Kúpele Luhačovice

2008-04-29 17:00:00 |   |    | 

Na malebnom území juhovýchodnej Moravy ležia Luhačovice, ktoré sú najväčším kúpeľným mestom na Morave, vzdialeným len 170 km od Bratislavy. Mesto obklopujú zalesnené kopce, ktoré mu dodávajú podhorský charakter. Kúpele majú množstvo zariadení pre kúpeľnú liečbu, rušný kultúrny život a dobré podmienky pre športové vyžitie.



Donedávna sa udávalo, že v luhačovických kúpeľoch sa využíva dvanásť minerálnych prameňov, z toho jeden sírny prameň, avšak  v posledných rokoch  pribudlo ďalších šesť prameňov. Podľa chemického zloženia sú to hydrouhličitnochloridosodné kyselky. Teplota vyvierajúcej vody sa pohybuje v rozmedzí 10-12 stupňov a pre vysoký obsah minerálnych látok sú vody považované za jedny z najúčinnejších v Európe. Medzi najznámejšie pramene partia Elektra I.-II., Prameň dr.Šťastného, Aloiska, OttovkaVincentka. Posledný z menovaných je najznámejším prameňom kúpeľov, voda z neho sa plní a rozváža.

 

Kúpeľná liečba tieto pramene využíva na pitné kúry, inhalácie, kúpele, ktoré sú doplnené liečebnými a rehabilitačnými procedúrami.

 

V Luhačoviciach sa liečia choroby horných a dolných dýchacích ciest, choroby tráviaceho ústrojenstva, poruchy látkovej výmeny a z nej prameniace choroby – diabetes, obezita, ochorenia ciev ako aj choroby pohybového ústrojenstva. Kúpeľné mesto je nemenej známe tiež vďaka priaznivým klimatickým podmienkam a príjemnému prostrediu.

 

Okrem iného je možné v tomto liečebnom komplexe  zabezpečiť pobyt na liečbu neplodnosti. Pobyty sú realizované v spolupráci s Klinikou reprodukčnej medicíny v Zlíne. Víkendový pobyt pre partnerov je spojený s diagnostikou príčin neplodnosti, týždňový pobyt u tejto diagnózy zahrňuje aj špecializované vyšetrenia a program liečby, ktorá zahrňuje aj umelé oplodnenie, trvá tri týždne.

 

Luhačovické kúpele sa radia medzi tzv. pohodové kúpeľné miesta kvôli svojej kľudnej atmosfére. Je tu množstvo kúpeľných hotelov, penziónov a ubytovaní v súkromí. Práve z týchto dôvodov sú klientmi veľmi vyhľadávané relaxačné a rekondičné pobyty. Najväčším súkromným hotelom je sanatórium Palace, ktorý má v areáli všetky liečebné procedúry.

 

Spoločenský život je veľmi rušný predovšetkým v letnej sezóne. Pravidelne sa konajú tanečné zábavy a diskotéky, kolonádne koncerty, pravidelné hudobné a divadelné predstavenia a folklórne festivaly. Dve stále galérie v meste poskytujú možnosť prezrieť si či kúpiť rôzne umelecké výtvory.

 

Kto si pobyt nevie predstaviť bez pravidelného športu, má možnosť výberu z bohatej ponuky športových aktivít – tenis, futbal, squash, posilňovanie, minigolf, plávanie a iné, pričom k dispozícii je aj nová športová hala. Okolité lesy sú ako stvorené na prechádzky, je vytvorených niekoľko turistických trás okolo kúpeľov. Z nich najznámejší je Jurkovičov okruh, ktorý obopína celé Luhačovice.

 

Široká paleta liečebných pobytov, ale aj relaxačné a wellness pobyty, špecializované pobyty pre diabetikov, či proti bolesti chrbtice – to je výber tých najpopulárnejších pobytov v kúpeľoch Luhačovice. Štýlový Jurkovičov dom pre najnáročnejšiu klientelu, najväčší kúpeľný hotel v meste Palace, ale aj viaceré menšie zariadenia ponúkajú rôznorodý výber ubytovania v tomto príjemnom kúpeľnom meste.         

 

 

História kúpeľov Luhačovice

 

 

Prvá písomná zmienka o osade pochádza z roku 1412, pričom ešte aj v prvej polovici 18. storočia tu bolo len do 200 domov, tri mlyny a pivovar. Až neskorší rozvoj tejto usadlosti súvisel s rozvojom kúpeľníctva.

 

Vyviera tu celkom šesť prírodných prameňov a nespočetné množstvo vrtov. O ich zložení a liečivej moci ako prvý podal správu J.F.Hertod v r. 1669, pričom sa voda vyžívala len na pitné kúry. Liečba prírodnými minerálnymi kúpeľmi bola zahájená až koncom 18. storočia, kedy gróf Vincenc dal postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenie. Následne sa o rozvoj kúpeľov pričinil gróf Serényi, ktorý  všetky vtedajšie známe liečivé pramene pomenoval krstnými menami príslušníkov rodu.

 

Architektonickú originalitu luhačovickým kúpeľom dodal svojimi nenapodobiteľnými stavebnými kreáciami slovenský architekt Dušan Jurkovič, ktorého tvorba je známa na celom svete. Dôkazom toho je, že v súčasnosti sa pripravuje zápis jeho stavieb do zoznamu pamiatok UNESCO.

 

 

Zdroj/autor: relaxos

 

VIDEO Luhačovice

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa