Vychutnajte si jeseň v slovenskej drevenici

2011-10-04 15:30:00 |   |    | 

Dozlatista zafarbené lesy, rezký jesenný vetrík a skracujúce sa dni lákajú naše kroky do prírody, kam chodíme načerpať energiu. Ak si chcete výlet do hôr predĺžiť na viac dní, stavte na ubytovanie v tradičnej slovenskej drevenici. Vaša dovolenka sa tak stane nezabudnuteľnou.



Neprehliadnuteľná súčasť našej ľudovej architektúry púta zvedavé pohľady naprieč celou republikou. Snáď najznámejšou obcou, s ktorou si okamžite spojíme krásne zdobené drevenice, sú Čičmany. Nájdete ich však aj inde.

Či už cestujete cez Záhorie, Považie, Oravu, Liptov, Spiš či ktorúkoľvek ďalšiu oblasť Slovenska, všade natrafíte na nenápadné, medzi modernými domami učupené dreveničky. Menšie či väčšie, s tradičnými maľovanými stenami alebo jednoduchým hnedým náterom, so šindľovou strechou a stodolou vo dvore.

Aj napriek tomu, že mnoho turistov vyhľadáva čo najpohodlnejšie ubytovanie v hoteloch, tešia sa majitelia dreveníc v poslednom čase čoraz väčšiemu záujmu. Ľudia, hlavne tí z veľkých miest, postupne objavujú čaro starých domčekov, ktoré však ponúkajú minimálne rovnaký komfort ako niekoľkohviezdičkové hotely.

Ak ste drevenicu doteraz nevyskúšali kvôli obavám zo studenej vody v potoku a z latríny na konci dvora, bojíte sa zbytočne.

Väčšina dreveníc je v súčasnosti po rozsiahlych rekonštrukciách, počas ktorých majitelia renovujú interiéry a okrem štandardného bytového vybavenia (samozrejme, v ľudovom dizajne), pridávajú napríklad i špeciality ako sauna či jakuzzi. Aj storočné drevenice teda vo vnútri ponúkajú pohodlie najmodernejších hotelov.

Po výmene kúrenia nemajú staré domčeky problém ani s výhrevom interiéru. Na vykurovanie sme sa spýtali pána Stanislava, ktorý vlastní veľkú renovovanú drevenicu na Liptove. „Počas treskúcej zimy chvíľu trvá, kým sa drevenica vyhreje. Vtedy si treba dať teplý čaj s rumom alebo sa k niekomu pritúliť,“ s úsmevom ponúka svoje rady.

„Na druhý deň je už v drevenici útulne. Teplo z krbu sa šíri prostredníctvom prieduchov, a tým vykuruje aj ostatné miestnosti na poschodí. Veľakrát sme rozkúrili v peci tak veľa, že sme si museli nachvíľu otvoriť okno, lebo by sme v takom teple ani nezaspali.“ Drevenica sa teda dá útulne vyhriať aj v neskorej zime.

Pána Stanislava sme sa spýtali aj na cenovú úroveň takéhoto ubytovania. „Ceny sú rôzne, záleží od lokality a vybavenosti chaty. My účtujeme 7 eur na noc za osobu. To je poplatok za ubytovanie, čisté obliečky, vodu a drevo,“ objasňuje nám podmienky prenájmu. „Stav elektriny si treba na začiatku a konci pobytu opísať, aby každý zaplatil toľko, koľko spálil.“

Cenu možno považovať za viac ako priaznivú, keďže v Stanislavovej drevenici nájdete nový nábytok, saunu, komfortnú obývaciu miestnosť či LCD televízor so satelitným príjmom. Ten vám však bude v krásnom prostredí Liptova či inej lokality úplne zbytočný, pretože okolitej krajine určite neodoláte.

Ak teda chcete stráviť skutočne aktívnu jesennú dovolenku, stavte na slovenskú drevenicu v srdci našej krásnej prírody.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa