Najstrmšia lanovka Európy je vo Švajčiarsku

2013-10-28 15:30:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Najstrmším stúpaním v celej Európe sa pýši lanovka Gelmerbahn nad švajčiarskym jazerom Gelmersee - na niektorých úsekoch stúpa až pod uhlom 106°! A hoci sa z vozňa pozeráte do prudkého skalného zrázu, v lanovke nenájdete jediný bezpečnostný pás.



Lanovka Gelmerbahn bola vystavaná v roku 1920 pri výstavbe hrádze jazera Gelmersee, kedy poslúžila ako stavebná lanovka. V roku 2001 však prešla úpravou a odvtedy slúži ako osobná lanovka s kapacitou 24 osôb. Za dvanásť pomerne adrenalínových, no vskutku nezabudnuteľných minút vás vyvezie z mestečka Handegg (1 412 m n. m.) až k spomínanej priehrade vo výške 1 860 m n. m. Prekoná pri tom celkové stúpanie 450 metrov na vzdialenosti 1 028 metrov. Priemerné stúpanie je presne 49,4°, no v najstrmšej časti zrázu sa budete viezť až pod dychberúcim uhlom 106°.

Jazda najstrmšou lanovkou Európy však nie je jediným zážitkom, v jej okolí sa vám ponúka hneď niekoľko turistických možností. Cieľovou pre väčšinu návštevníkov je túra okolo priehrady Gelmersee, ktorá slúži na výrobu elektriny. Výlet po okružnej trase zaberie približne dve hodiny bez zastávok, ktoré by ste však nemali zanedbávať, pretože tu môžete vidieť nezabudnuteľné prírodné scenérie, ktoré miestami pripomínajú nórsky fjord.

Upútajú ohromné kamenné dosky aj vodopády a výhodou je, že trasa je vhodná pre všetky vekové skupiny. Vziať so sebou teda môžete aj deti, v strmších častiach im však venujte zvýšenú pozornosť, pomôžu aj fixné laná po stenách pre väčšiu bezpečnosť. Pozor však, ak trpíte závratmi, miestami je cesta totiž vysekaná do skaly vystupujúcej z jazera či vedie úzkym betónovým chodníčkom. V každom prípade stavte na pevnú turistickú obuv. Zíde sa vám najmä vo východnej strane jazera, kde musíte prekonať pritekajúci potok po jednotlivých balvanoch.

Za vychádzku stojí aj cesta od dolnej stanice lanovky vedúca k hotelu Handeck, pri ktorej musíte prekonať tiesňavu rieky Aare, a to prechodom po lanovom moste visiacom vo výške 70 metrov nad riekou.

Lanovka Gelmerbahn jazdí v júni, v septembri a v októbri od 9. do 16. hodiny, v júli a v auguste medzi 8. a 17. hodinou. Z dolnej stanice vyráža vždy o celej a o pol, z vrcholu vyráža o štvrť a o trištvrte. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému čakaniu, dorazte už skoro ráno, cestovné lístky sú vydávané na konkrétny čas. Ideálne je zakúpiť si ich v kancelárii turistického centra Grimseltor deň vopred. Za spiatočný lístok zaplatia dospelí 27 (22 eur), deti 17 frankov (14 eur).

 

Zdroj/autor: grimselstrom.ch, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa