Spomienka nášho detstva: Ožije v Bratislave legendárny propeler?

2019-02-13 00:00:00 |   |    | 

Mnohí Bratislavčania s nostalgiou spomínajú na časy, keď brehy Dunaja spájala pravidelná lodná doprava. Najmä počas víkendov alebo sviatkov, ako bol napríklad 1. máj, sa celé rodiny vozili katamaránom Kamzík na petržalskú stranu, aby tam navštívili legendárny Lunapark. Ten je už dávnou minulosťou a smutný je aj pohľad na obľúbenú loď. Dostane ešte druhú šancu?



 

Propeler fungoval v Bratislave od roku 1893 do roku 2003, teda 110 rokov. V tomto období bolo trvalo nasadených okolo sedem plavidiel, ďalšie dopomáhali prechodne. Zo sedmičky lodí sa dochovali dve. Okrem katamaránu Kamzík aj bočno-kolesový parníček Devín, ktorý sa pôvodne volal Dunaj. Ten bol v prevádzke najdlhšie, a to medzi rokmi 1932 a 1968. Zachoval sa však len jeho trup odstavený vo Vlčom hrdle.

Katamarán Kamzík premával ako historicky posledný propeler v rokoch 1978 až 2003. Celých 25 rokov jazdil medzi Petržalkou a Starým Mestom v polhodinových intervaloch, vždy v sezóne od 1. mája do neskorej jesene. Už 15 rokov ale loď chátra a aktuálny pohľad na ňu je žalostný.

Podľa jej konštruktéra Jiřího Mandla by sa pritom Kamzík dal opraviť a spojazdniť. Trup plavidla je podľa neho v poriadku, zainvestovať by bolo potrebné do výmeny a modernizácie jeho agregátov a motorov. Do úvahy by pritom podľa Mandla prichádzalo aj využitie elektromotora, aký sa používa napríklad v Holandsku či Dánsku na kompách a trajektoch.

V minulosti boli aj tendencie vytvoriť repliku Kamzíka, nemalo by to však cenu. Katamarán považuje Mandl za charakteristickejší. Zaujímavý je nielen tým, že loď bola kompletne postavená v závode Lodenica Bratislava, ale aj tým, že jeho pasažieri mali priamy kontakt s vodou. "Ľudia veľmi obľubovali, že sedeli na otvorenej palube, nijaké steny, nijaké sklá, sklené okná. Len zábradlie a bezprostredný kontakt s vodou. Tým si Kamzík získal popularitu a bol charakteristický pre Bratislavu," vysvetlil konštruktér.

Vlastníkom plavidla je spoločnosť Slovenská plavba a prístavy - lodná osobná doprava, a. s. Predseda predstavenstva Marek Považan potvrdzuje, že loď nie je momentálne spôsobilá na plavbu a prepravu cestujúcich. Nemá ani platné lodné dokumenty. "Uvedenie plavidla Kamzík do prevádzky tak, aby spĺňalo v súčasnosti platné technické požiadavky, by si vyžiadalo vysoké finančné náklady na jeho rekonštrukciu a prevádzku," skonštatoval ešte v máji Považan. Podotkol však, že v prípade záujmu o obnovenie lodnej prepravy je spoločnosť pripravená na rokovania.

Prvé úvahy o obnovení vyhliadkovej lode na bratislavskom toku Dunaja a o lodnom spojení medzi Bratislavou a Šamorínom sa objavili začiatkom minulého roka. Nápad sa postupom času rozdelil na dva samostatné projekty. Možnostiam lodného spojenia hlavného mesta so Šamorínom sa chce venovať rezort dopravy, obnova propelera v Bratislave sa dostala "pod patronát" vedenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Práve tam by mali rozhodnúť, či by sa pre projekt zrekonštruoval Kamzík, alebo by sa zabezpečilo nové plavidlo, kto by financoval rekonštrukciu, či aká by bola trasa plavidla.

S lodným spojením medzi obomi brehmi Dunaja súvisí aj bývalá budova Propeleru na Rázusovom nábreží neďaleko Slovenskej národnej galérie. Ak by sa Kamzík znova dostal na vodu, opäť by slúžila svojmu účelu, zatiaľ ale samospráva tento priestor na vlastné náklady čiastočne obnovila a vlani slúžil ako čitáreň s menším občerstvením. Koncom októbra vyhlásila mestská časť Staré Mesto v poradí druhú verejnú obchodnú súťaž na nájom budovy, ktorý bol podmienený zabezpečením verejnej lodnej dopravy medzi bratislavskými dunajskými brehmi.

Nájomca sa však nenašiel. "Dôvodom zrušenia súťaže je, že dvaja uchádzači boli vyradení už v prvom kole. V druhom kole sa zistilo, že ďalší dvaja nesplnili podmienku. Ostal v podstate iba jeden, ktorý splnil podmienky," uviedol pre TASR 1. februára hovorca starostky Zuzany Aufrichtovej Matej Števove s tým, že proti súťaži namietali traja navrhovatelia. Mestská časť momentálne podľa hovorcu zvažuje, aké sú možnosti. Už dnes je ale jasné, že na znovuzrodenie propelera si ešte poriadne počkáme.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Marko Erd
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa