Kaštieľ Strážky

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Kaštieľ Strážky



 

Kaštieľ v Strážkach patrí k dominantám Spiša a pýši sa aj tým, že v ňom veľkú časť života prežil jeden z našich najvýznamnejších maliarov Ladislav Medňanský.

 

História

Kaštieľ v Strážkach neďaleko Kežmarku patrí k najstarším na Slovensku. Postavili ho v renesančnom štýle na základoch gotického hradu, ktorý údajne vznikol na rozvalinách kláštora templárov. Svoju dnešnú podobu so znakmi obrannej stavby a typickým atikami získal v 16. – 17. storočí.

História kaštieľa sa spája s rodom Horváth-Stansithovcov, Gregor tam v polovici 80. rokov 16. storočia vybudoval významnú humanistickú školu pre mladých šľachticov. Patrila k nej tiež jedna z najlepšie vybavených knižníc vtedajšieho Uhorska. Škola zanikla začiatkom 18. storočia, keď kaštieľ zničil požiar. Okolo roku 1850 pristavali ku kaštieľu štvrté krídlo a v 2. polovici 19. storočia vznikol rozsiahly anglický park s domácimi drevinami blízkeho okolia.

Po vymretí rodu Horvath-Stansith prešiel kaštieľ do majetku rodiny Szirmayovcov a neskoršie ho sobášmi získali rodiny Mednyánszkych a Czóbelovcov. V Strážkach prežil detstvo a veľkú časť života jeden z našich najvýznamnejších maliarov Ladislav Medňanský (1852 – 1919). Poslednou majiteľkou kaštieľa bola maliarova neter Margita, ktorá v ňom žila celý život. Po druhej svetovej vojne však mohla obývať len tri izby, zvyšné priestory režim využil ako sociálne byty alebo sklady pre miestne jednotné roľnícke družstvo (JRD). Po grófkinej smrti v roku 1972 prešiel kaštieľ do správy Slovenskej národnej galérie.

 

Súčasnosť

Dnes má kaštieľ v Strážkach podobu, ktorú získal po prestavbe v 16. – 17. storočí. Sprístupnené sú spoločenské priestory, komnaty, galéria a vrcholom prehliadky je nádherná knižnica zo 16.-20. storočia.

Od roku 1990 je v kaštieli inštalovaná stála expozícia výtvarného a užitého umenia, viažuce sa k regiónu Spiš, Strážkam a hlavne k tvorbe maliara Ladislava Medňanského. Medzi najcennejšie exponáty patria drevené dvere s bohatou intarziou zo 16. storočia, nábytok z 18. storočia aj neskororenesančný epitaf.

Kaštieľ obklopuje rozsiahly anglický park, popri ktorom tečie rieka Poprad. Veková skladba drevín je rozmanitá, k najstarším patrí pamiatkovo chránená lipa malolistá, ktorá sa nachádza v blízkosti rodinnej hrobky Czóbelovcov a Mednyánszkych. Bonusom navyše je nádherný výhľad na Tatry a výstava sochárstva 20. storočia, ktorá je v parku inštalovaná. Pikniky sú povolené.

 

Video

 

Ako sa tam dostať

Kaštieľ s parkom leží priamo v centre obce Strážky. Vstup je od hlavnej cesty presne oproti kostolu sv. Anny a renesančnej zvonici, kde je k dispozícii aj parkovisko. Železničná stanica je vzdialená asi 400 metrov a do obce pravidelne jazdí aj autobus.

 

Otváracie hodiny

Kaštieľ v Strážkach je otvorený od stredy do nedele v čase 10.00 – 17:00 hod. Park je aktuálne otvorený denne od 10.00 do 18.00 hod. Aktuálne informácie nájdete na tejto stránke.

 

Vstup so psom

Vstup do parku je povolený psom na vôdzke. V areáli sa dokonca nachádzajú aj koše s vreckami na exkrementy.

 

Zaujímavosti v okolí

Rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky (4 km)

Kežmarok (5 km)

Belianska jaskyňa (13 km)

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa