Za zmrzlinou Tartufo do talianskeho mesta Pizzo

2012-05-01 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Rozkošné mestečko na juhu Talianska ponúka okrem krásnych pláží a historických pamiatok niečo, čo len tak niekde nenájdete. A ak by ste aj našli, tak chutné a na pohľad vábivé to určite nebude. Reč je o zmrzline Tartufo, ktorej pôvod pochádza práve z tohto mesta.



Na juhu Talianska v Kalábrii sa nad zálivom sv. Eufemia nachádza Pizzo, mestečko preslávené najmä pre chladivú maškrtu. Na hlavnom námestí Piazza della Repubblica sa nachádza množstvo gelaterií - zmrzlinární, v ktorých ju nielen môžete, no priam musíte ochutnať.

Ide o orieškovú zmrzlinu s tekutou tmavou čokoládou vo vnútri a obalenou kakaom. Jej názov je odvodený z podoby tejto zmrzliny. Vzhľadom sa totiž podobá na lanýž, čo je vzácny typ huby rastúci pod zemou.

Zvláštna neforemná hrudka takejto zmrzliny vás pri ochutnaní skutočne milo prekvapí. Jej famóznu chuť sa pokúšajú napodobniť na celom svete, no vždy tomu niečo chýba. Čo, to vedia najlepšie miestni majitelia zmrzlinární. Ich staručké originálne receptúry si veľmi dobre strážia, a tak aj tu sa potvrdzuje, že kde dvaja robia to isté, nie je to to isté. Podávajú sa v dvoch podobách - bielej a tmavej s tým, že základ tvorí oriešková čokoláda s nugátovou tekutou maškrtou.

Okrem tejto špeciality ponúka mesto aj iné lákadlá. Pizzo si píše dávnu históriu ešte z čias, kedy bolo mesto osídlené a ovládané Grékmi. Z 15. storočia tu nájdete dominantný hrad, kde bol väznený neapolský kráľ a odkiaľ je prekrásny výhľad na celý záliv omývaný Tyrhénskym morom.

V celom meste nechýbajú krivoľaké úzke uličky, množstvo barov a v neposlednom rade pizzérie, avšak počet zmrzlinární je v tomto meste určite vyšší.

Predsa, je tu ešte niečo, čo len tak niekde neuvidíte. Jedinečný kostolík vytesaný do skaly. Chiesetta di Piedigrotta - kostolík situovaný v severnej časti na pobreží. Bol vytesaný v 17. storočí neapolskými námorníkmi hneď po tom, čo sa zachránili z nebezpečnej búrky.

O pár storočí neskôr ho dotvoril miestny umelec Angelo Barone, ktorý vytesal do pieskovca sochy rôznych svätcov.  Ďalej ho v práci nasledoval jeho syn Alfonso. Okrem svätcov tu nájdete medailóny s portrétom Fidela Castra, Johna F. Kennedyho či medailón s portrétom pápeža Jana XXIII. a mnoho ďalších. Každý rok 2. júla sa tu koná ohňostroj na počesť Madonny delle Grazie.

Na romantické výhľady, aragónsky hrad, originálny jaskynný kostolík a na jedinečnú zmrzlinu Tartufo sa chodí jedine sem, do mesta Pizzo v Kalábrii.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa