VÝLET Záhrada na Lomnickom štíte

2008-06-28 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Štátne lesy Tatranského národného parku včera otvorili najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradu na Slovensku.



Nachádza sa na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2 634 metrov. "Sú tu prirodzene rastúce kvety a nie pestované. Takouto formou sme chceli ľuďom ukázať, že aj v tých najvyšších polohách Tatier rastú kvety a veľmi pekné kvety," povedala počas slávnostného otvorenia prírodnej botanickej záhrady botanička a výskumná pracovníčka Štátnych lesov TANAP-u Zuzana Kyselová.

Práve v týchto dňoch viaceré z kvetov na Lomnickom štíte kvitnú, takže ich môžu návštevníci obdivovať v plnej kráse. Na jednotlivé rastliny upozorňujú tabuľky s názvom. Pre tých, ktorí prídu na Lomnický štít neskôr, sú rastliny v kvete vyobrazené na informačných paneloch.

K najvzácnejším kvetom, ktoré ľudia môžu obdivovať aj na Lomnickom štíte, patria tatranské a karpatské endemity. "Len v Tatrách rastie lyžičník tatranský či lomikameň karpatský," doplnila Kyselová.

V prírodnej botanickej záhrade na Lomnickom štíte je opísaných viac ako 20 druhov vyšších cievnatých rastlín. Okrem toho sa tu nachádzajú machy a lišajníky, ktoré rastú na skalách. Práve prelom júna a júla je krátke obdobie, kedy väčšina kvetov kvitne. Milovníci tatranskej prírody by si preto nemali nechať ujsť prehliadku najvyššie položenej prírodnej botanickej záhrady na Slovensku a pravdepodobne aj v Európe.

 

Visutá terasa

Novú vyhliadkovú terasu na vrchole Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách včera sprístupnili Tatranské lanové dráhy. Najväčšou atrakciou novej terasy je jej visutá časť s mriežkovaným roštom, ktorá ponúka výhľady nielen po okolí Lomnického štítu a do Malej Studenej doliny, ale pre tých odvážnejších aj kolmo dole na tatranské bralá.

Približne štyri metre dlhá a meter široká vysunutá terasa by podľa projektanta a statika mala vydržať zaťaženie až 1 520 kilogramov na meter štvorcový. Problémy by jej nemal robiť ani vietor s rýchlosťou 252 kilometrov za hodinu.

Podľa statika Miroslava Mačičáka zaťaženie terasy museli počítať nielen s ohľadom na turistov, ale najmä na námrazu a vietor, ktoré dokážu na Lomnickom štíte robiť najväčšie problémy. Celá konštrukcia terasy je pripevnená o skalu chemickými kotviacimi lepidlami. Návštevníci sa podľa statika nemusia obávať, že by sa pod nimi terasa prepadla. "Toľko ľudí tu nevojde, na koľko je lávka dimenzovaná," povedal Mačičák.

Podľa projektanta terasy Pavla Jurča je štvormetrová dĺžka vysunutej časti terasy maximum, čo sa dalo v podmienkach Lomnického štítu urobiť. Nielen námraza, ale aj silný vietor a stúpajúce vzdušné prúdy sú v tejto lokalite veľkým problémom. Nová terasa vznikla na základoch objektu, ktorý v minulosti využívali pracovníci Lomnického štítu aj ako terasu. Už dlhší čas bol objekt nevyužívaný a skôr znehodnocoval prostredie. Výstavbou vyhliadkovej terasy "sme jej dali nový život," povedal projektant Pavol Jurčo, pre ktorého je terasa na Lomnickom štíte "srdcovkou".

 

Kontakt

Štátne lesy TANAPu
059 60 Tatranská Lomnica
Tel.: 052/478 03 11
Fax: 052/478 03 59
E-mail:
sekretariat@lesytanap.sk

Tatranské lanové dráhy, a.s.
Tatranská Lomnica 7
059 60 Vysoké Tatry
Tel.: 0902 442 400
Fax: 052/446 76 18
E-mail:
info@tldtatry.sk www.tldtatry.sk/  

 

Zdroj/autor: wn, lesytanap, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa