Bojnický zámok

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Bojnický zámok



 

Bojnický zámok patrí k najobľúbenejším destináciám u nás, turisti si ho dokonca zvolili za jeden zo siedmich divov Slovenska, keď skončil za Vysokými Tatrami a Slovenským rajom na treťom mieste.

 

História

Na mieste dnešného Bojnického zámku stál kedysi drevený hrad, ktorý sa vyvinul z ešte staršieho hradiska. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1113, odkedy prešiel v rukách mnohých majiteľov obrovskými zmenami. V priebehu 13. storočia bol vybudovaný kamenný gotický hrad, ktorý v 16. storočí pod vedením Thurzovcov prestavali na pohodlné renesančné sídlo. Čulý stavebný ruch nastal opäť v 2. polovici 17. storočia, keď dostal barokovú podobu.

V roku 1852 získal bojnické panstvo gróf Ján František Pálfi, ktorý nechal jeho dominantu prestavať podľa vzoru francúzskych zámkov v údolí Loiry. Architektom neogotickej prestavby v rokoch 1889 až 1910 bol Jozef Hubert, sám Pálfi však kreslil, navrhoval a riadil všetky práce. Dokončenia svojho vysneného sídla sa ale nedožil, zomrel vo Viedni 2. júna 1908.

V roku 1939 zámok a pozemky k nemu patriace kúpila firma Baťa, po vojne pripadli na základe Benešových dekrétov štátu.

 

Súčasnosť

Od roku 1950 je v zámku umiestnené múzeum, ktoré je dnes súčasťou Slovenského národného múzea. V interiéri môžete vidieť pôvodné zariadenie a umelecké predmety z prelomu 19. a 20. storočia. K najvzácnejším unikátom patrí tzv. Bojnický oltár z polovice 14. storočia a travertínová jaskyňa pod zámkom, s ktorou je prepojená 26 metrov hlboká hradná studňa.

Okrem prehliadok cez deň môžete počas júlových a augustových sobôt absolvovať aj dobrodružné večerné prehliadky. Na zámku tiež pravidelne organizujú rôzne podujatia (Halloween, Mikuláš, Vianoce), najobľúbenejší je divadelný festival v podobe inscenovaného predstavenia Rozprávkový zámok.

Nevynechajte ani prechádzku v priľahlom parku, ktorý je mnohým z nás dobre známy z obľúbeného detského seriálu Safari. Rastie v ňom mnoho vzácnych stromov a približne 600-ročná lipa, pod ktorou vraj rád sedával kráľ Matej Korvín.

 

Video

 

Povesti a legendy

V povestiach Bojnického zámku nájdete tradičnú čiernu či bielu pani, jedna však hovorí o kastelánovi Petrovi Pókym, ktorý žil koncom 15. storočia. Bol veľmi zlý, zdieral na daniach a okrádal prostý ľud. Raz prišiel do Bojníc starec, ktorý sa chcel liečiť v tunajších kúpeľoch. Všetkými masťami mazaný Póky ale aj ich využívanie každému patrične spočítal. Nepomohlo starčekovo naliehanie ani prosby, tvrdý kastelán zo svojich nariadení neustúpil.

Starec odišiel bez vykúpania sa v liečivých prameňoch a Pókyho počastoval tvrdými slovami: „Tvoje čierne dukáty, správca, nech sa premenia na kameň a ty sám zhyň rukami kata pred zrakmi tých, ktorých si ponižoval a zbedačil.“ Kliatba sa vraj neminula účinku. Póky utekal do najvyššej veže zámku zachraňovať svoje nakradnuté bohatstvo, v truhliciach však nenašiel lesklé mince, ale len kopu sivých ploských kamienkov. Od hnevu sa rozkričal a hodil truhlice s kamienkami do priekopy. A tak až dodnes obklopujú Bojnický zámok.

 

Ako sa tam dostať

Zámok stojí priamo na okraji mesta Bojnice, v jeho okolí je niekoľko platených parkovísk. Najbližšia autobusová zastávka má názov Bojnice – Námestie a od zámku je vzdialená 516 metrov pešo.

 

Otváracie hodiny

Júl - september: 09:00 - 19:00

Október - máj: 10:00 – 15:00 (okrem pondelka)

Jún: 10:00 – 16:00 (okrem pondelka)

 

Vstup so psom

Vstup so zvieratami do priestorov Slovenského národného múzea - Múzea Bojníc je prísne zakázaný.

 

Zaujímavosti v okolí

ZOO Bojnice

Bojnické kúpele

Vyhliadka Čajka

Prepoštská jaskyňa a Múzeum praveku

Hornonitriansky banský skanzen v obci Cigeľ

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa