VÝLET Cyklotrasa Hornád - Torysa

2008-10-09 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Počas víkendu otvorili v okolí Košíc novú cyklotrasu Hornád – Torysa.



Cyklotrasa dlhá 30 kilometrov vedie z mestskej časti Košice - Krásna cez Vyšné Opátske a obce Vyšná a Nižná Hutka, Košická Polianka a Sady nad Torysou.

"Okruh je označený smerovkami, tabuľkami a mapkami, na financovaní ktorých sa podieľali spomínané mestské časti a samosprávy," uviedol starosta obce Košická Polianka Karol Dzugas. Dodal, že nová cyklotrasa, ktorú budú využívať nielen Košičania ale aj obyvatelia okolitých obcí, nadväzuje na už existujúcu trasu Hornád s dĺžkou vyše 35 kilometrov.

 

 

Zaujímavosti na trase

  • Mestská časť Košice – Krásna
    Krásna leží 191 metrov n. m., v srdci Košickej kotliny a tvorí juhovýchodnú časť mesta Košice. Z historických pamiatok sa v Krásnej zachovali vykopávky benediktínskeho kláštora z roku 1143, barokovo-klasicistický kaštieľ z roku 1780, prízemná krídlová budova alebo rokoková kúria z roku 1773 s klasicistickou arkádou z 19. storočia. V Krásnej sa nachádza i rímskokatolícky kostol, zasvätený Cyrilovo a Metodovi. Ide o modernú budovu z roku 1935, inšpirovanú románskym slohom. Jeho projektantom je známy slovenský architekt Milan Harminc.
  • Nižná Hutka
    Obec Nižná Hutka je veľmi úhľadná a príťažlivá, nachádza sa v prekrásnom prostredí. Je obklopená lesmi, lúkami, poľnohospodárskymi lánmi, ale aj súkromnými poľami. V tesnej blízkosti obce preteká rieky Torysa. Jednou z najstarších historických pamiatok je reformovaný kostol, ktorý bol vybudovaný približne v roku 1648. Tam, kde je teraz postavený, bol v minulosti cintorín. V obci sa nachádza ja oblastná strelnica OkO SPZ Košice – okolie.
  • Vyšná Hutka
    Leží v juhovýchodnej časti Košickej kotliny na Toryse. V strede obce sa nachádza kaplnka a v jej blízkosti mnohoúčelová budova obecného úradu. V dolnej časti obce je situovaný nový rímskokatolícky kostol.
  • Košická Polianka
    Z historických pamiatok stojí za pozornosť kostol Nanebovzatia P. Márie z roku 1875, ktorý bol v roku 1994 obnovený. Služby poskytuje i mnohoúčelová budova obecného úradu s knižnicou, obradnou sieňou a kolkárňou. V zime je pre bežkárov alebo počas celého roka pre nenáročných turistov v okolí obce „Torysko-olšavský okruh zdravia“ v celkovej dĺžke 18 kilometrov. Tvoria ho vyznačkované okružné trasy v zalesnenej pahorkatine medzi povodím Torysy a Olšavy, severovýchodne od obce.
  • Sady nad Torysou
    Obec sa v druhej polovici 17. storočia a začiatkom 18. storočia takmer úplne vyľudnila následkom veľkej morovej epidémie a po roku 1720 bola osídlená novým slovenským gréckokatolíckym obyvateľstvom. Prvý drevený kostol gréckokatolíckej cirkvi sa spomína v roku 1746, predpokladá sa však, že kostol tu stál už pred príchodom slovenského obyvateľstva a bol postavený v dnešnej farskej záhrade. V rokoch 1803 – 1805 bol vybudovaný terajší kostol grécko-katolíckej cirkvi.
  • Mestská časť Vyšné Opátske
    Mestská časť sa nachádza na východnom okraji mesta Košice. K najstarším zachovalým stavbám v mestskej časti patrí budova bývalej školy z roku 1905 a miestny kostol, ktorý bol ukončený v roku 1912. Na hranici s MČ Krásna sa nachádza lesná kaplnka zasvätená Matke Ustavičnej Pomoci. Postavená je na mieste, kde bol pôvodne umiestnený obraz na starom dube. Pozostatky uvedeného stromu sa nachádzajú pri kaplnke.

 

Informačné centrum mesta Košice
Hlavná 59
040 01 Košice
Tel.: 055/625 88 88, 625 45 02
Fax: 055/625 45 02
E-mail:
icmk@kosice.sk www.kosice.sk

 

Zdroj/autor: tasr, kosice, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa