EXTRA Posledný lístok na Titanic

2008-04-21 10:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Za 33 tisíc libier v sobotu vydražili lístok na plavbu Titanicom, patriaci nedávno zosnulej poslednej pasažierke, ktorá si ešte pamätala na potopenie v tej dobe najväčšieho zaoceánskeho parníka na svete.



Lillian Asplundová zomrela ako 99-ročná v roku 2006 a bola dovtedy poslednou žijúcou osobou so spomienkami na tragédiu z apríla 1912. Ostatní žijúci bývalí pasažieri Titanicu boli v dobe potopenia lode ešte veľmi malými deťmi. Asplundová mala päť rokov v dobe, keď Titanic počas svojej prvej plavby z Anglicka do New Yorku narazil na ľadovec a potopil sa. Jej otec a traja súrodenci boli medzi 1500 obeťami tragédie.
     
Okrem cestovného lístka, ktorý si odniesol nemenovaný kupec zo Spojených štátov, vydražili na aukcii v Británii aj ďalší predmet z Asplundovej zbierky - vreckové hodinky jej otca. Tie sa údajne zastavili v momente, keď došlo k potopeniu parníka. Ručičky na hodinkách ukazujú 2.19 h - iba o niekoľko sekúnd nato Titanic zmizol pod hladinou. V sobotu ich kúpil švédsky zberateľ za 31 000 libier (okolo 1,3 milióna Sk).
     
Na sobotňajšej dražbe sa predala väčšina z 364 predmetov Asplundovej zbierky, v ktorej figurovali aj vzácne fotografie Titanicu či pohľadnice vytvorené pri príležitosti jeho prvej plavby. Kolekcia bola doposiaľ uchovávaná v Asplundovej dome v americkom štáte Massachusetts a nikdy nebola vystavená na verejnosti. Ako povedal organizátor aukcie Andrew Aldridge, je to "jedna z najdôležitejších zbierok svojho druhu, akú v ostatných rokoch ponúkli na predaj". Aldridge odmietol uviesť akékoľvek bližšie informácie o ľuďoch, ktorí si na dražbe kúpili predmety z jej zbierky.
     
Asplundovej rodičia Carl a Selma sa so svojimi piatimi deťmi plavili na Titanicu v rámci cesty zo Švédska do Worcesteru, štát Massachusetts, kde chceli začať nový život. Okrem Lillian sa v apríli 1912 zachránili aj jej matka a najmladší súrodenec Felix. Do svojej smrti bola Asplundová posledným žijúcim Američanom, ktorý prežil potopenie Titanicu.
     

 

Zdroj/autor: henryaldridge,tasr,drom    

VIDEO Tragédia Titanicu



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: henry aldridge

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa