VÝLET Tiesňava Kyseľ

2009-07-18 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Národná prírodná rezervácia Kyseľ sa nachádza na východnom okraji planiny Glac, medzi hrebeňmi Pircu a Čertovej Sihote.



Na dĺžke približne jeden a pol kilometra má spád približne 180 metrov. Na rázcestí v Kyseli sa delí na Veľký, Malý a Vyšný Kyseľ.

Mimoriadne estetické hodnoty prírody tohto územia tvoria najmä geomorfologické javy: tiesňavy, bralá, priepasti, podzemné krasové útvary, jaskyne, vodopády. Územie je charakteristické teplotnou inverziou, ktorá spôsobuje striedanie dealpínskych a prealpínskych druhov rastlín. Z dôvodu neprístupnosti tohto územia sa tu zachovali veľmi vzácne druhy flóry a fauny. Možno sa tu stretnúť s Kortúzou Matthioliho (Cortuza matthioli), Fialkou dvojkvetou (Viola biflora), Prilbicou pestrou (Aconitum variegatum) a inými.

Zo živočíchov tu má optimálne podmienky Salamandra škvrnitá (Salamandra salamandra), Muchárik malý (Ficedula parva), Holub plúžik (Columba oenas), Jariabok hôrny (Bonasia bonasia), Ďubník trojprstý (Picoides tridactylus) a ďalšie ohrozené a vzácne druhy. 

Z turistického hľadiska je zaujímavá história objavovania tiesňavy. Aj keď Kyseľ bol najbližšie k vtedajšiemu turistickému centru - Spišskej Novej Vsi - trvalo veľa rokov, kým priekopníci dosiahli úplný prechod touto tiesňavou. V roku 1900 sa uskutočnila prvá objavná túra, ale celou tiesňavou sa podarilo prejsť až v roku 1907 Kazimírovi Kozlovskému so spoločníkmi. Roku 1925 pracovníci Rušňového depa v Spišskej Novej Vsi umiestnili v tiesňave prvé kovové mostíky a rebríky. Roku 1975 členovia Horskej služby sprístupnili dovtedy obchádzaný úsek nad Obrovským vodopádom.

V júli v roku 1976 vypukol pri ústi tiesňavy do Bieleho potoka požiar, ktorý postupne zachvátil celú stranu na ľavom brehu Kyseľa (svah Pirca). Požiaru podľahlo vyše tridsať hektárov lesa. Z tohto dôvodu sa až do odvolania prechod tiesňavou zakazuje pre mimoriadne nebezpečenstvo padania skál a zhorených stromov.

V tiesňave sa z bezpečnostných dôvodov demontovali rebríky a verejnosti je prístupná iba náhradná trasa vedúca požiarom nezasiahnutou častou (prístupná časť), Malý a Veľký Kyseľ.

Do doliny Kyseľa je peší prístup po vyznačených chodníkoch zo Spišskej Novej Vsi a Dediniek. Sprístupnená časť Kyseľa ponúka unikátne pohľady na vodopády: Karolínyho vodopád, Malý vodopád, Machový vodopád, Pawlasov vodopád, vodopád Ochrancov prírody a vodopád v Bariére.

 

Turistické informačné centrum

Letná 49
052 01 Spišská Nová Ves
Tel.: 053/16 186, 429 82 93 Fax: 053/442 82 92
e-mail: brantnercc@stonline.sk, www.slovenskyraj.sk

 

Zdroj: slovenskyraj, aices, drom

VIDEO Veľký Kyseľ



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa