EXTRA Bumerang Jamesa Cooka a Aborigéni

2008-08-23 13:00:00 |   |    | 

AUSTRALIA - Austrálski Aborigéni očakávajú vrátenie bumerangu, ktorý si pred vyše 200 rokmi odniesol do Británie moreplavec James Cook (1728-1779).



Historický drevený bumerang dlhý 56 centimetrov majú koncom septembra vydražiť v londýnskej aukčnej sieni Christie's. Predajná cena vzácneho artefaktu by mohla dosiahnuť výšku až 60tisíc libier (2,3 milióna Sk).

Kapitán James Cook, ktorý v roku 1770 objavil východné pobrežie Austrálie, získal tradičnú zbraň domorodcov v okolí prvej britskej kolónie na mieste súčasného mesta Sydney.
Nič bližšie o tom, ako k bumerangu prišiel, nie je známe, isté je však, že si ho zo sebou odniesol do rodnej Británie. Po niekoľko generácií zostal predmet vo vlastníctve potomkov správcu pozostalosti Cookovej vdovy.

Aborigéni zo sydneyského pobrežného predmestia Kurnell, kde Cookova posádka po prvý raz pristála pri austrálskej pevnine, teraz žiadajú o vrátenie bumerangu.
"Išlo by o symbolické vyjadrenie harmónie medzi našimi dvoma kultúrami," uviedol dnes Merv Ryan, líder aborigénskeho kmeňa Gweigalov.

Žiadosť Aborigénov berie vážne aj austrálska vláda, ktorá zvažuje účasť na londýnskej aukcii. Podľa sydneyského poslanca Scotta Morrisona by však mala bumerang kúpiť britská vláda a venovať ho Austrálii na znak priateľstva a spolupatričnosti oboch krajín.
   

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa