Kežmarok

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Kežmarok



 

Popradskú kotlinu s riekou Poprad od pradávnych čias križovali diaľkové komunikačné trasy. Popri jej prítokoch sa sústreďovalo osídlenie od najstarších čias. K takýmto územiam patrí aj lokalita mesta Kežmarok a regiónu Spiš, ktoré bolli obývané už v dobe kamennej. Najmarkantnejšie pamiatky sa v Kežmarku zachovali z obdobia mladšej doby železnej – púchovskej kultúry. Výraznejšie osídlenie je doložené zo záverečného obdobia doby rímskej a počiatku veľkého sťahovania národov na konci 4. a na začiatku 5. storočia. Postupne vznikali viaceré stredoveké osady a tie sa stali základom budúceho mesta.

Kežmarok vznikol spojením troch sídlisk a získaním mestských výsad od uhorského kráľa Béla IV. v roku 1269. Hoci mesto prežilo niekoľko vojen, nešťastí, požiarov a epidémií, ekonomicky prosperovalo. Pomaly sa rozvíjali remeslá a v 16. storočí už bolo v Kežmarku viac ako 40 cechov. Najdôležitejšími z nich boli obuvníci, mäsiari, zámočníci a pivovarníci. Cechy však prestali mať postupne s príchodom prvých tovární svoje opodstatnenie.

Prvým závodom v Kežmarku bol malý ľanový tkáčsky závod, v súčasnosti nazývaný Tatraľan. V meste bola dokonca pomerne na veľmi vysokej úrovni rozšírená aj veda. Mnohí kežmarskí rodáci boli vedci, napr. v oblasti medicíny sa preslávil Kristián Augustini ab Hortis, osobný lekár kráľa Ferdinanda II., a v 18. storočí Daniel Fischer, zakladateľ súkromnej lekárskej fakulty. Za zmienku rozhodne stojí aj Vojtech Alexander, zakladateľ rádiografie v Maďarsku.

Dnes je Kežmarok okresným mestom s viac ako 20 000 obyvateľmi a patrí medzi najväčšie a najkrajšie mestá na Spiši.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Kežmarku

 

PARKOVANIE

V blízkosti centra sa nachádza niekoľko parkovísk, ktoré môžu turisti využiť. Pre tento účel  môžete zvoliť parkovisko pri Novom (červenom) evanjelickom kostole, pri Kežmarskom hrade, pri futbalovom štadióne na ulici Trhovište alebo parkovisko na ulici Dr. Alexandra. Prvá polhodina počas pracovných dní od 8.00 do 16.00 hod. je na parkoviskách so závorovým systémom zdarma, na parkoviskách s parkovacími automatmi alebo s parkovacou službou stojí prvých 45 minút 10 centov. Následne je za každých začatých 15 minút účtovaných 10 centov na všetkých druhoch parkovísk.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Kežmarku online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kežmarský hrad - bol postavený priamo na území mesta, aby chránil mesto pred nepriateľmi. Stavba hradu je spojená s rodinou Zápoľských a prvýkrát je spomínaný v roku 1463. V roku 1579 hrad neoprávnene získala rodina Thökoly a do roku 1684 na ňom žili štyri generácie tejto rodiny. Pôvodne gotický hrad bol prestavaný na renesančné sídlo a doplnená bola aj kaplnka.

Artikulárny kostol sv. Trojice - je zapísaný na Zozname UNESCO. Bol postavený z dreva a bez jediného klinca, napriek menej trvácnemu materiálu však od vysvätenia v roku 1717 stojí v takmer nezmenenej podobe. Kým zvonka vyzerá skôr ako hospodárska budova, jeho barokový interiér svojou krásou vyráža dych. Najstaršou súčasťou je krstiteľnica z roku 1690,  výnimočná je aj stropná maľba a barokový organ.

Evanjelické lýceum - kamenná budova bola postavená v rokoch 1174 až 1776, dnešná podoba pochádza z 19. storočia. V súčasnosti je v nej umiestnená najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe, ktorá zhromažďuje 150.000 zväzkov. K najvzácnejším patria originálne kázne Jána Husa.

Nový evanjleický kostol -  vznikol ako náhrada staršieho kostola v poslednej tretine 19. storočia podľa návrhu dánskeho architekta Teofila von Hansena. Traduje sa, že bol pôvodne vytvorený pre Orient, preto má stavba tak netradičnú farbu aj zdobenie. Nesie prvky byzantské, románske, renesančné aj maurské. V roku 1909 ku kostolu pristavali mauzóleum Imricha Thökölyho, kde sú v sarkofágu pochované jeho ostatky.

Bazilika sv. Kríža - najmladší spišský gotický trojloďový kostol. Základy baziliky pochádzajú z 13. storočia, dnešná podoba ale vznikla v rokoch 1444 až 1498. Interiér ukrýva niekoľko neskorogotických oltárov. Najvzácnejším je ten hlavný, ktorého Ukrižovanie zhotovil Majster Pavol z Levoče.

Renesančná zvonica - je najstaršou a podľa mnohých aj najkrajšou kampanilou na Spiši. Postavená bola v rokoch 1586 až 1591 a na výšku meria 18 metrov. Ukončuje ju štítková atika s viacerými erbmi a zdobí bohaté sgrafito, ktoré vraj bolo v dávnej minulosti pozlátené. Najstarší zvon v kežmarskej zvonici je z roku 1525. Budova je spojená s niekdajšou ľudovou školou, ktorú navštevoval aj J. M. Petzval, vynálezca fotografického objektívu.

Kežmarský hrad - pôvodne gotická pevnosť z prelomu 14. a 15. storočia, ktorá prešla rozsiahlou renesančnou prestavbou. Postavenie hradu sa spája s menom rodiny Zápoľských, dlhoročnými majiteľmi boli Thökölyovci a tiež rodina Lasky. Práve z nej pochádzala Beata, ktorá v roku 1565 podnikla ako prvá turistka výlet do Vysokých Tatier.

Paulínsky kostol – postavený bol ako darček vtedajšieho evanjelického mesta katolíckym veriacim. Prvá písomná zmienka o tomto kostole pochádza z roku 1654. V roku 1741 kostol vyhorel a o šesť rokov neskôr bol prestavaný v neskorom barokovom štýle.

Radnica  - vytvorená bola Jurajom zo Spišskej Soboty, ktorý ju postavil v roku 1461 v gotickom štýle. Po požiaroch bola radnica v rokoch 1541 až 1555 prestavaná v renesančnom roku a v roku 1779  v klasicistickom štýle.

Múzeum / Expozícia meštianskej bytovej kultúry - pôvodne goticko – renesančný dom, kde je dnes inštalovaná expozícia meštianskej bytovej kultúry. Tá predkladá obraz o vývoji spišského meštianskeho nábytku od konca 17.  po začiatok 20. storočia. Návštevník tu môže obdivovať zrekonštruované salóny, spálne, písacie stoly, skrine či hodiny.

Historický cintorín - v čase protireformácie museli protestanti pochovať svojich kňazov mimo mestských hradieb, čoho výsledkom bolo, že v roku 1674 vznikol dnešný cintorín. Najstarší hrobový kameň je z roku 1691 a patrí obchodníkovi Žigmundovi Reinischovi. Mnohé hroby, ako aj samotný cintorín, sú zapísané v zozname pamiatok východného Slovenska.

Starý trh - je jednou z najstarších častí Kežmarku. Základy domov tu siahajú až do 13. storočia a niektoré z nich stále obsahujú prvky tzv. Vežových domov. Na oboch stranách ulice sa zachovali aj typické remeselnícke domy Spiša s doškovou strechou.

Reduta - pôvodne strážna veža, ktorú prestavala v 17. storočí rodina Thököly na tzv. panský dom. V r. 1705 – 1707 bola v budove tlačiareň. V r. 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na redutu. Na jej fasáde je latinský nápis, hlásajúci, že tento dom slúži pre stráže, hostí a zábavy.

Železničná stanica - v minulosti patrila k najkrajším v celom Uhorsku. Honosná budova pochádza z roku 1914 a bola postavená podľa návrhu Józsefa Pfinna. Ten vychádzal zo secesného štýlu a stavbu dekoroval prírodnými motívmi a vitrážovými oknami.

 

VOĽNÝ ČAS

Letné kúpalisko - ponúka dva bazény (veľký s plochou 628,5 m2 a detský s plochou 36 m2)  s vodou obohatenou morskou soľou.

Termálne kúpalisko Vrbov - sa nachádza len 6 kilometrov od Kežmarku. Využíva geotermálnou vodu, ktorá p§sobí blahodarne na pohybový a dýchací systém, nervovú sústavu, kožu a srdcovo- cievne ústrojenstvo. V areáli sú 4 detské a 6 bazénov pre dospelých.

Lesopark Sever - ideálne miesto na prechádzky. V lesoparku sa nachádza asi 17 lesných drevín vo veku 80 - 120 rokov. Parkom vedie náučný chodník so stanovištiami zameranými na spoznávanie prírody a nádherné výhľady.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kaštieľ v Strážkach - jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku. Postavili ho v renesančnom štýle na základoch gotického hradu, ktorý údajne vznikol na rozvalinách kláštora templárov. V Strážkach prežil detstvo a veľkú časť života jeden z našich najvýznamnejších maliarov Ladislav Medňanský. V kaštieli na vás teda okrem prehliadky interiérov čaká aj rozsiahla zbierka jeho diel.

Rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky - boli zničené predchádzajúcou ťažbou rašeliny v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Kľúčovou úlohou revitalizácie bola stabilizácia vodného režimu tak, aby podzemná voda siahala až k povrchu terénu a dosiahlo sa trvalé zamokrenie. V Krivom kúte sa môžete prejsť po náučnom chodníku, ktorý vedie aj ku kópii pravekého obydlia.

Vysoké Tatry - najmenšie veľhory v Európe, ktoré ponúkajú nekonečné množstvo prírodných krás a možností na túry rôznych obtiažností. Zaujímavé tipy pre rodiny nájdete tu.

Bachledka - známe stredisko v Bachledovej doline. V zime láka na 12 lyžiarskych zjazdoviek, v lete zas na 5 cyklistických downhillových trás. Najväčšiemu záujmu sa ale teší Chodník korunami stromov.

Levoča - jedno z najkrajších slovenských miest, ktoré preslávil najmä vzácny gotický oltár od majstra Pavla.

Belianska jaskyňa - okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne.

 

INTERNET

https://www.kezmarok.sk/

https://www.kezmarok.net/sk/

http://www.mskskezmarok.sk/

 

APLIKÁCIE

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa