EXTRA Deti posledného cára

2008-07-17 12:30:00 |   |    | 

RUSKO/ video - Ruská prokuratúra včera potvrdila, že telesné pozostatky nájdené minulý rok pri Jekaterinburgu patria synovi a dcére posledného ruského cára Mikuláša II.



Pozostatky cára a zvyšných členov rodiny sa našli už skôr v masovom hrobe. Pred desiatimi rokmi ich slávnostne uložili do cárskej krypty v Petrohrade. Otázka osudu tiel následníka trónu, 13-ročného princa Alexeja, a jeho 19-ročnej sestry Marie zostávala odvtedy neuzavretá.

Vyšetrovatelia generálnej prokuratúry uviedli, že analýza vzoriek DNA a zubov z minuloročného nálezu preukázala identitu dvoch zostávajúcich príslušníkov panovníckej rodiny Romanovovcov. Cársku rodinu zavraždili boľševici v Jekaterinburgu presne pred 90 rokmi, 16. júla 1918, keď sa k mestu približovali československé légie. Telá poliate kyselinou skupina boľševikov následne zakopala v okolí.

Desaťtisíce ľudí sa dnes v ruskom Jekaterinburgu zúčastnili na náboženskej procesii pri príležitosti 90. výročia vyvraždenia cárskej rodiny. Sprievod sa začal pred úsvitom na mieste, kde boľševici zastrelili cára Mikuláša II., jeho manželku a deti. Pútnici z celej krajiny pokračovali k bývalému masovému hrobu, kam boľševici telá ukryli. Na oboch miestach v súčasnosti stoja kostoly. Pravoslávna cirkev v roku 2000 vyhlásila Mikuláša II. a jeho rodinu za svätých mučeníkov.

Ruskí cári boli po stáročia úzko spojení s cirkvou, a to až do abdikácie Mikuláša II. v roku 1917. Podľa ruských médií sa na procesii zúčastnilo 30 až 50 tisíc ľudí. "Cítim smútok nad tým, čo sa stalo a nostalgiu za tým, čo sme stratili," uviedol jeden z pútnikov Georgij Nekrasov. Štátna televízia Rossija označila vraždu za "jeden z najhroznejších zločinov v histórii našej vlasti".

Cársku rodinu zavraždili v Jekaterinburgu v pivnici kupeckého domu v noci zo 16. na 17. júla 1918, keď sa k mestu približovali československé légie. Telá poliate kyselinou skupina boľševikov následne zakopala v okolí. Dom kupca Ipatieva, kde sa poprava udiala, dali sovietski komunisti zbúrať v 70. rokoch.

Zdroj/autor: reuters,tasr,drom

 

VIDEO Tragédia Romanovcov



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap.tasr

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa