Roztomilá štvorica: V košickej zoo sa narodili mláďatá tučniakov jednopásych

2020-07-14 08:00:00 |   |    | 

Štyri mláďatá tučniakov jednopásych sa v uplynulých dňoch vyliahli v košickej zoologickej záhrade. TASR o tom za zoo informovala Eva Malešová s tým, že tieto nelietavé vtáky pochádzajúce z Južnej Ameriky chovajú ako jediná zoo na Slovensku.




Na svet ich priviedli štyri osvedčené páry, dva z nich tu odchovanej druhej generácie,“ uviedla v súvislosti s novými prírastkami. Košická zoo chová tučniaky dvanásty rok, od roku 2010 odchovali 40 mláďat. Takmer polovica sa stala základom chovu tučniakov v iných zoologických záhradách.

Pred tromi rokmi skončili štyri jedince v poľskej zoo Krakow a ďalších 11 pred niekoľkými mesiacmi odcestovalo do Chorzówa pri Katoviciach. „V súčasnosti tvorí košický kŕdeľ tučniakov 18 jedincov, v ktorých sedem je z vlaňajšieho chovu a tri tučniaky, ktoré prišli na osvieženie krvi v máji z francúzskej zoo Beauval,“ dodala s tým, že medzi návštevníkmi sú tučniaky mimoriadne obľúbené.

Tučniaky jednopáse sú podľa nej pozoruhodné svojím spôsobom plávania. Pod vodou mávajú krídlami, čo pripomína lietanie. Patria k  zraniteľným druhom, vo svete sú zaradené do tretieho stupňa ohrozenia. Podľa Malešovej ich počet klesá najmä pre rybolov, klimatické zmeny i masívnu ťažbu guana – trusu, ktoré sa používa ako hnojivo.

Zoo Košice patrí v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad k úspešným chovateľom, od polovice roka 2018 koordinuje chov tučniakov jednopásych v ľudskej opatere v Európskej asociácii zoologických záhrad a akvárií – koordinátorom sa stal hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek.

Základ záchranného programu vychádza z plemennej knihy, ktorá eviduje 2500 jedincov vo vyše 100 inštitúciách hlavne z Európy. Medzi členmi sú však aj inštitúcie z Ruska, Izraela, Singapuru a Spojené arabské emiráty. Veľmi dôležitá je aktualizácia plemennej knihy. Hlavným poslaním je koordinácia chovu tučniakov v zoologických záhradách a kvôli diverzite génov je to vytváranie odporúčaní na presuny,“ povedal. Dodal, že súčasťou tejto práce je aj poradenská činnosť pre nových chovateľov, aktualizácia plemennej knihy a podpora projektov in situ - projektov na záchranu tučniakov v mieste ich prirodzeného výskytu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto. TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa