Najvyšša koncentrácia roztomilosti: V košickej zoo sa prvýkrát narodil malý urzon

2021-05-13 08:00:00 |   |    | 

Košická zoologická záhrada ako prvá na Slovensku odchovala urzona stromového. Mláďa menom Hugo prišlo na svet v apríli cisárskym rezom. Tento zákrok bol podľa chovateľov nevyhnutný, keďže priebežne veterinárne vyšetrenia ukazovali na väčší plod.



 

"Urzon sa síce podobá starosvetským dikobrazom, no v skutočnosti má omnoho bližšie k morčatám. Jeho ostne sú hladké zakončené háčikmi. Od dikobrazov sa líši aj tým, že si nevyhrabáva nory, ale zato výborne šplhá," priblížil pre TASR zoológ Patrik Pastorek. Urzon býva samotár a na stromoch hľadá úkryt, ale aj svoju potravu ako púčiky, listy, kôru či kvety.

Podobne ako morčatá aj urzony sa rodia dobre vyvinuté, s otvorenými očami a sú osrstené. V dospelosti vážia 3,5 až sedem kilogramov, gravidita trvá približne 210 dní. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá. Otec mláďaťa pochádza zo Zoo Olomouc, samicu doviezli do Košíc z Miškovca.

Lákadlom pre návštevníkov košickej zoo je tiež nový vzácny druh.  Zobákorožec tariktik pochádza z filipínskych ostrovov a je jedným z najohrozenejších zobákorožcov na svete. Svojím spôsobom života je totiž viazaný na neporušené dažďové pralesy, ktoré človek ničí. To spôsobilo aj vyhubenie jedného z poddruhov.

"Samca od samice spoznáte na prvý pohľad. Kým samice sú celé čierne, samce majú bielu aj krémovú hlavu a spodnú časť tela. Zaujímavosťou týchto vtákov je, že okrem ovocia sa živia i rojacimi sa mravcami," uviedol Pastorek. Do Košíc doviezli pár zobákorožčov v uplynulých dňoch z pražskej zoo na odporúčanie európskeho koordinátora. Na Slovensku tento druh chová iba košická zoo. Návštevníci ho môžu stretnúť v bažantnici oproti areálu Altaj.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa