Los Angeles

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Los Angeles, USA



 

Oficiálny názov Los Angeles

Mesto obsypané hviezdami je atraktívnym cieľom turistov, ambicióznych hviezdičiek, budúcich rock-stars. Sirény ako sláva a šťastie nie sú jediným, čo mesto ponúka. Bujne rastúce, rozvrstvené mesto je plné záhrad, architektúry, hudby, jedla a múzeí svetovej úrovne. Rytmus mesta, hoci často rozomletý dopravnými zápchami, je smršťou kreatívnej energie a nikdy nekončiacim prúdom filmov, invencie a trendov. Hollywood a Disneyland sú daňou za úspech, prekvapivo príjemné sú skryté časti mesta, opovrhujúce jeho nablýskaným stereotypom.

 

DOPRAVA

LA je oproti iným metropolám veľmi rozľahlé miesto s neidentifikovateľným centrom. Názov LA zvyčajne znamená celý okres 'LA County'. Ide o konglomerát 88 miest, z ktorých je Los Angeles len jedno. Jeho centrum - Downtown, leží  asi 19 km od oceánu a lemujú ho diaľnice I-10, I-5 a US 101. Oproti centru leží východné LA, obývané prevažne hispáncami, South Central  patrí Afro-Američanom. Pre turistov sú atraktívne časti západne od centra. Sem patrí aj Hollywood a centrum komunity gayov a lesbičiek West Hollywood. Smerom na západ ležia slávne oblasti  Bel Air, Brentwood a Beverly Hills. Severnejšie pobrežie je lemované plážovými mestami Malibu,  Pacific Palisades alebo Santa Monica. Južnejšie, pozdĺž pobrežia ležia Venice, letisko, a plážové mestá Manhattan Beach, Hermosa Beach a Redondo Beach, Palos Verdes a prístavy San Pedro alebo Long Beach. Hollywood Hills, súčasť pohoria Santa Monica Mountains je predelom medzi LA a údolím San Fernando. Južne od LA County leží Orange County s  Disneylandom, surferským Huntington Beach a stredomorským Laguna Beach.

Väčšinu verejnej dopravy zabezpečuje spoločnosť Metro, ktorá prevádzkuje aj webové stránky s informáciami o rozvrhoch dopravných prostriedkov, s mapami, a možnosťou plánovania trás. Pre používanie verejnej dopravy (metra a autobusov) je potrebné si zakúpiť nabíjateľnú TAP kartu, ktorú je možné zaobstarať v automatoch na staniciach metra, za poplatok 1 USD. Základné cestovné stojí 1,75 USD, jednodňový lístok kúpite za 7 USD. Kartu je možné si kúpiť aj v autobuse, ale treba mať presnú sumu. Cestovné sa z karty odpočíta pri priložení k senzoru, ktorý je pri vchode do metra alebo v autobuse. Karta sa nabíja v automatoch alebo online (www.taptogo.net).

Metro prevádzkuje okolo 200 autobusových liniek po celom meste a ponúka tri typy autobusových služieb: Lokálne autobusy (oranžové) premávajú po hlavných komunikáciách po celom meste, Metro Rapid (červené) sú zrýchlené autobusy a Metro Express (modré), ktoré spájajú predmestia s centrom mesta a ďalšími obchodnými oblasťami, a zvyčajne jazdia po mestských diaľniciach.

Železničná sieť Metro sa skladá z dvoch liniek metra, štyroch ligh-rail železničných tratí a dvoch expresných autobusových liniek. Pre cestovateľov je najlepšia červená linka, ktorá spája Union Station v centre mesta so severným Hollywoodom (údolie San Fernando), cez centrálny Hollywood a Universal City. Väčšina liniek jazdí medzi 4:30 do 1:00, od nedele do štvrtka, a v piatok a v sobotu do 2:30. Frekvencia liniek je každých päť minút, v menej vyťažených časoch sa interval predlžuje na každých 10 až 20 minút.

Komunálne autobusy a DASH autobusy tiež prijímajú TAP karty.

Vzdialenosti medzi jednotlivými miestami v Los Angeles sú dlhé, a ceny za použitie taxíka sú vysoké; dokonca aj krátka cesta môže stáť okolo 20 USD alebo viac. Taxislužby v súčasnosti účtujú 2,85 USD ako štartovné a 2,70 USD za kilometer. S výnimkou centra mesta, taxíky nezastavujú na zamávanie, ale nájdete ich na letiskách, v centre mesta pri Union Station a pri veľkých hoteloch. Najistejšie je objednať si auto vopred.

LA je natoľko rozľahlé, že auto budete jednoducho potrebovať. Napriek pomerne hustej doprave, je navigácia v meste jednoduchá ( ak pôjdete po hlavných trasách), dopravným špičkám je lepšie sa vyhnúť. Ak sa chcete dostať do obyčajných losangelských ulíc, budete potrebovať mapu.

Aj keď to znie zvláštne, v niektorých častiach mesta patrí bicykel medzi najlepšie dopravné prostriedky. Najlepšie bicyklové trasy sú pri plážových zónach ako Santa Monica a Hermosa Beach, kde je najväčší počet cyklistov a turistov.

V meste majú prevahu autá, treba jazdiť opatrne a dávať si pozor netrpezlivých motoristov. Pre bezpečnú jazdu sa doporučuje výrazné oblečenie a použitie svetiel.

Pešo. Rátajte s tým, že LA bolo oproti väčšine amerických miest postavené horizontálne, a s chodcami sa na mnohých miestach nerátalo. Po svojich sa dá pohybovať v častiach Downtownu, v Santa Monica, v Beverly Hills a v centre Hollywoodu, ak sa tam doveziete autom, alebo autobusom.  

 

UBYTOVANIE

Nájsť ubytovanie v LA je ľahké, nájsť niečo lacné a v dobrej štvrti je ťažké. Los Angeles, ako mesto tak aj celý okres s týmto menom, má obrovskú škálu ubytovacích možností, od lacnejších hostelov až po luxusné rezorty. Zhrnúť všetky možnosti by bolo nekonečné, nájde sa tu niečo pre každého. Výber ubytovania je v prvom kroku najlepšie zaostriť na oblasť cestovateľského záujmu. Ako v každej časti južnej Kalifornie, aj tu platí, že ak máte k dispozícii auto, ponuka ubytovania sa zväčšuje. Preverte si ale radšej vopred pravidlá pre parkovanie vo vašom hoteli.

Rozhodovanie by mohlo začať tým, či zostať vo vnútri alebo mimo mesta. Hollywood je jednoduchou voľbou, ak vás najviac zaujíma táto časť LA. Centrum je ideálne pre biznismenov, a v poslednom čase aj pre hipsterov, keďže tu začína vyrastať kvalitná umelecká scéna, aj moderné barové a hotelové miesta. Najkrajšie hotely ponúka Beverly Hills, čo sa adekvátne odráža aj v cenách za izby.

Cestovatelia, ktorí preferujú pobyt na pieskových plážach a veľa slnka, sa môžu vydať do Santa Monicy, Venice, alebo do niektorých miest južne od LAX - tieto oblasti sú ideálne pre objavovanie známych pláží. Westside a letovisko LAX sú dobrou alternatívou pre turistov, ktorí strávia v meste len deň alebo dva. Pasadena na severovýchode LA je pokojnejšie a tichšie zelené mesto s dobrou atmosférou.

Niektorí turisti preferujú ubytovanie na predmestí San Gabriel Valley na východ od LA, kvôli blízkosti obchodných centier.

Výber hotelov podľa osobných preferencií - www.discoverlosangeles.com/visitors/accommodations

Rezervujte si ubytovanie v Los Angeles online.

 

JEDLO

V LA znamená niekoľko extrémov. Nezáleží od toho čo chcete jesť, alebo koľko chcete minúť, šírkou ponuky budete ohromení. Oplatí sa skúsiť aj drahšie reštaurácie, podávajúce výborné jedlá v kultivovaných priestoroch. Na opačnom konci škály sú možností takmer neobmedzené, vynikajúce sú stánky s hamburgermi, alebo  jedlá zadarmo, alebo za cenu nápojov počas happy hours. Nechýbajú samozrejme, ani miesta vlastnené celebritami - Dive!, Planet Hollywood a mnoho ďalších. Skutočné hviezdy nájdete skôr vo vykričaných jedálňach vo Westside. Jedlu v LA sa venujú stránky http://dinela.com/.

 

ZÁBAVA

Los Angeles má nekonečne veľa možností pre nočný život, či už hľadáte nočné kluby, bary, alebo kultúrne udalosti. Je ťažké vybrať to najlepšie z ponuky. Každé miesto je zamerané na inú triedu zákazníkov.

Bary v LA a v celej Kalifornii majú zo zákona zakázané nalievať alkohol po 2:00 hod. Za vstupné sa obvykle platí a pred podnikmi sa najmä počas rušných víkendových nocí, po 22:00 tvoria rady. Veľa klubov vyžaduje pre vstup identifikačný doklad pre potvrdenie veku, bez ohľadu na to, ako mlado vyzeráte. Je praktické nosiť so sebou vodičský preukaz alebo pas. Na rozdiel od iných štátov USA, v tomto meste je alkohol dostupný aj v obchodoch s potravinami.

Turistický Hollywood Boulevard má veľa nočných klubov, ktoré sú zvyčajne drsné a stretnete tam hlavne turistov. Niekoľko neformálnych barov sa nachádza v celom Hollywoode, väčšina sa nachádza v okolitých oblastiach, ako je Cahuenga Corridor. Centrum nočného života s modernými hotelovými barmi a najznámejšími miestami tohto mesta so živou hudbou, je slávny Sunset Strip v západnom Hollywoode. Na severovýche LA, vrátane Los Feliz, Silver Lake a Echo Park, sídlia trendy bary a menšie hudobné kluby, kam sa chodia baviť mladšie ročníky. Nedávno oživené centrum mesta ponúka hlavne luxusné hotelové a strešné bary a iné zaujímavé miesta, kde sa konajú kultúrne podujatia.

Hudobná scéna v tomto meste je zmesou talentovaných hudobníkov vystupujúcich na čarovných miestach. Bola by škoda nezažiť niečo z miestnej koncertnej atmosféry. Hollywood Bowl alebo Greek Theatr sú otvorené amfiteátre, ktoré hosťujú významné hudobné mená a určite stoja za návštevu. Kryté koncertné haly, kde môžete zažiť koncerty veľkých orchestrov, svetoznámych hviezd, džezových gigantov, aj menej známe džezové vystúpenia, sú Walt Disney Concert Hall, Blue Whale v centre mesta, Catalina Bar & Gril, UCLA Royce Hall, alebo Rockwell Los Feliz.

Časti Silver Lake a Echo Park majú veľa barov a klubov, kde sa hrá hlavne indie hudba.

Ak budete mať chuť vybrať sa do kina, tiež strávite trochu času vyberaním z veľkej ponuky. Nájdete tu multiplexy, staré kiná s jednou obrazovkou, ktoré majú atmosféru zlatých časov Hollywoodu, staré kultové kiná zasadené do moderných budov, polnočné premietanie, nezávislé filmy, alebo retro klasiku v New Beverly Cinema (http://thenewbev.com), kino ktoré vlastní Quentin Tarantino a je známe premietaním analógových filmov 35 mm a 16 mm. Klasické filmy sa občas premietajú v slávnom divadle v Los Angeles, ktoré je jedným z najkrajších starých filmových palácov mesta.

 

NÁKUPY

Nie je prekvapením, že v meste, ktoré sa identifikuje s masovým konzumentom a kolosálnymi obchodnými centrami sa dá kúpiť čokoľvek na svete. Nákupné centrá stretnete na každom rohu, pretože v tomto meste je priam nemožné vyhnúť sa im. Obľúbené destinácie tohto druhu sú obchodné domy Grove, Westfield Century City, Westside Pavilion a Beverly Center, ktoré ponúkajú ako lákadlo viacero poschodí plus pekné výhľady z terasy na celé LA.

Pretože Los Angeles nemá významné hlavné námestie, obchodný ruch je vo viacerých uliciach. Medzi najvyhľadávanejšie patrí ulica Larchmont Blvd. ktorý sa stará o bohatú elitu z Hancock Park s jej jedinečnými butikmi. Melrose Avenue dokáže pretromfnúť Larchmont Blvd. len prítomnosťou nakupujúcich celebrít.

Broadway v centre mesta vás vytiahne z komfortu klimatizovaných obchodných centier a vtiahne vás do svojho chaosu. Na týchto uliciach dostanete cenovo dostupné tovary, hlavne oblečenie zamerané na strednú triedu, 40 USD by vám malo stačiť na zaobstaranie úplne nového šatníku. Broadway bol kedysi hlavným bulvárom mesta; ešte v začiatkoch 20. storočia.

Ďalšie informácie o obchodoch nájdete na oficiálnych turistických stránkach mesta.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

V hlavnom meste šoubiznisu sa dá každý deň zažiť niečo obdivuhodné.  V kalendári udalostí si môžete vybrať podujatie podľa vlastnej chuti.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

El Pueblo Historical Monument – nie Los Angeles nestvorili hollywoodskí režiséri, mesto existovalo už 100 rokov predtým ako sa objavil zakladateľ Hollywoodu  DW Griffith. Strmá ulička Olvera St's, s najstaršou budovou v LA  Avila Adobe a dom Sepulveda sú toho dôkazom;

Forever Cemetery – cintorín so sochou na gitaru hrajúceho Johnnyho Ramone zo skupiny Ramones, s mauzóleom gangstra Bugsyho Siegela a výhľadom na nápis Hollywood potvrdzuje, že Hollywood tu bude navždy (www.hollywoodforever.com);

Gamble House – majstrovské dielo v štýle hnutia Arts and Crafts, inšpirované prostredím južnej Kalifornie  (https://gamblehouse.org/);

Grauman's Chinese Theatre – filmový palác inšpirovaný čínskou imperiálnou architektúrou, postavený v roku 1927 (www.manntheatres.com);

Greystone Mansion & Park – gotický dom dodnes  známy pre mysterióznu vraždu  potomka bohatej naftárskej rodiny Neda Dohenyho a  z filmov Ghostbusters II. a Čarodejnice z Eastwicku. Aj keď je samotný dom pre verejnosť zatvorený, okolité parky sú úžasné, nezaostávajú ani vyhliadky na mesto;

Hollyhock House – netradičná stavba svetoznámeho architekta Franka Lloyda Wrighta;

Walk Of Fame - 6774 Hollywood Blvd, "hviezdy" populárnych hercov a odtlačky dlaní na chodníku; Pri viac ako 2000 hviezdach sa oplatí presné miesta pozrieť na internetových stránkach;

Wayfarers Chapel – sklenené steny, pylóny z červeného dreva – ďalšia z úžasných stavieb F. L. Wrighta; kaplnka dodnes slúži cirkvi Swedenborgiánov. Návštevníci môžu putovať po kolonáde a obdivovať úžasné vyhliadky na oceán (www.wayfarerschapel.org);

Westwood Memorial Park – priam pohľadnicový cintorín schovaný za komerčnou budovou plný celebrít ako Truman Capote, Dean Martin alebo Marilyn Monroe ( na jej hrobe sú odtlačky jej pier).

Bergamot Station – jeden z najznámejších priestorov venovaných umeniu, nájdete tu 35 galérií venujúcich sa súčasnému umeniu, Santa Monica Museum of Art, kaviareň. (www.bergamotstation.com,  www.smmoa.org);

California Science Center – interaktívne a zábavné múzeum, hlavne pre rodiny s deťmi (www.californiasciencecenter.org );

Chinese American Museum – malé, ale významné múzeum čínskej migrácie na západné pobrežie Ameriky (http://camla.org/);

Hammer Museum - zbierka umenia podnikateľa Armanda Hammera. Nájdete tu francúzskych majstrov z 19. storočia Gaugina, Moneta, Maneta, Pissara a Van Gogha, tiež obdivuhodnú zbierku karikatúr Honoré Daumiera (www.hammer.ucla.edu);

Museum – podobne ako povala filmového magnáta, aj zastarané haly múzea Hollywood sú preplnené haraburdami, gýčom, tiež skutočne fascinujúcimi kúskami histórie. Od výstavy manželov Marylin Monroe, po kúsky domácich úloh Jamesa Deana (www.thehollywoodmuseum.com);

Museum Of Contemporary Art – eklektická kombinácia kociek, pyramíd, a cylindrických tvarov japonského architekta Aratu Osozakiho, so svetovými zbierkami diel abstraktného expresionizmu, pop- artu, minimalizmu a fotografie  (www.moca.org);

Natural History Museum Of Los Angeles County – Viete, že scény z filmu Noc v múzeu sa odohrávali práve tu? Nenechajte si ujsť miestnosť Director's Hall, kde sú vystavené najkrajšie kúsky z 33 miliónov exponátov múzea (www.nhm.org );

Norton Simon Museum – mnohými považovaná za najkvalitnejšiu zbierku umenia v LA.  Návštevníkov ohromí „Mysliteľ“ sochára Rodina hneď pri vchode (www.nortonsimon.org );

Canal Walk – prekrásna prechádzka na jednom z mnohých kanálov mesta Venice;

Hollywood & Highland -  65 obchodov, 26 jedální, 12 kolkových dráh, šesť kín, dva nočné kluby a hotel. Komplex na jednej z najrušnejších hollywoodských križovatiek s reprodukciou babylonskej veže z filmu Intolerance z roku 1916 (www.hollywoodandhighland.com);

Manhattan Beach – plážové chatky, plné chodníky, priateľskí ľudia, siluety surferov v zapadajúcom slnku, deti, ktoré nikdy neplačú...(www.citymb.info);

Ocean Front Walk – tiež známy ako  Venice Boardwalk, nenechajte si ujsť sprievod exhibicionistov, umelcov, bláznov a stánky s lacnými slnečnými okuliarmi, plážovými fotkami, a sarongmi. Ak potrebujete piercing, tetovanie, masáž alebo upraviť vlasy, ponúka sa tu milión možností;

State Beach – nekonečná 3,5 míle dlhá pláž od Venice Beach po Will Rogers State Beach. Tí,  čo neradi ležia si môžu požičať bicykle, kolieskové korčule alebo surf.  Volejbal je potrebné dohodnúť vopred.

VIP Tour v štúdiách Warner Bros -  vláčik pre dvanásť osôb, dvojhodinová prehliadka po pozemkoch štúdia, odhalíte tajomstvá výroby hollywoodských trikov (www.wbstudiotour.com).

 

PASY

Go Los Angeles Card – turistická karta zahŕňa voľné vstupy na viac ako 35 mestských atrakcií. Ich zoznam nájdete tu. Karta má platnosť jeden, dva, tri, päť alebo sedem dní, s možnosťou využitia počas 14 dní. Ceny kariet sa pohybujú od 89 USD za 1 deň, po 339 USD za kartu s týždennou platnosťou. Viac informácií nájdete na stránkach karty.

 

LETISKO

Los Angeles International Airport (LAX) www.lawa.org;

Burbank Bob Hope Airport (BUR) www.burbankairport.com;

John Wayne Airport (SNA) www.ocair.com;

Ontario International Airport (ONT) www.lawa.org

 

INTERNET

http://www.lacity.org/;

www.discoverlosangeles.com/,

www.experiencela.com/;

http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles,_California

 

APLIKÁCIE

Los Angeles Travel Guide - sprievodca po LA ponúka podrobné offline mapy mesta, prehľad obľúbených atrakcií a tipmi od lokálcov. Obsahuje zoznam reštaurácií, obchodov, hotelov a atrakcií, ktoré je potrebné navštíviť spolu s  odporúčaniami a recenziami ostatných cestovateľov a turistov.

 

BEZ ZÁRUKY

Zaujímavým spestrením letných nocí v Los Angeles je premietanie filmov na cintoríne Hollywood Forever. Väčšinou ide o časom preverené horory ako The Shining, Pee-Wee's Big Adventure, alebo The Warriors. Oficiálne vstupné sa nevyberá, donácie sa pohybujú okolo 10 USD.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa