoci len na spomínanom africkom ostrove. Medzi miestnymi náčelníkmi si totiž získal takú úctu, že ho tí v roku 1776 zvolili za svojho kráľa alebo v malgašskom jazyku „ampanjakabé“.

Medzi miestnymi obyvateľmi je Beňovského tradícia doteraz živá, ba dokonca sa o ňom madagaskarské deti učia v škole. Nášho rodáka majú v takej úcte, že v ich mysliach a srdciach zostáva stále živý a prakticky len čakajú na jeho návrat. V čom tkvie Beňovského „madagaskarské tajomstvo“? Na rozdiel od iných „bielych mužov“ sa k miestnemu obyvateľstvu choval s úctou a rešpektom. Nechcel ich zotročiť, ale práve naopak - všemožne sa svoj nový ľud snažil pred otrokármi ochraňovať.

 

Koniec zlý, všetko zlé?

Ako správny kráľ a takisto aj francúzsky miestodržiteľ opustil svoj ostrov a odobral sa do Francúzska, aby pre Madagaskar vymohol lepšie podmienky a status. Spočiatku mal úspech - nový francúzsky kráľ Ľudoviť XVI. ho povýšil na brigádneho generála a rakúska cisárovná Mária Terézia mu udelila šľachtický titul gróf.

Vo Francúzsku sa Beňovský spoznal s Benjaminom Franklinom a od tohto stretnutia bol len krok do americkej vojny o nezávislosť, v ktorej sa zúčastnil bojov o mesta Savannah. Americkému kongresu ponúkol, že pre povstalcov zhromaždí vojsko, ten to však odmietol a misia Beňovského v Amerike tak skončila neúspechom.

Na Madagaskar sa nakoniec vrátil v roku 1785, tentoraz však ako zástupca britského impéria, ktoré schválilo plán jeho expedície, pravda, za britské peniaze a v záujme britskej koruny. To sa však pochopiteľne nepáčilo Francúzom, ktorí si na ostrov stále nárokovali a v roku 1786 uskutočnili vojenskú výpravu s cieľom Madagaskar dobyť a Beňovský bol zabitý v bojoch. Zomrel v základoch mesta „Mauritania“, ktoré sa chystal vybudovať a ktoré nieslo jeho meno.

 

Neuveriteľné príhody neuveriteľného muža

Môžeme byť radi, že Móric Beňovský v roku 1783 odovzdal svoje pamäte istému J.H. Magellanovi, ktorý ich následne preložil do anglického jazyka a zabezpečil ich vydanie. Kniha bola v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov preložená do viacerých jazykov a stala sa doslova bestsellerom. A to ani nespomíname úctyhodné množstvo jeho životopisov z pera autorov rozličných národností.

Aj z cestovateľského hľadiska bol Beňovský skutočnou extratriedou: ako sme už spomínali, bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku, no rovnako bol aj prvým Slovákom, ktorý navštívil štyri svetadiely, ba stal sa vôbec prvým človekom, ktorý preskúmal Ostrov sv. Vavrinca. Nuž, máme byť rozhodne na čo hrdí.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (35 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa