VÝLET Drevený evanjelický kostol v Kežmarku

2008-07-09 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Drevený artikulárny evanjelický kostol v Kežmarku zapísali 7. júla v kanadskom Quebecu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.



Artikulárne kostoly sú slovenským špecifikom. Evanjelici ich stavali za prísnych pravidiel, ktoré platili od roku 1681 až do prijatia tolerančného patentu Jozefa II. Kežmarský je z roku 1717. "Na Slovensku sa zachovalo len päť artikulárnych kostolov. O tom, že kežmarský sa ocitol v Zozname pamiatok UNESCO, som sa dozvedel v pondelok z internetu," povedal tamojší evanjelický farár Roman Porubän.

Dodal, že v roku 1996 ukončili rozsiahlu rekonštrukciu kostola, ale práce na obnove neustále pokračujú. "Vlani bol zreštaurovaný organový chór, v tomto roku by mali levočskí reštaurátori vrátiť lesk chlapčenskému chóru. Predpokladám, že zápis medzi svetové pamiatky bude znamenať viac turistov. Niektoré cestovné kancelárie zaraďujú novozapísané pamiatky ihneď do svojej ponuky".

     
Kežmarský drevený artikulárny kostol, ktorý má od pondelka prívlastok svetová kultúrna pamiatka, je prístupný pre turistov v letnej sezóne:

 

  • od pondelka do soboty dopoludnia od 9.00 hod. do 12.00 hod. a popoludní od 14.00 hod. do 17.00 hod. Väčšie skupiny (nad 10 osôb) sa môžu vopred ohlásiť a prehliadku im umožnia aj v inom čase.

 

Vyhľadávané sú koncerty, ktoré pravidelne poriadajú v artikulárnom kostole. "Organ pozostáva z dvoch samotatných nástrojov. Väčší je z roku 1720. O sedem rokov neskôr ho doplnil malý pozitív. Je jedným z nástrojov, ktoré zaznievajú v rámci už tradičného Festivalu historických organov," priblížil Porubän. Dodal, že v najbližší piatok 11. júla o 18.00 hodine je na programe koncert Zlaté husle Jiřího Stivína.
     
Drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO 7. júla v kanadskom Quebecu na 32. zasadnutí Výboru svetového dedičstva. Nominácia pozostáva zo súboru ôsmich drevených kostolov postavených v 16. až 18. storočí.  Majú niekoľko typologických variácií v súlade s ich konfesionálnou príslušnosťou. Sú svedectvom vývoja architektúry a umenia v období svojho vzniku, prispôsobené geografickému a kultúrnemu kontextu. Evanjelické kostoly slúžia aj ako príklad tolerancie v Hornom Uhorsku počas obdobia protihabsburskeho odporu v 17. storočí.
     
V procese rozvoja turizmu a ochrany kultúrnych pamiatok sa chce Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Pamiatkovým úradom SR uchádzať v najbližšom čase o ďalší zápis do svetového kultúrneho dedičstva. Pôjde o rozšírenie lokality Spišský hrad a pamiatky v jeho okolí o Levoču a dielo Majstra Pavla na Spiši.

 

Drevený artikulárny + Nový ev.kostol
Hviezdoslavova ul.
Tel:+421 / 52 / 4522242
E-mail:ecavkk@gmail.com
www.ecavkk.szm.sk
www.evanjelik.sk/kezmarok
 

Kežmarská informačná agentúra
Hlavné námestie 46
060 01 Kežmarok
Tel: +421 (0) 52/452 40 47,
Fax: +421 (0) 52/452 40 47
Email: 
info@kezmarok.net 
www.kezmarok.net 
 

Zdroj/autor: kežmarok,tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa