Letná sezóna v Národnom parku Poloniny sa pomaly začína

2018-05-14 08:00:00 |   |    | 

Letná sezóna v Národnom parku (NP) Poloniny na východe Slovenska sa pomaly začína. Keďže ide o najnavštevovanejšie obdobie roka, väčší nápor turistov očakávajú aj v tomto území. Pre TASR to uviedol riaditeľ Správy NP Poloniny Mário Perinaj.



 

Pripravujú pre nich aj turistické chodníky. "Síce spadajú pod Klub slovenských turistov (KST), ale Správa NP Poloniny sa takisto podieľa na ich údržbe. V súčasnosti je takým problémovým chodník z Novej Sedlice na Kremenec, pretože nám tam vyvrátilo niekoľko mohutných jedlí," spomenul s tým, že v spolupráci s KST a Horskou záchrannou službou, ktorá sídli v Zboji, budú musieť tento úsek spriechodniť.

Návštevníci parku môžu podľa jeho ďalších slov v území aj nocovať. "Sú na to vyhradené táboriská, ide hlavne o štyri tzv. alpinky v lokalitách Ruské sedlo, sedlo pod Čierťažou, nachádzajú sa tiež v obciach Zboj a Runina," vymenoval. Za turisticky najatraktívnejšie miesta označil napr. trojhraničný bod Kremenec, ktorý je zároveň najvyšším vrchom v NP Poloniny. "Cesta k nemu vedie cez nádherný prales Stužica, čiže je to taká kombinácia dvoch skvostov," spomenul aj Riabu skalu na slovensko-poľskom hrebeni či Ďurkovec, ktorý sa nachádza nad obcou Runina na typických poloninských lúkach.

Podľa Perinaja by sa mal turista v území správať úctivo. "Nemal by narúšať to prírodné prostredie, teda hulákať, odhadzovať odpadky alebo ísť mimo turistického chodníka," zdôraznil s tým, že pre všetkých je dostupný návštevný poriadok národného parku. "Aj samotný zákon o ochrane prírody nie je problém si nájsť, čiže tie zakázané činnosti sú jasné," doplnil.

Poznamenal, že v súčasnosti Správa NP Poloniny pripravuje nový návštevný poriadok. "Môžu doňho vstúpiť samosprávy, mimovládne organizácie, vlastníci, ktokoľvek, kto má nápad, kde by mohol vzniknúť nový turistický chodník, respektíve kde by mohlo byť miesto vyhradené na parkovanie, jazdu na koni, bežkovanie alebo niečo podobné. Takisto môžu dať návrh na zrušenie niektorých trás, ktoré sú už nejakým spôsobom konfliktné alebo nespĺňajú ten štandard, ktorý mali pri vyhlásení," priblížil s tým, že ide o dlhší proces. "Predpokladáme, že tu by sa mohli upraviť určité činnosti, respektíve mohli by sme návštevníkovi ponúknuť aj nové lokality, ktoré donedávna neboli sprístupnené," uzavrel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa