Spišský hrad

2008-10-18 12:00:00 |   |    | 



Prístup

Milovníci peších vychádzok a histórie si trasu na Spišský hrad určite spoja s návštevou viacerých zaujímavých miest v jeho okolí, pretože aj vďaka nim bol Spišský hrad v roku 1993 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Motorizovaní návštevníci však môžu auto nechať na parkovisku tesne pod hradom.

Peším turistom odporúčame začať trasu v lokalite Sivá Brada (480 metrov) (mapa) pod motorestom Spišský salaš, ktorý sa nachádza západne od hradu. Vedie po žltej značke spolu s náučným chodníkom Sivá Brada – Dreveník. V úvode výletu prejdeme cez prírodnú rezerváciu Sivá Brada, ktorá je najmladšou travertínovou kopou na Spiši. Počas prechádzky navštívime bývalé cirkevné mestečko Spišská Kapitula, ktorá je mestskou pamiatkovou rezerváciou a zídeme dolu do Spišského Podhradia (435 metrov). Nakoniec cez lúky vystúpime na travertínovú kopu Spišský hradný vrch (634 metrov) s dominujúcou národnou kultúrnou pamiatkou Spišský hrad.

Hrad patrí k najväčším zrúcaninovým hradným komplexom v strednej Európe a jeho prehliadka vrátane návštevy expozície bojovej techniky zaujme každého návštevníka. Nádherný je aj široký kruhový výhľad z hradu na Hornádsku kotlinu a Branisko.

 

História

Podľa jednej z legiend vraj dnešný hradný areál obývali aj Slovania v období existencie hradiska na susednom kopci Dreveník. Kamenný hrad na vrchole travertínového brala vybudovali ako centrum novovytvoreného Spišského komitátu možno už v prvej polovici 12. storočia. Táto stavba sa však na rozhraní 12. a 13. storočia zrútila v dôsledku tektonickej poruchy skalného podložia. Hrad potom za účasti talianskych kamenárov a murárov vystavali nanovo. (...)

Spišský hrad predstavuje jeden z mála ucelených komplexov románskeho obdobia na Slovensku a súčasne je dokladom vývoja hradnej architektúry od 12. do 18. storočia. I pre túto jedinečnosť bol v roku 1961 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. O osem rokov neskôr sa v jeho priestoroch začal systematický výskum s následnou konzerváciou a pamiatkovou úpravou ruiny. (...) V hradnom komplexe sú v súčasnosti umiestnené muzeálne expozície Spišského múzea o dejinách hradu, stredovekých zbraniach a feudálnej justícii.

 

Zaujímavosti v okolí

 

  • Spišské Podhradie

Mestečko, ktoré vzniklo približne v 11. storočí. Jeho ulice a námestia mesta sú obostavané pôvodne renesančnými meštianskymi domami a nachádza sa tu aj veľa sakrálnych stavieb – klasicistický rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie z roku 1829 so vzácnym gotickým krídlovým oltárom sv. Barbory z roku 1500, barokový komplex, ktorý tvorí kláštor milosrdných bratov a kostol sv. Jána z Boha, na Mariánskom námestí stojí pôvodne renesančná budova starej radnice z roku 1546 a barokový mariánsky stĺp z roku 1726. (...)

 

  • Spišská Kapitula

Spišská Kapitula je mestská pamiatková rezervácia, ktorá leží západne od Spišského Podhradia a je administratívnou súčasťou mesta. Jej najvýznamnejšou stavbou je neskororománska katedrála sv. Martina. (...)

 

  • Náučný chodník Sivá Brada – Dreveník

Turisti sa môžu na ôsmich zastávkach oboznámiť s niekoľkými travertínovými kopami, ktoré predstavujú významný prírodný fenomén tejto časti Spiša. Dĺžka chodníka je 14,5 kilometra. Začína sa pri minerálnom prameni na Sivej Brade (mapa). Na vrchole nízkej travertínovej kopy stojí pútnická kaplnka z roku 1675. Náučný chodník vedie zo Sivej Brady na východ k prírodnej pamiatke Jazierko na pažiti, ktorá je tiež živou travertínovou kopou. Od blízkej kaplnky sv. Jána z roku 1776 je pekný výhľad na kapitulskú katedrálu a Spišský hrad. Chodník ďalej obchádza múry Spišskej Kapituly a za Spišským Podhradím stúpa na Spišský hrad stojaci na najvyššej spišskej travertínovej kope. (...) Najväčším travertínovým útvarom na Slovensku je vrch Dreveník (609 metrov) (mapa) nad obcou Žehra, ktorý v roku 1953 vyhlásili za prírodnú rezerváciu. Hrúbka dreveníckych travertínov miestami dosahuje až 100 metrov. Plošinatý vrch vznikol na konci treťohôr spojením niekoľkých travertínových kôp. Okraje vrchu sa v dôsledku zvetrávania a blokového zosúvania rozpadávajú na skalné veže a rokliny. (...) Náučný chodník smeruje popri barokovo-klasicistickom kaštieli zo 17. storočia v obci Hodkovce do obce Žehra, kde sa končí. Žehra je známa vďaka vzácnemu rímskokatolíckemu Kostolu sv. Ducha, v ktorom sa zachovali jedinečné stredoveké nástenné maľby. (...)

 

 

Kontakt

Slovenské národné múzeum - Spišské múzeum v Levoči
Námestie Majstra Pavla 40
054 01 Levoča
NKP Spišský hrad
Tel: 053/454 13 36 – hrad, 053/451 27 86 - múzeum
Fax: 053/451 28 24
E-mail: muzeum@levonet.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, hrady, spisskyhrad, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa