Gelnický hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Gelnický hrad



 

Dominantou mesta Gelnica je bralo s ruinami niekdajšieho Gelnického hradu, známeho aj ako Thurzov hrad.

 

História

Hrad bol vybudovaný na ochranu mesta a baní za vlády uhorského kráľa Ondreja II. pravdepodobne v roku 1234. Počas svojich dlhých dejín čelil hrad množstvu útokov. V 13. storočí ho napadli Tatári, v 15. sa dostal do rúk Jána Jiskru z Brandýsa a neskôr bratríkov. Za pomoc v boji proti nim získali následne Gelnický hrad od kráľa Zápoľskí. V roku 1527 však došlo k bitke o uhorský trón medzi Jánom Zápoľským a Ferdinandom Habsburským. Hrad bol poškodený a navyše ho kráľ porazeným Zápoľským odobral a daroval ho Alexejovi Thurzovi. Ten hrad obnovil a zväčšil.

Keď rod Thurzovcov vymrel po meči, novými majiteľmi sa stali Čákiovci. Na prelome 17. a 18. storočiu došlo k jeho definitívnemu opusteniu a už začiatkom 18. storočia bol hrad v ruinách, Kmene z neho sa stali aj základom pre viaceré domy v Gelnici. Slúžili tiež na výstavbu vtedajšieho magistrátu mesta, dnešného Baníckeho múzea. Mesto v 19. storočí dokonca vydalo príkaz na odstránenie poškodených častí hradu. Reagovalo tým na smrteľný úraz, ku ktorému došlo pri vyťahovaní trámu z jeho ruín.

Podoba hradu zatiaľ zostáva tajomstvom. Napovedá o nej len jedna rytina či dve staré fotografie, stavba však bola zničená už v čase ich vzniku. Podľa doterajších bádaní však boli súčasťou hradu okrem hlavného dvora ešte tri vedľajšie nádvoria. Počas prieskumu areálu v roku 1963 sa okrem nálezov ako kľúče, ostrohy či zbrane našlo aj 14 podzemných chodieb, respektíve pivníc.

 

Súčasnosť

Z Gelnického hradu sa dodnes zachovalo len veľmi málo. Najväčšie zachované skalné torzo by mohlo byť niekdajšou obrannou vežou, jednou z predpokladaných štyroch bášt.

Hradný kopec dnes slúži ako mestský park. Okrem ruín hradu ho zdobí aj gaštanová alej, ktorá vznikla na rumovisku ešte v roku 1878, a to pri príležitosti striebornej svadby Františka Jozefa I. a Alžbety Bavorskej známej ako Sissi.

V roku 2012 pribudli na Zámčisku, ako toto miesto volajú miestni, aj lavičky či informačné tabule.

 

Video

 

Povesti a legendy

S Gelnickým hradom sa spája povesť o krásnej Zuzane, ktorá bola hradnou pani v čase najtuhších bojov. Keď z okna videla, že sa k hradu blížia ozbrojení nepriatelia, vhodila do hradnej studne na nádvorí všetky klenoty a vzácnosti hradu. Potom tam vhodila svoje deti a napokon skočila za nimi. Keďže studňa bola prepojená s riekou, jej bezvládne telo vylovili rybári a pochovali pod hradnými múrmi. Poklady, ktoré do studne vhodila, sa však nikdy nenašli a tak sa dodnes občas nájde odvážlivec, ktorý by po nich rád pátral.

 

Ako sa tam dostať

Pozostatky hradu stoja na okraji historického mestského jadra Gelnice. Od Baníckeho múzea v centre mesta k nemu vedie značený chodník, ide asi o desaťminútovú prechádzku.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Gelnica

Spišský hrad (35 km)

Dreveník (33 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa