Vancouver

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Vancouver, Kanada



 

Oficiálny názov Vancouver

Či už vám ide o vzrušenie na zasnežených zjazdovkách, v galériách, v pivovare alebo v dažďovom pralese, vo Vancouveri to všetko nájdete. Nechajte sa inšpirovať týmto horami žiariacim mestom a štvrťami plnými umenia.

Časové pásmo: Slovensko - 9 hod.  

Aktuálny kurzkanadský dolár (CAD)

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v meste Vancouver.

 

DOPRAVA

Všetky hlavné miesta záujmu, či už sa jedná o atrakcie, obchody alebo miesta pre vonkajšie aktivity – všetko je vo Vancouvri ľahko dostupné pešo, krátkou jazdou autom, rýchlym trajektom, alebo pohodlnou jazdou mestskou dopravou.

Metropola je známa tým, že je veľmi ústretová pre chodcov a systém ulíc v centre má prehľadné usporiadanie.

Mestská hromadná doprava pozostáva z integrovaného systému autobusov TransLink (www.translink.ca), rýchlej prepravy Skytrain a cestovaním prostredníctvom trajektu SeaBus.

Dopravný systém je rozdelený do troch mestských zón. Lístok pre jednu zónu stojí 2,75 CAD, dve zóny sú za 4 CAD a tri zóny stoja 5,50 CAD. Cestovné pre autobusy sa vždy ráta ako jazda cez jednu zónu. Denný lístok stojí 9,75 CAD.

Mesto má zavedený aj kartový systém platby za prepravu Compass. Záloha za vystavenie karty je 6 CAD, a karta sa dá kúpiť v automatoch na staniciach SeaBusu alebo SkyTrainu, prípadne v stánkoch. Po 18:30 hod. a cez víkendy a sviatky sú všetky jazdy zľavnené, za cenu 2,75 CAD.

Sieť mestských autobusov TransLink je veľmi rozsiahla. Všetky spoje majú stojany na bicykle a bezbariérový prístup. Lístky sa dajú kúpiť aj v automatoch vo vnútri vozidla, ale je potrebné mať pripravenú presnú sumu, keďže sa drobné nevydávajú. Autobusy jazdia od skorého rána do polnoci, ale premávajú aj nočné spoje spravidla každých 30 minút, od 01:30 do 03:00.

Nadzemná sieť vlakov SkyTrain pozostáva z troch trás a je skvelým spôsobom ako sa pohybovať po okolí, hlavne pre cesty mimo centra mesta. Cestovné sa platí podľa prejazdených zón.

Seabus preprava patrí tiež pod integrovanú dopravu, a premáva z prístavu Waterfront medzi 6:00 a 01:20 cez pracovné dni, cez víkendy od 8:00 do 23:00. Za 12 minút zvládne plavbu na Londsday Quay. Samozrejme platia tu karty Compass.

Na vode funguje aj viacero súkromných spoločností.

Vancouver v súčasnosti nepodporuje zdieľanie áut na spôsob Uber taxi. Niektoré z najpoužívanejších taxislužieb sú Vancouver Taxi alebo Yellow Cab.

 

UBYTOVANIE

Vancouver má v ponuke viac ako 25 000 izieb v hoteloch, penziónoch alebo v hosteloch – väčšina z nich je v okolí centra. Mesto je počas leta preplnené turistami, takže je výhodné zabezpečiť si v tomto období izbu vopred. Najvyššie ceny bývajú v júli a auguste. Počas jarných mesiacov je možné naraziť na výhodné akcie na ubytovanie, možno aj preto že je to sezóna s občasnými jarnými búrkami.

Ubytovanie v centre mesta je výhodné pre svoje umiestnenie, odkiaľ je väčšina atrakcií blízko a ponúka širokú škálu ubytovania, od luxusných hotelov až po hostely. Menšie butik-hotely sa dajú nájsť v širšom centre za rozumné ceny.

Mimo centra mesta sa dá nájsť viacero cenovo dostupnejších izieb. Na výber sú lacnejšie hotely, motely pozdĺž Kingsway v časti East Van a pozdĺž Broadway v South Granville. V každej štvrti sú roztrúsené penzióny a podnájmy.

Ak vám nevadí jazda alebo dochádzanie do Vancouveru, predmestia majú aj lacnejšie možnosti. North Vancouver, Burnaby a New Westminster sú ľahko dostupné z Vancouvru verejnou dopravou. Najbližšie kempy sa nachádzajú v blízkosti Maple Ridge (Golden Ears Provincial Park), Chilliwack a Squamish. Viac informácií o ubytovaní vo Vancouveri nájdete tu

Rezervujte si ubytovanie vo Vancouveri online.

 

JEDLO

Kozmopolitný Vancouver ponúka pre každého niečo – rôzne kuchyne a rôzne cenové relácie. Pre tých, čo majú radi ázijskú kuchyňu, je tu toho veľa k dispozícii. Ak máte chuť na sushi, na mnohých miestach sú obedy typu "všetko, čo dokážeš zjesť" za 12 CAD. Vo všeobecnosti platí, že mesto je jedným z najlepších v Severnej Amerike, čo sa týka jedla.  Ak sa teda zaobídete bez alkoholu, môžete sa celkom slušne a príjemne najesť. Pokiaľ sa chcete stravovať v luxusnejšom prostredí, prichystajte si minimálne 70 CAD.

Najvyššia koncentrácia reštaurácií je v Kitsilano alebo vo West Ende. V centrálnej obchodnej oblasti je množstvo drahých exkluzívnych reštaurácií buď pozdĺž Robson Street alebo v spojení s mnohými hotelmi v centre mesta. East Van máva veľa autentických etnických reštaurácií.

V uplynulých rokoch sa vo Vancouvri rozšírili pouličné stánky a food trucky (pojazdné bufety). Podľa oficiálnych stránok tu striedavo funguje asi stovka pojazdných bufetov s licenciami, ktoré sa počas týždňa rôzne striedajú. Ceny sa pohybujú od 8 do 12 CAD a väčšina predajcov má cez pracovný týždeň otvorené od 11:00 do 15:00.

Vancouver je ďalej preslávený svojimi čínskymi reštauráciami a vzhľadom k veľkej čínskej populácii cenou aj kvalitou patria k tým najlepším na svete. Jednou z konzistentne vysoko hodnotených reštaurácií ponúkajúcich dim sum je podľa  miestnych časopisov Sun Sui Wah, na 3888 Main St.

Kaviarenská scéna je tu tiež celkom rozšírená. Vancouver má neuveriteľný výber veselých, štýlových a bohémskych kaviarní. Časti Gastown, Yaletown a Denman Street majú skvelé kaviarne v centre mesta. Mimo centra mesta sú zaujimavé kaviarne na Main Street, Mount Pleasant, Kitsilano a Commercial drive. Ďalšie informácie o stravovaní vo Vancouveri nájdete na stránke www.foodvancouver.com.

 

ZÁBAVA

Návštevníci mesta tu určite nájdu módne bary a okázalé nočné kluby, častejšie ale narazia na pohodlné, ale elegantné kaviarne alebo luxusné bary .

Ak chcete vyskúšať regionálny drink, mali by ste si objednať icewine. Icewine je dezertné víno vyrobené z hrozna, ktoré sa necháva zamrznúť na viniči. Pretože len zo zmrazeného hrozna je možné extrahovať vysoko koncentrovanú a sladkú šťavu.

Väčšina najlepších koktailových barov v meste sa nachádza v City Centre a Gastown. L'Abattoir a The Diamond sú dva vychýrené bary, ktoré vám doporučia aj barmani z iných podnikov.

Drobné rodinné pivovary majú vo Vancouveri dlhú tradíciu. Na začiatku všetkých bol Granville Island Brewing, ktorý ponúka denné zájazdy a ochutnávky.

Večerný kalendár udalostí je plný rôznych akcií. Miestne divadlo uvádza menšie inscenácie aj divadelný Shakespeare festival. K dispozícii je špičková opera, populárne symfonické koncerty, filmové a džezové festivaly, ktoré lákajú ľudí z celého sveta.

Viac tipov na po- https://www.tourismvancouver.com/events/

 

NÁKUPY

Vancouver je zábavné miesto pre nakupovanie, pretože je medzinárodné a kozmopolitné. Je tu veľa obchodov, a väčšina z nich sa nenachádza v obchodných centrách. Je to určite aj vďaka priaznivej klíme, ktorá sa v porovnaní s inými miestami v Kanade zdá priam subtropická. Vancouverčania  si nikdy naozaj neobľúbili veľké uzavreté obchodné centrá, aj keď jedno sa tu dá nájsť : Pacific Center.

Sieť malých obchodíkov sa v poslednej dobe ešte rozrástla. Na ulici Robson St je možné potúlať sa v obchodoch medzinárodných sietí, trendy nezávislé obchodíky sídlia na v Gastowne, na ulici Main St a časti Commercial Dr. Granville Island je plný predajní s umením a ateliérov,  zatiaľ čo v South Granville a v Kitsilano 4th Ave  je možné nájsť širokú škálu stále pulzujúcich butikov.

Jednou z najkrajších vecí, ktoré môžete robiť vo Vancouveri v letných mesiacoch, je vydať sa do Richmondu a prejsť si jeden alebo viac ázijských nočných trhov. Tradícia nočného trhu je v mnohých ázijských krajinách dlhoveká a v súčasnosti populárna aj v tomto meste. Predajcovia ponúkajú všetko od ponožiek Hello Kitty až po diamantové púzdra na iPhone, hodinky, peňaženky a čínske umenie za nízke ceny. Pre deti je v programe zvyčajne živá hudba a rôzne hry. Ale skutočným lákadlom je jedlo, desiatky stánkov, ktoré predávajú drobné kuracie špízy alebo údené morčacie stehná, krehké knedle, sladké ovocné nápoje, pikantné grilované chobotnice, voňavé rezance, bublinkové vafle a mnoho iných.

Viac informácií - https://www.tourismvancouver.com/activities/shopping/

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Vo Vancouveri môžete navštíviť divadelné predstavenia, koncerty a iné kultúrne podujatia. Divadlá sa nachádzajú prevažne v South Granville, na Granville Island zase bohatá umelecká scéna. Medzi najznámejšie podujatia v meste patria Čínsky nový rok, kedy Chinatown ožíva rôznymi slávnosťami a sprievodom, a v júni každoročný festival dračích lodí (Dragon Boat Festival) na False Creek. Veľký festival je Celebration of Light, fantastická noc ohňostrojov na prelome júla a augusta. Vtedy sa davy sa vyhrnú na nábrežie, okolo English Bay a Burrard Inlet, kde si rozložia piknikové deky a rozskladacie stoličky. K ostatným významným festivalom v meste sa zaraďujú Vancouver International Film Festival, ktorý prebieha v septembri a v októbri, ďalej Fringe Festival, ktorý prezentuje divadelné umenie. Každoročnou významnou udalosťou je i Vancouver Pride Parade. Aktuálne podujatia vo Vancouveri nájdete tu.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Vancouver Convention and Exhibition Centre – kongresové centrum je jedným z najväčších kanadských kongresových centier. V roku 2002 získalo centrum ocenenie "Apex Award" za najlepšie kongresové centrum na svete od Medzinárodného združenia kongresových centier.

Stanley Park - je mestský vyše 400 hektárový park v Downtowne. Nachádza sa tu množstvo prírodných a človekom vytvorených atrakcií, ktoré lákajú k jeho návšteve.

Christ Church Cathedral - je anglikánska katedrála oproti Hotelu Vancouver. Katedrála sa začala stavať v roku 1889, dokončená bola 17. februára 1895.

Museum of Anthropology at the University of British Columbia – antropologické múzeum, v ktorom je umiestnených niekoľko tisíc predmetov z obdobia ešte pred Kristom. Súčasťou múzea sú aj významné zbierky archeologických a etnografických materiálov z iných častí sveta.

Vancouver Art Gallery – galéria umenia spája lokálne s medzinárodným prostredníctvom rady výstav a stálej zbierky, ktorá je zameraná na slávnu umelkyňu Britskej Kolumbie, Emily Carr.

Vancouver Public Library – je postavená podľa vzoru Rímskeho kolosea a je to najväčšia verejná knižnica v meste.

Telus World of Science – interaktívne múzeum, ktoré má mnoho exponátov a výstav zameraných na to, aby veda bola pre deti zábavou.

Vancouver Aquarium - je najväčšie morské akvárium nachádzajúce sa v Kanade. Môžete tu vidieť viac než 70 000 vodných zvierat.

 

LETISKO

Vancouver International Airport (YVR)

 

INTERNET

http://vancouver.ca/

http://www.tourismvancouver.com/visitors/

http://sk.wikipedia.org/wiki/Vancouver

 

APLIKÁCIE

TransLink Mobile Website  – nejedná sa práve o aplikáciu, ale táto webová stránka spoločnosti TransLink umožňuje ľahký prehľad vo verejnej doprave mesta Vancouver. Ponúka prístup ku kompletným rozvrhom autobusov, SkyTrainu, Canada Line, WestCoast Express a SeaBus. Zobrazuje tiež aktuálne upozornenia a zmeny, plus dopravné mapy GVRD.


Vancouver Street Food App – pojazdné bistrá (Food Trucks) ponúkajú vo Vancouveri veľmi kvalitné a chutné jedlá. Vybrať sa dá z hot dogov, panázijskej kuchyne, bravčových sendvičov, dim sum, čerstvých croissantov, pizzi a ďalších. Táto aplikácia obsahuje detaily o najbližších food truckoch, aktuálnych otváracích hodinách a polohách, kontaktných informáciách.

Nightbound App – aplikácia vyvinutá lokálmi naviguje nočným životom mesta. Poskytuje informácie v reálnom čase o udalostiach v kluboch, či treba na vstup čakať v rade a či treba platitť vstupné. Aplikácia obsahuje informácie o počte ľudí, pomere pohlaví a reklamuje aj akcie, napríklad na bezplatné nápoje.

 

BEZ ZÁRUKY

Samotné meno Vancouver pochádza z holandského "van Coevorden", znamenajúc niekto z Coevordenu, historického mesta v Holandsku.

Najlepšie sa žije... - Najlepším miestom pre život v roku 2010 je kanadský Vancouver, ktorý zostáva na popredných priečkach aj v posledných rokoch. Koeficient životného komfortu je daný pomerne zložitým výpočtom odvodeným z hospodárskej stability, zdravotnej starostlivosti, kultúrnej úrovne, kvality životného prostredia, školstva a infraštruktúry.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa