Dublin

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Dublin, Írsko



 

Oficiálny názov: Dublin, Baile Átha Cliath

Metropola Írska prešla za ostatných desať rokov vďaka pozoruhodnému ekonomickému boomu výraznou zmenou. Dnes patrí medzi najnavštevovanejšie európske destinácie, je pulzujúcim mestom s hmatateľnou atmosférou. Prosperita dodáva mestu sebavedomý lesk. To, čo zostáva, je duch jeho obyvateľov, potvrdzujúci, že napriek zmenám si Dublin udržal povesť jedného z najskromnejších, priateľských a prístupných miest.

 

DOPRAVA

Najlepší spôsob ako spoznať Dublin je po vlastných. Pri cestách na vzdialenejšie atrakcie budete musieť použiť mestskú dopravu.

 

Druhy dopravy

Autobus - Linky spoločnosti Dublin Bus (www.dublinbus.ie) premávajú po celom meste a jeho okolí. Prepravu cestujúcich zabezpečuje 950 nízkopodlažných autobusov na 110 trasách. Okrem štandardnej autobusovej dopravy spoločnosť ponúka aj Xpresso servis, čo je rýchlejšie a efektívnejšie cestovanie v ranných a večerných vyťažených časoch s menším počtom zastávok a teda priamejším spojením.

Airport Service spája dublinské letisko s mnohými najpopulárnejšími miestami v meste. Airlink jednosmerný lístok stojí 7 EUR a spiatočný 12 EUR. Viac informácií nájdete tu.

Nitelink – nočné spoje jazdia po 18 trasách len v piatky a soboty. Vyrážajú z D'Olier Street a z Westmoreland Street v hodinových intervaloch a jazdia od 00.00 do 04.00. Čísla liniek sú označené písmenom "N". Cena lístka je 6,60 EUR a môžete si ho zakúpiť buď priamo u šoféra, kde však možno platiť iba mincami, bankovky sa neakceptujú, alebo si ho môžete zabezpečiť aj vopred na vybraných miestach, bližšie informácie tu.

Turisti môžu spoznávať mesto aj z poschodového autobusu spoločnosti DoDublin. Funguje na princípe Hop-On-Hop-Off, to znamená, že poznávací okruh má 33 zastávok a vy môžete na ktorejkoľvek nastúpiť a vystúpiť. Zakúpiť si môžete 24-hodinový lístok za 19 EUR a 48-hodinový lístok za 22 EUR. Na ceny lístkov bývajú často špeciálne akcie, aktuálne informácie preto nájdete na tejto stránke.

Cestovné poriadky a mapy liniek dostanete zadarmo v kanceláriách spoločnosti alebo si ich môžete vyhľadať na tejto internetovej stránke.  Rovnako viete získať informáciu až o 4 spojoch aj pomocou textovej správy – stačí poslať sms s číslom linky na číslo 53035 (napríklad text 1234 na číslo 53035) a dostanete detaily najbližších spojov v oboch smeroch. Vo všetkých autobusoch sa platí presná suma. Lístky stoja od 2,10 EUR do 3,65 EUR v závislosti od počtu zastávok. Väčšina liniek premáva denne od 06.30 do 23.30 (v nedeľu autobusy premávajú neskôr a končia skôr). Pri cestovaní autobusmi robia revízori náhodné kontroly cestovných lístkov, v prípade chýbajúceho lístka, poprípade neplatného lístka je cestujúcemu účtovaná pokuta vo výške 100 EUR. Ak pokutu cestujúci zaplatí do 21 dní od vystavenia, účtuje sa len polovica, teda 50 EUR.

LUAS - vlaky spoločnosti LUAS (www.luas.ie) premávajú na dvoch trasách. Sú rýchlejšie ako autobusy a dopravné zápchy sa ich netýkajú. „Luas“ je írske slovo pre rýchlosť. Červená linka spája východ a západ, má 32 zastávok a jazdí zo stanice Tallaght na západe, cez centrum mesta, do stanice Connolly. Za turisticky zaujímavé zastávky na tejto trase sa považujú Národné múzeum (National Museum of Decorative Arts & History) a bývalá väznica Kilmainham Gaol. Zelená linka spája sever a juh. Má 22 zastávok, začína na St Stephen's Green pokračuje na predmestia Dundrum po Brides’ Glen na juhu. Turisticky atraktívne na tejto trase sú dedinka Ranelagh a nákupné stredisko Dundrum (Dundrum Town Centre). Električky jazdia každých 5 až 15 minút (od 05.30 do 00.30, cez víkend od 06.30 do 00.30). Lístky kúpite v automatoch na zastávkach buď ako jednosmerný lístok alebo spiatočný. Turisti si môžu zakúpiť aj pas na 7 alebo 30 dní. Lístky sa nedajú kúpiť priamo v dopravnom prostriedku. Cena lístkov je od 2,10 do 3,30 EUR, spiatočné od 3,70 do 5,90 EUR v závislosti od zóny. Jednosmerný lístok platí od označenia 90 minút na jednu cestu bez prerušenia. Pre deti od 5 do 15 rokov platí zvýhodnené cestovné, deti do 4 rokov cestujú zadarmo. Viac info na: https://luas.ie/single-and-return-tickets.html.

Ak by ste chceli cestovať lacnejšie, môžete si zakúpiť takzvanú Leap kartu pre turistov (Leap visitor card), s ktorou ušetríte až 20% cestovných nákladov. Leap kartu môžete okrem električiek LUAS využiť aj pri cestovaní vo všetkých autobusoch a vlakoch a doprave z/na letisko. Podľa toho, ako dlho sa plánujete zdržať, môžete si zakúpiť 1-dňovú (10 EUR), 3-dňovú (19,50 EUR) a 7-dňovú kartu (40 EUR), ktorá začína platiť od prvého použitia. Výhodou je, že kartu si môžete zadovážiť aj online pred cestou, nechať si ju doručiť domov a môžete ju začať využívať hneď na ceste z letiska. Samozrejme existuje viacero predajných miest aj v meste, bližšie informácie na https://about.leapcard.ie/leap-visitor-card.

DART - vlaky dopravného systému mesta DART (Dublin Area Rapid Transit) premávajú pravidelne každých 15 minút počas celého dňa pozdĺž pobrežia z Malahide na severe cez centrum mesta po Greystones na juhu. Sú najlepším spôsobomom, ako sa dostať na vzdialenejšie predmestia Dublinu. Aj tu je výhodnejšie cestovať s Leap kartou.

BicykelJust Eat Dublinbikes je samoobslužný systém požičiavania mestských bicyklov, ktorý sa teší obľube ako u turistov tak i u domácich pri dochádzaní do práce. Môže ho využiť ktokoľvek od 14 rokov. Existujú 2 druhy lístkov, 3-dňový za 5 EUR a ročný za 25 EUR. Rovnako aj tu je možnosť využiť výhodnejšie ceny s Leap kartou. Vratná záloha je 150 EUR. Prvých 30 minút je zdarma, potom sa účtujú poplatky za každú hodinu, viac informácií nájdete tu.

Taxi – v Dubline rozpoznáte licencované taxíky podľa toho, že sú označené žltým panelom s nápisom TAXI na streche. Na taxík môžete naraziť aj na ulici. Používajú taxameter, počiatočná taxa je 4,10 EUR, čo zahŕňa aj prvý kilometer, každý ďalší kilometer je už spoplatňovaný sumou 1,03 EUR a cena za kilometer sa odlišuje v závislosti od dĺžky cesty. V priemere vás cesta taxíkom v centre mesta vyjde na 6 až 10 EUR. V meste okrem licencovaných taxíkov existujú aj takzvané hackney taxíky. Hlavný rozdiel medzi nimi je, že zatiaľ čo prvé sú viditeľne označené, druhé sú bez označenia. Hackney taxík si musíte dopredu telefonicky objednať a cena je fixná v závislosti od destinácie. Konečné ceny sú však zanedbateľné.  

Auto – Tak ako vo všetkých veľkých mestách, aj v Dubline pribúda áut a doprava hustne. Pri ceste autom rátajte s dennými zápchami v celom meste (07.00 – 9.00 a 16.00 -19.00). V centre mesta je hustá sieť jednosmerných ciest. Parkovanie je pomerne drahé a na uliciach sa parkuje ťažko. Počas niektorých sviatkov je parkovanie na uliciach zadarmo (napríklad deň svätého Patrika, Veľká noc, Vianoce). Na parkovanie sú vhodné väčšie parkovacie terminály, najväčšie sú v strede obchodných štvrtí. Nezabudnite jazdiť vľavo!

Letisko - Dublin Airport (DUB) http://www.dublinairport.com/

 

UBYTOVANIE

Nárast počtu návštevníkov má na ponuku ubytovania pozitívny efekt. Výber na všetkých cenových úrovniach je široký. Dublin je netypický v porovnaní s inými európskymi hlavnými mestami, pretože tu umiestnenie hotela v centre nemusí automaticky znamenať vysokú cenu. Záleží samozrejme aj na období, v ktorom sa rozhodnete Dublin navštíviť. Všeobecne platí, že ceny sú vyššie počas leta, kedy mesto navštevuje veľa zahraničných turistov. Ceny naopak klesajú s príchodom zimy, kedy ani počasie nie je príliš priaznivé. Okrem ročného obdobia ceny stúpajú so špeciálnymi udalosťami ako napríklad koncerty, rugby zápasy, konferencie alebo sviatky ako je najznámejší írsky sviatok – Deň svätého Patrika (17.marec). Ubytovať sa je možné v najlacnejšie v hosteloch, hostincoch a B&B penziónoch (bed and breakfast, čo znamená lacnejší typ ubytovania s raňajkami) v cenovom rozpätí cca od 50 do 75 EUR za dvojlôžkovú izbu. Dvojhviezdičkové hotely stoja približne od 60 do 90 EUR, trojhviezdičkové od 80 do 150 EUR a vyššie, štvorhviezdičkové od 200 EUR vyššie za dvojlôžkovú izbu. Ďalšou alternatívou ubytovania sú apartmány alebo internáty na Trinity College Dublin najmä v letných mesiacoch. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach mesta.

Rezervujte si ubytovanie v Dubline online.

 

JEDLO

Írska kuchyňa stojí na mäse, ale základnou potravinou sú aj všadeprítomné zemiaky. Je potrebné povedať, že nikto kvôli jedlu do Dublinu necestuje. Za posledných dvadsať rokov sa však ponuka jedla významne rozšírila, nájdete tu dokonca libanonské a nepálske reštaurácie. Obľúbené v Írsku sú aj fastfoodové jedlá, napríklad vyprážaná ryba s hranolkami (fish and chips). Zvyšovanie štandardov má vplyv na modernú írsku kuchyňu – neustále sa zvyšujú aj ceny, ktoré niekedy dosahujú až neuveriteľné výšky. Milovníci gastronómie nájdu v Dubline aj reštaurácie s michelinskou hviezdou, Patrick Guilbaud's restaurant at the Merrion Hotel s dvoma michelinskými hviezdami a Chapter One, L'Ecrivain a Thornton’s restaurant s jednou hviezdou. Aj v bežných reštauráciách šéfkuchári inovujú tradičné írske jedlá. Reštaurácie ponúkajú obedové a niekedy aj večerné (pred 19.00) menu. Je zložené z dvoch až troch chodov, a niekedy stojí polovicu toho, čo zaplatíte normálne. Niektoré kaviarne a reštaurácie ponúkajú výhodný nedeľný brunch. Na doplnenie, jedlá podávajú aj v tradičných írskych puboch. Väčšinou ide o polievky, írske stew (Ballymaloe alebo stobhach gaelach je tradičné írske jedlo, dusené mäso na spôsob polievky), Dublin coddle (guláš) alebo iné jedlá z mäsa. Ak chcete vedieť, čo je nové vo svete gastronómie v Dubline, navštívte túto stránku.

 

ZÁBAVA

Dublinčania tvrdia, že ich puby patria medzi najlepšie na svete. Pravdepodobne majú pravdu. Spomedzi viac než sedemsto podnikov si určite budete vedieť vybrať. Na tour po dublinských puboch budete porovnávať, kde najlepšie chutí miestne čierne pivo Guinness. V ostatných rokoch sa v meste začali otvárať kozmopolitné bary orientujúce sa na mladých. Najlepšie sú maličké puby s vlastným mikro-pivovarom, študentské bary, kde hrajú dídžeji, alebo módne dizajnové kluby. Podniky otvárajú o 10.30 a zatvárajú o 23.30 od štvrtka do soboty,v piatok a sobotu sú otvorené dlhšie do 0.30 a v nedeľu od 12.30 do 23.30. Čím je Dublin aj celé Írsko známe, je určite whiskey. Medzi najznámejšie patrí Jameson a Bushmills.

Mnoho svetovo známych hudobníkov či hudobných skupín pochádza z Dublinu, za zmienku určite stojí skupina U2, Thin Lizzy, Sinead O‘Connor. Mesto žije hudbou, od pouličných spevákov po emocionálne hudobné predstavenia v kluboch a hudobných obchodoch. Ceny lístkov závisia od veľkosti miesta a účinkujúceho, zvyčajne stoja okolo 10 až 30 EUR, pri väčších koncertoch sa cena môže vyšplhať na 75 EUR. Tradičná hudba sa šíri po celom meste, mnoho koncertov sa hrá v puboch (väčšinou začínajú okolo 21.30).

 

NÁKUPY

Ak Vám popri prehliadke mesta a pamätihodností príde na chuť aj nakupovanie, určite vám má Dublin čo ponúknuť. Okrem množstva nákupných centier môžete nájsť v meste aj malé lokálne obchodíky od kníhkupectiev až po obchodíky s domácimi potraviny. Ak preferujete všetko pod jednou strechou, v centre mesta na južnom konci Grafton Street na vás čaká Stephens Green Shopping Centre ako jedno z najvýznamnejších nákupných centier v Dubline. Samozrejme Dublin ponúka viac nákupných centier, napríklad Blackrock Shopping Centre, Liffey Valley Shopping Center, Frascati Shopping Centre a ďalšie, ktoré môžete nájsť na oficiálnych stránkach mesta.

Ak preferujete niečo útulnejšie, v najhistorickejšej časti mesta nájdete množstvo obchodíkov so starožitnosťami, z ktorých asi najznámejší je O‘Sullivam antikvariát na Francis Street. Antikvariáty sa striedajú so štýlovými kaviarňami, stačí sa len prechádzať, obzerať a popritom si vychutnať dobrú kávu. Asi najznámejším kníhkupectvom s tradíciou v meste je Gutter Bookshop, ktoré ponúka prehľad írskej literatúry od minulosti až po tú súčasnú.

Známou nákupnou ulicou už od roku 1881 je aj Victorian Georges Street Arcade, kde nájdete kvetinárstvá, kaviarne, oblečenie, knihy až po najlepšie škoricové pečivo v Dubline. Ak dostanete chuť navštíviť trh, nevynechajte krytý trh The Green Door Market na 18 Newmarket Street Dublin 8, kde sa aj každú štvrtú nedeľu koná blší trh.

Obchody sú zvyčajne otvorené od pondelka do soboty od 9.00 do 18.00. V štvrtky a piatky má mnoho obchodov dlhšiu otváraciu dobu, zvyčajne do 20.00 a v nedeľu sú niektoré obchody otvorené od 12.00 do 18.00.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Dublin má veľký počet tradičných sviatkov a verejných prázdnin. Medzi tradičné patria: 1. Január - Nový rok; 17. marec – deň sv. Patrika; Veľký piatok a Veľkonočný pondelok pripadajúce na marec alebo apríl; 1. máj – Deň práce; voľný je prvý pondelok v júni a v auguste, posledný v októbri; 25. a 26. december – Vianoce a sviatok sv. Štefana.

Najväčšou udalosťou je deň sv. Patrika. Sviatok je oslavou tradičnej írskej kultúry, vrcholom je sprievod v uliciach Dublinu a následné oslavy céilidh na St Stephen's Green, priťahujúce tisíce návštevníkov, ktorí tu pretancujú takmer celý deň.

Modernejším sviatkom je 16. jún. Je oslavou diela jedného z najslávnejších spisovateľov - rodáka z Dublinu Jamesa Joyca. Scénky z jeho románu Oddysseus hrajú v celom meste a literárni fanúšikovia trávia celý deň chodením po stopách Leopolda Blooma, hlavného hrdinu románu.

Nezaostáva ani zvyšok roka. Vtedy sa v Dubline koná neuveriteľný počet hudobných, športových a kultúrnych podujatí. Vo februári sa koná medzinárodný filmový festival, v októbri  Medzinárodný divadelný festival. Športoví fanúšikovia sa môžu tešiť na celoírske finále tradičných športových odvetví ako sú hurling alebo gaelský futbal. Konajú sa v septembri na štadióne Croke Park.

Ak máte radi hudbu, Dublin je mestom pre vás. Špeciálnymi udalosťami sú júnový Forbidden Fruit Festival, júlový Longitute Festival alebo The Summer Series Festival na Trinity College. Milovníci umenia si prídu na svoje na februárovom filmovom festivale Audi Dublin International Film Festival alebo septembrovom divadelnom festivale Dublin Theatre Festival.

Zoznam aktuálnych podujatí na oficiálnych stránkach mesta alebo na Facebooku.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

-

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Bram Stoker Dracula Experience – múzeum venované najznámejšej postave dublinského rodáka Brama Stokera;

Casino at Marino – prekrásna vila z 18. storočia, kasíno v tomto prípade znamená „dom rozkoší“, alebo víkendový dom

Christ Church Cathedral – najfotogenickejšia dublinská katedrála, jeden z najznámejších symbolov mesta

Áras An Uachtaráin – írsky biely dom, sídlo írskeho prezidenta, pre verejnosť otvorené len v sobotu.

Chester Beatty Library – jedno z najlepších múzeí Európy, s výnimočnou zbierkou, ktorej ozdobou je evanjeliár z Kellsu, jedinečná stredoveká pamiatka

Dublin Castle – symbol 700 ročnej britskej nadvlády. Stavba z 18. storočia je viac palácom ako hradom. Jediným pozostatkom originálnej anglo-normandskej pevnosti je Record Tower, fascinujúcou časťou hradu je jeho podzemie.

Guinness Storehouse & St James' Gate BreweryDisneyland pre milovníkov piva

Croke Park & Gaa Museum – jedinečná pamiatka írskej kultúry. Úžasný štadión 'Croker' je inštitúciou ochraňujúcou ducha gaelských hier v Írsku. Je považovaný za súčasť kultúrnej identity Írska.

Dublin Zoo – založená  v roku 1830, 12–hektárová zoologická záhrada v Dubline patrí medzi najstaršie na svete, je rovnako úžasná a depresívna ako všetky ostatné staršie zoo, snažiace sa vyhovieť štandardom 21. storočia.

Phoenix Park Visitor Centre – najväčší uzavretý mestský park v Európe, jeho históriu si môžete pozrieť v návštevníckom centre, tiež navštívte malý hrad Ashtown, ktorý kedysi patril pápežskej nunciatúre.

Kilmainham Gaol – jedna z najtriezvejších írskych pamiatok. Budovou presakujú storočia bolesti, útlaku, trápenia. Väzenie bolo scénou bezpočetných emocionálnych epizód na kamennej írskej ceste k nezávislosti. Sedelo tu mnoho írskych intelektuálov, hrdinov, ale aj zločincov.

National Gallery – úžasný Caravaggio a celá miestnosť írskych elitných umelcov ako Jack Yeats, tiež zbierka elitného donátora Georga B. Shawa

National Museum – domov úžasných exponátov z doby bronzovej, železnej doby keltskej, vikingských artefaktov a vynikajúcich egyptských pozostatkov. Medzi najzaujímavejšie patria kalich z Ardaghu, považovaný za najlepší príklad keltského umenia na svete. Ďalším klenotom zbierky je brošna Tara úžasne dekorovaná zlatým filigránom, ametystom, glazúrou a jantárovými prstencami.

Trinity College Dublin – najznámejšia írska univerzita svetového mena. Historický univerzitný areál je situovaný v centre mesta.

Temple Bar – dublinská kultúrna štvrť, srdce mesta s mnohými skvelými miestami, kde sa môžete dobre najesť, nakúpiť si, ktorá je aj domovom najväčšieho a najlepšieho hudobného festivalu The Temple Bar Tradfest.

 

PASY

Dublin Pass dostanete v akomkoľvek turistickom informačnom centre, alebo na stránkach 

www.dublinpass.com. Ponúka návštevníkom zažiť všetkom čo Dublin ponúkam pričom šetrí čas aj peniaze. S jeho zakúpením získate voľný vstup na viac než 30 atrakcií, tiež niekoľko špeciálnych zliav a jednosmerný lístok na letisko. Pas platný jeden deň stojí 59 EUR, 2-dňový 77 Eur, 3-dňový 94 EUR a 5-dňový 116 EUR. Oplatí si naplánovať sim koľko atrakcií chcete vidieť a pas si kúpiť podľa toho.

Alternatívou je Heritage Card, ponúkajúca voľný vstup na pamiatky po celom Írsku. Patria sem pamiatky Casino at Marino, Kilmainham Gaol, Dublinský hrad, hrad Rathfarnham, Phoenix Park Visitor Centre, ďalej Glendalough Visitor Centre, Castletown House alebo Brú na Boinne. Kartu kúpite priamo na pamiatkach spravovaných spoločnosťou Heritage Service alebo v turistických centrách. Cena pre dospelého je 25 EUR, seniori nad 60 rokov platia 20 EUR a deti od 6 rokov 10 EUR. Karta je platná 1 rok od dátumu prvého použitia. Aktuálne informácie o karte nájdete tu.

DoDublin karta – je spojenie lístka na dopravu spolu so vstupmi na najvýznamnejšie pamätihodnosti v meste. S nákupom karty získava návštevník 72-hodinový neobmedzený prístup na dopravu medzi letiskom a centrom, Hop-on Hop-off vyhliadkové autobusy a všetky autobusy mestskej dopravy. Jedinou výnimkou, kde kartu nemôžete využiť, sú nočné spoje Nitelink.

 

INTERNET

www.visitdublin.com

http://www.dublin.ie/

https://dodublin.ie/top-news-travel

 

APLIKÁCIE

Dublin Pass guidebook – 90-stranová brožúra, ktorú dostane každý zákazník pri kúpe Dublin pasu. Obsahuje mapu, adresy všetkých atrakcií, otváracie hodiny a výška vstupného, telefónne čísla a iné dôležité informácie. Dublin pas je možné si zadarmo stiahnuť tu.

Route planner – ak potrebujete nájsť cestu medzi dvoma autobusovými zastávkami. Pre detailnejšie naplánovanie cesty môžete použiť Transport For Ireland Journey Planner, kde si môžete vybrať presné ulice.

 

VEĽVYSLANECTVO Slovenskej republiky v Írsku

80 Merrion Square S, Dublin, Írsko

 

BEZ ZÁRUKY

Prechádzka Dublinom bez toho, aby ste natrafili na nejaký pub, je dobrým puzzle...
Gaelský futbal je jedinečným írskym športom. Je kombináciou futbalu a rugby. „Čistota“ športu sa udržiava amatérskym statusom športovcov. Svoj tím má každá z írskych farností, na jednotlivých zápasoch je neuveriteľne vysoká návštevnosť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa