Devín

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Devín



 

Devín na sútoku riek Dunaja a Moravy patrí k našim najvýznamnejším lokalitám.

 

História

Vďaka svojej strategickej polohe bol hrad takmer nepretržite osídlený od mladšej kamennej doby až do novoveku. Kelti obývali Devín od konca 1. storočia pred n. l. a zanechali tu množstvo dôkazov svojej vyspelej kultúry. Na začiatku 1. storočia n.l. boli nahradení Germánmi. Od 1. – 4. storočia sa stal súčasťou hraničného obranného systému Limes romanus.

Prvá písomná zmienka o Devíne je z  roku 864, ktorý sa vo Fuldských análoch spomína ako Dowina. V 9. storočí je toto miesto spojené s menom kniežaťa Rastislava, ktorý tu nechal vybudovať mohutnú veľkomoravskú pevnosť. Z  tohto obdobia pochádzajú aj základy kostola, ku ktorému patrilo aj malé pohrebisko, kde boli pochovaní členovia vyššej spoločenskej vrstvy. Kamenný stredoveký hrad bol postavený na skalnom brale najneskôr v druhej polovici 13. storočia. Najstaršou stavbou na hornom hrade bola valcová veža, v ktorej strede sa nachádzal vstup do jaskynných priestorov v skalnom brale. V prvej polovici 15. storočia postavili gotický palác s dvoma poschodiami a v 16. storočí k nemu pribudol renesančný palác a nové opevnenie.

Devín bol kráľovským pohraničným hradom, ktorý bol prepožičaný významným uhorským šľachtickým rodom. V roku 1529 naň zaútočili Turci, v 15. – 17. storočí bol viackrát prestavený a rozšírený. V roku 1809 ho podmínovali vojaci Napoleonovej armády a vyhodili do povetria. Do Dunaja sa zrútili vtedy celé bloky muriva a horný hrad bol zničený takmer na skalu. Ďalšie jeho časti boli zničené pri výstavbe siedmich pomníkov počas osláv tisíceho výročia príchodu maďarských kmeňov do Karpatskej kotliny v roku 1896. Poslední majitelia Pálffyovci predali Devínsky hrad Československej republike 25. mája 1932 za symbolických vtedajších 1000 korún. V roku 1961 hrad Devín vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

 

Súčasnosť

Devín má nepravidelný pôdorys prispôsobený tvaru hradného brala. Do areálu  sa vstupuje cez západnú Moravskú bránu z 15. storočia. Niekoľko metrov za bránou sa vpravo od chodníka nachádzajú zvyšky masívnej kamennej stavby zo 4. storočia, ktoré svojím pôdorysom pripomínajú antickú hrobku.

Na chrbte hradného kopca sa chodník rozdvojuje. Ľavá vetva vedie k miestu, kde v 9. storočí stál veľkomoravský kostol. Pravá vetva chodníka vedie k zakonzervovaným ruinám strednej a hornej časti stredovekého hradu. Pri  55 metrov hlbokej studni sa nachádza vyhliadková terasa s výhľadom na Dunaj a rakúsky vrch Braunsberg. V nádhernej scenérii s dvojfarebným sútokom Dunaja a Moravy vyniká elegantná štíhla veža s cimburím. Podľa povesti sa nazýva Panenská veža.

V máji 2018 sprístupnilo múzeum verejnosti hornú časť hradu Devín s novou expozíciou v jaskynných priestoroch pod názvom „Hrad Devín v 13. – 20. storočí“. Prostredníctvom viac ako 300 archeologických nálezov z hradu Devín prezentuje stavebný vývoj hradu, jeho majiteľov a najvýznamnejšie udalosti, ktoré sa v Devíne odohrali.

Na hrade sa pravidelne koná obľúbené podujatie Rytieri na Devíne, ktoré ponúka rôzne sprievodné atrakcie a bohatý program.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia povesť hovorí o panne Margaréte. Rytier Mikuláš, pán Devína, sa rozhodol nájsť si manželku, vybral sa preto na pytačky do Korutánska. Tu našiel prekrásnu pannu Margarétu z bohatej rodiny a požiadal ju o ruku, no hrdý otec Margaréty pytača odmietol. Mikuláš sa však nevzdal a svoju budúcu nevestu uniesol.

V svadobný deň prišiel po Margarétu jej strýc Rafael a chcel ju vziať domov. Po prvýkrát si ženích svoju nevestu ubránil, no druhý krát už nedokázal odporovať veľkej presile a v nerovnom boji padol. Jeho mladá nevesta v žiali skočila do Dunaja, a keďže sa to stalo v štíhlej vežičke nad Dunajom, odvtedy sa nazýva Panenská veža.

 

Ako sa tam dostať

Hrad Devín sa nachádza pár minút jazdy autom z centra Bratislavy, bezplatné parkovisko je priamo pod hradom Devín.

Využiť môžete aj autobusový spoj z centra mesta (Most SNP) a vystúpiť na zastávke Hrad Devín, Štrbská.

Príjemnou voľbou dopravy je aj plavba loďou z centra Bratislavy (lod.sk) alebo jazda bicyklom.

 

Otváracie hodiny

Máj – september – 10:00 – 19:00

Október – 10:00 – 17:00

November – marec  - 10:00 - 16:00

Apríl – 10:00 – 17:00

V  zimných mesiacoch sú uzatvorené vnútorné priestory (výstava, expozícia, toalety), pre návštevníkov zostáva prístupný areál hradu. V prípade nepriaznivého počasia ako je sneh a poľadovica býva celý areál uzatvorený.

 

Vstup so psom

V areáli hradu Devín platí zákaz vstupu so psom. Tento oznam sa nevzťahuje na vodiacich psov.

 

Zaujímavosti v okolí

Kostol sv. Kríža v Devíne z 13. storočia - v jeho okolí bolo odkryté pohrebisko z čias Veľkej Moravy. Pred kostolom sa nachádza súsošie sv. Cyrila a Metoda.

Pamätník „Brána slobody“ na sútoku riek Dunaj a Morava - venovaný obetiam totalitného režimu, ktoré zahynuli pred rokom 1989 pri úteku do sveta slobody cez prísne stráženú štátnu hranicu – železnú oponu - medzi Československom a Rakúskom.

Pieskovec Sandberg - nálezisko skamenelín pravekých morských živočíchov.

Bratislava

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa